- Reklama -

Eric Desjardins byl oceněn za věrné služby Flyers

- Reklama -

Svůj jediný Stanley Cup vybojoval kdysi v dresu Montrealu, ale jeho srdce zůstalo ve Philadelphii, kde strávil jako hráč plných jedenáct sezón. Eric Desjardins byl ve čtvrtek uveden do Síně slávy Flyers. V jejich dresu odehrál 738 zápasů a nasbíral 396 kanadských bodů, více dokázal v tomto klubu mezi obránci jen Mark Howe (480 bodů, 594 utkání).

Desjardins byl vyměněn do Philadelphie společně s Johnem LeClairem v únoru 1995 a tenhle trejd posunul Flyers na vyšší level. Zatímco LeClair se stal pobočníkem na křídle útoku s hvězdným Ericem Lindrosem, Desjardins byl na dlouhá léta obráncem týmu číslo jedna, využitelným pro všechny herní situace.
„Přišel jsem do Philadelphie, když mi bylo pětadvacet. V tomhle věku už máte slušné zkušenosti a taky dost sebedůvěry. Jste silný fyzicky i mentálně. Chopil jsem se tehdy šance a dělal všechno možné pro to, aby byli trenéři i management spokojení,“ vzpomíná Desjardins.
Sedmkrát získal interní trofej pro nejlepšího obránce týmu (Barry Ashbee Trophy) a ve všech sezónách, kdy oblékal dres Flyers (1994-95 až 2005-06, 2003-04: výluka NHL), klub nechyběl v play off. V roce 1997 si s Letci zahrál ve finále Stanley Cupu (Philadelphia – Detroit 0:4).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Eric byl páteří našich úspěchů. Dirigoval hru odzadu, což nám útočníkům neskutečně pomáhalo. Nevím, jestli si lidé uvědomují, jak moc práce na ledě odvedl,“ vyzdvihl bývalého spoluhráče John LeClair.
Poslední roky v NHL provázela Desjardinse četná zranění. Zlomenina nohy jej vyřadila z play off 2003 (odehrál v něm jen pět z 13 utkání), v další sezóně chyběl tři měsíce vinou zlomeného předloktí. Následovala ještě zlomenina ruky, takže přišel o celé play off 2004. A v sezóně 2005-06 byl dlouho mimo hru kvůli zranění ramene (vynechal 37 zápasů).
Na konci stejného ročníku se v 37 letech rozhodl hráčskou kapitolu v NHL uzavřít. Nezviklala jej ani nabídka k návratu do Montrealu, se kterým v roce 1993 triumfoval v play off.
„Zažil jsem s Flyers mnoho skvělých věcí. Měli jsme úžasný tým, každý rok hráli play off. Ve Philadelphii se mi navíc narodily děti… Nechtěl jsem už odcházet,“ prohlásil.

Když oznámil konec kariéry oficiálně, generální manažer Bobby Clarke ocenil jeho přínos pro mužstvo. „Desjardins byl zosobněním pravého sportovce, jaký by měl být. V každém utkání odvedl na ledě příkladnou práci na nejvyšší úrovni. A takové hráče nepotkáte zase tak často.“
Pouze jeden rok pracoval Eric Desjardins pro Flyers jako jeden z trenérů mládeže. V současnosti žije v Montrealu a podniká v realitách. Možná se k trénování ještě vrátí, až budou jeho děti starší, ale nyní si život bez hokeje docela užívá.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -