- Reklama -

Ellis a Ekholm: další sladěný pár v obraně Predators

- Reklama -

Obrana Nashvillu patří k nejlepším a zároveň nejvíc ceněným v celé NHL. A nejen proto, že za Predators nastupují dávno uznávané veličiny jako bombarďák Shea Weber a jeho švýcarský parťák Roman Josi. Taky Ryan Ellis a Švéd Mattias Ekholm vytvořili další pěkně sladěný pár a zařadili se mezi opory.
Dohromady je dal už během minulého ročníku tehdejší kouč Barry Trotz a jejich spojení se překlenulo i do nové sezony. „Zrodilo se to někdy na konci základní části. Mattias mi hodně věcí usnadňuje, vzadu si vyhovíme, taky v útočné třetině dovede vykouzlit s pukem skvělé věci,“ vysekl Ekholmovi poklonu třiadvacetiletý Ellis, jenž má v Nashvillu za sebou tři sezony, ovšem až tu poslední netrávil z poloviny na farmě. I jeho severský kolega načal druhý rok jako stálice Predators.
Mezitím mužstvo převzal nový trenér Peter Laviolette, tandem Ellis – Ekholm však zůstal jednou z věcí, kterou zachoval. Posílal je spolu na led od přípravy, poskytl jim taky značnou důvěru. „Zvládají spoustu situací. Chodí na přesilovky i oslabení a jejich čas na ledě vzrostl. Hrají s jistotou, vím, že jim můžu věřit a spolehnout se na ně,“ uvedl Laviolette.
Ellis byl už na juniorských šampionátech nejproduktivnějším obráncem. Má zlato z osmnáctek, další z dvacítek, k tomu získal na juniorském mistrovství světa dvakrát stříbro, naposledy v Buffalu 2011, kde ho vyhlásili i nejlepším zadákem. Taky Ekholm bývá považován za ofenzivního beka. Nicméně jak Ellis nezapomněl poukázat, jejich role v týmu vzrostla i díky tomu, že se zlepšili v defenzivě.
On sám si ve 26 zápasech připsal deset bodů za dva góly a osm asistencí, Ekholm má šest nahrávek. Ale stejně dobře si vedou i při blokování střel a čištění prostoru před vlastní brankou. „Myslím, že se z nás stávají všestrannější obránci, každý vnášíme do hry něco jiného. Mattias dobře bruslí a tvoří hru, oba máme dobrou přihrávku a rádi se vrháme do protiútoků. Parádně se doplňujeme,“ liboval si Ellis.
Hrají za tým, který za první zhruba čtvrtinu základní části inkasoval 54 branek. To je o pouhý jeden zásah míň, než v tomto ohledu nejlepší Chicago, v průměru pak 2,08 gólu na zápas. Solidní hra a spolehlivost vynesly Ellisovi s Ekholmem slušnou porci minut na ledě, kolem dvaceti za zápas, a taky to, že jsou nasazováni na nejlepší řady soupeřů.
„Bude to právě tím, že jsme se zlepšili v obranných činnostech,“ připustil Ellis. „Důležité bylo, že jsme se začali osvědčovat hlavně ve vlastním pásmu. Uvědomujeme si, že tohle je v první řadě naše práce. Vedle toho se dokážeme zapojit do útoku, takže jakmile se naskytne příležitost a my můžeme vyrazit, tak do toho jdeme. Díky tomu dostali i větší důvěru, kterou potřebuje každý,“ dodal Ryan Ellis.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -