- Reklama -

Emotivní návrat. Lindrosovo číslo už visí ve Philadelphii pod stropem

- Reklama -

Wells Fargo Center ve Philadelphii bylo včera svědkem slavnostního večera. Před utkáním Letců proti Torontu vystoupalo ke stropu haly číslo osmaosmdesát, které nosil bývalý kapitán Flyers Eric Lindros. „Teď jsi zpátky tam, kam patříš. A tentokrát už je to napořád,“ prohlásil směrem k Lindrosovi Paul Holmgren.
Flyers připravili předzápasový program a každý fanoušek našel na svém sedadle dárek v podobě oranžového trička s číslem 88. „Když jsem se dnes procházel po hale a viděl všechna ta trika na sedadlech, bylo to neuvěřitelné. Tohle je jeden z těch dnů, které si v sobě ponesete po zbytek života. Je to výjimečný okamžik a já jsem opravdu šťastný,“ říkal oslavenec novinářům.


Jakmile přišel na pódium, dostalo se mu hromových ovací. Bývalý útočník neskrýval úžas. „Wow, tohle je šílené. Díky moc!,“ řekl na úvod. Poté, jak už bývá při podobných příležitostech obvyklé, poděkoval rodině, organizaci Flyers a nezapomněl ani fanoušky.
Zejména konec jeho projevu byl velmi emotivní. „Hráči Flyers mají velké štěstí, že mohou hrát ve městě, které hokej miluje. Zdejší fanoušci hokeji rozumí a umějí ocenit i maličkosti. Samozřejmě jsou velmi hluční, ale také mají srdce. Dokázali to ovacemi vestoje, když se Mario Lemieux vracel po svém boji s rakovinou. Bylo to od nich úžasné gesto a já na to nikdy nezapomenu,“ řekl člen legendární Legie zkázy.
„Není žádným tajemstvím, že jsem odsud odcházel za ne zrovna ideálních okolností. Dnes tu mohu stát zejména díky dvěma lidem – mé ženě a Paulu Holmgrenovi. Oba mě naučili, že se mám posunout dál a nechat minulost za sebou, včetně všech názorových rozdílů a křivd. Je čas pamatovat si to dobré – všechny ty úžasné chvíle, které jsem tu zažil, přátelství, která jsem v tomto skvělém městě navázal a respekt, který chovám ke zdejším fanouškům. Hrát ve Philadelphii pro mě bylo požehnáním,“ pokračoval Lindros.


Ten se dočkal vyřazení čísla a vyvěšení dresu pod strop jako šestý hráč v historii klubu z více než šesti set hokejistů, kteří prošli šatnou Flyers. Doplnil tak pětici ve složení Mark Howe (číslo 2), Bernie Parent (1), Barry Ashbee (4), Bill Barber (7) a Bobby Clarke (16).
Lindros, jenž byl v roce 2016 uveden do Hockey Hall of Fame, odehrál v dresu Letců 486 utkání základní části, ve kterých nasbíral 659 bodů a nastřílel 290 branek. Dalších 56 bodů přidal v play-off. Jeho kariéru ale zkrátila zranění, zejména opakované otřesy mozku. Poslední zápas odehrál v roce 2007 a po třinácti sezónách v NHL (Philadelphia, Rangers, Toronto, Dallas) ukončil kariéru.
Většina fanoušků má dodnes před očima Lindrose ležícího na ledě po brutálním hitu, který schytal do hlavy od Scotta Stevense ve finále konference v roce 2000. Spousta lidí dodnes tvrdí, že od té doby už to nebyl stejný hráč jako dřív.
Dokud byl ovšem zdravý, byl rodák z Londonu v provincii Ontario dominantním hráčem. V roce 1995, kdy mu bylo teprve dvaadvacet, získal prestižní Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy. Tehdy ve 46 zápasech nasbíral 70 bodů (29+41). V roce 1997 se s Letci probojoval až do finále Stanley Cupu, kde ovšem Flyers nestačili na Detroit. Partě okolo kapitána Yzermana tehdy podlehli 0:4 na zápasy. Slavnému poháru už se potom nikdy nepřiblížil.
Když v devatenácti vtrhl do NHL, zaznamenal v nováčkovské sezóně 75 bodů (41+34) v jednašedesáti duelech. Celkově si v kariéře udržel průměr 1,14 bodu na zápas a v roce 2002 byl v Salt Lake City u toho, když Kanada po dlouhých padesáti letech získala olympijské zlato.
„Eric byl ve své době pravděpodobně nejdominantnějším hráčem. Nebylo nic, co by nedokázal. Mohl vás rozmáčknout na mantinel, dokázal se poprat, dával hromadu gólů,“ myslí si jeho dlouholetý spoluhráč Rod Brind’Amour. Známý glosátor Don Cherry dokonce tvrdí, že Lindros byl „celých pět let nejlepším hráčem v NHL.“
Od včerejška visí osmaosmdesátka pod stropem Wells Fargo Center, kam bezesporu patří.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -