- Reklama -

Emery už je zase ve Philadelphii

- Reklama -

V roce 2007 se podíval s Ottawou do finále Stanley Cupu. V roce 2013 slavil titul s Chicagem. Teď přichází Ray Emery pomoci Philadelphii, aby se vůbec dostala do play off. Té Philadelphii, jejíž dres už v minulosti po tři sezóny oblékal.
Zatím jde jen o zkušební kontrakt. Letci pozvali prověřeného gólmana do tréninkového procesu, protože ke zraněnému Michalu Neuvirthovi, který kvůli problémům s kolenem vynechá zbytek základní části, čerstvě přibyl na marodku také „farmář“ Jason LaBarbera, pro kterého skončila sezóna úplně. Letcům tím pádem zbyli k dispozici už jen Steve Mason a nováček Anthony Stolarz, jehož zkušenosti z NHL jsou nulové.
„Není to o tom, že bychom Anthonymu nevěřili, jen potřebujeme třetího muže. V organizaci teď v podstatě žádného nemáme a angažovat Raye dávalo smysl. Byl k dispozici a byl ochotný přijít na zkoušku,“ vysvětluje generální manažer Ron Hextall. „Ray by stejně v play off nemohl chytat, takže je jen pojistkou pro zbytek základní části. Zůstane s námi, naše soupiska je úzká.“
V případě, že by se zranil ještě někdo ze současné brankářské dvojice Letců, nabídl by klub Emerymu krátkodobý kontrakt. Teoreticky by se tak mohlo stát, že by 33letý veterán rozšířil svoji dosavadní bilanci 78 startů za Flyers.
„Je skvělé, že ho tady máme,“ pronesl po včerejším tréninku Mason. „Ray byl jedním z nejoblíbenějších chlapů v šatně, je milé přivítat nazpátek známou tvář.“
Hodně podobná slova volil v rozhovoru pro CSN český útočník Jakub Voráček. „Je skvělé ho zase vidět. Je to tak hodný kluk, skvělý kamarád do kabiny. Hodně jsme se spolu dneska nasmáli. Navíc je hodně zkušený. Byl u titulu v Chicagu, postoupil s Ottawou do finále, hrál taky. Ví, co obnáší vítězství.“
Rodáka z ontarijského Hamiltonu po loňském vypršení smlouvy s Philadelphií pozvali do přípravného kempu Lightning, ale místo na jejich soupisce si nevybojoval. Sezónu tedy zahájil na farmě Králů v Ontariu, ale ti se s ním začátkem prosince také rozloučili poté, co zde odchytal pouze tři zápasy. Dalším Kanaďanovým zaměstnavatelem v AHL byli Toronto Marlies, za něž si během půldruhého měsíce také připsal jen tři starty. Od 5. února hájil barvy Mannheimu v nejvyšší německé soutěži.
„Bylo to náročné. Přišel jsem do kempu Tampy, ale vyřadili mě. Čekal jsem, jestli se nenajde něco jiného v NHL, mezitím mi uteklo několik příležitostí v Evropě. Plácal jsem se všude možně,“ svěřuje se Emery. „Miluju hokej a pořád jsem chtěl hrát, takže jsem to nějak překousl. Chci chytat i příští rok, možná půjdu zase do Evropy. Víte, že chytat v NHL je něco výjimečného, ale na druhou stranu miluju hokej víc než co jiného a nechci s ním ještě skončit.“
S Rayem Emerym „za zády“ zvládla Philadelphia důležitý středeční duel s Washingtonem, po výhře 2:1 na nájezdy mají v souboji o poslední divokou kartu ve Východní konferenci dvoubodový náskok před Detroitem a navíc utkání k dobru.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -