- Reklama -

Fantastický gól absolventa Harvardu na výhru nestačil

- Reklama -

Atmosféra v hale byla při včerejším otevíracím zápase finále Stanley Cupu od samého začátku skvělá. V čase 4:31 rozjásal útočník Alex Killorn fanoušky v Amelie Areně úvodním gólem finále, když fantasticky bekhendem tečoval střelu Antona Stralmana za záda Coreyho Crawforda, a hala byla na nohou. O tomto momentu se rázem začalo mluvit jako o možném gólu letošního play off.
„Při těchto střelách nečekáte, že z toho bude gól. Prostě jsem se jen snažil trefit puk a nasměrovat ho na branku. Určitě to netrénuji, ale naštěstí to prošlo,“ komentoval otevírací trefu letošního finále její autor.
„V těchto situacích musíte mít loket nahoře a snažíte se přesměrovat dráhu puku směrem k brance,“ přidává svůj recept na tečování autor osmi branek v letošním play off, což ho řadí na třetí místo mezi střelci Bolts.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jednalo se o druhý důležitý bekhendový zásah Killorna v řadě. Zatímco jeho trefa mezi betony Henrika Lundqvista v sedmém rozhodujícím zápase finále Východní konference proti Rangers byla nakonec vítězná, včerejší zásah k výhře nepomohl. Killorn má formu jako hrom, za posledních deset duelů nasbíral stejný počet bodů za pět branek a pět asistencí.
Pětadvacetiletý útočník nastupuje na levém křídle v prvním útoku po boku hvězdného Stevena Stamkose a vzbuzuje respekt už jen svou vysokou postavou. Kouč Cooper o něm prohlašuje, že je „obr mezi muži“ a dodává: „Dělá spoluhráče kolem sebe lepšími.“
„Je to skvělý hráč, konzistentní jako skála,“ chválí Killorna jedna z největších hvězd týmu, Tyler Johnson. Slova uznání má pro svého křídelníka také kapitán Stamkos. „Dělá všechno správně,“ míní Stammer.
„Je to zklamání. Ale poznali jsme, že proti těm klukům můžeme hrát. Možná jsme se trochu moc stáhli a začali se bát o výsledek. Když dáte takovému týmu tolik prostoru a necháte je držet puk, vždycky něco vymyslí. Zahráli to dobře. My musíme hrát stejně po celou dobu zápasu,“ komentoval ztracený zápas autor jediné trefy domácích.

Harvard, nebo NHL? Možné je obojí

Na zdi v jeho montrealské ložnici, kde jako kluk bydlel, najdete spoustu vzpomínkových předmětů. Mezi nimi nechybí puk, kterým vstřelil svůj první gól v NHL, nebo jedna z jeho hokejek. Přesto se mezi záplavou hokejových relikvií jeden předmět vyjímá. Jde o zarámovaný diplom z prestižní Harvardské univerzity. Tím udělal útočník Tampy Bay Alex Killorn své mamince největší radost.
Killorn Forvard, kterého si Blesky vybraly v draftu 2007 jako číslo 77, zdárně dokončil uznávanou školu v roce 2012 a může se pyšnit titulem bakalář filozofie v oboru politické vědy. Pro jeho matku Cindy bylo vzdělání vždycky prioritou. „Abych byl upřímný, řekl bych, že je pořád šťastnější z toho, že jsem vystudoval Harvard, než z toho, že hraji v NHL,“ říká střelec důležitých branek v letošním play off.
Jeho matka, bývalá učitelka sociologie v Montrealu, je především ráda, že její syn dosáhl slušného vzdělání. Vždyť Killorn je jedním z pouhých tří aktivních hráčů NHL, kteří dokázali prestižní Harvard vystudovat.
„Pokud jste rodiči Sidneyho Crosbyho, je vám jasné, že kluk bude hrát hokej. To samé platí o rodičích Stevena Stamkose. Ale naprostá většina kluků, kteří hrají na univerzitě, nemá v hokeji nic jistého,“ vysvětluje Killornova matka Cindy, proč pro ni bylo důležité, aby měl syn slušný základ do života.
Jednou dokonce generálnímu manažerovi Stevu Yzermanovi prozradila, že stačilo ještě jedno nepříjemné zranění a její syn mohl leda tak řídit rolbu. Yzerman jí zdvořile opáčil, že určitě přehání.
Jak pro Cindy, tak i pro jejího mažela Matta bylo vzdělání vždy na prvním místě. Killornova starší sestra Katie studuje medicínu, mladší Rachel pracuje v účetní firmě.
Mladý Alex se rozhodoval mezi Harvardem, další slavnou univerzitou Yale, Bostonskou univerzitou a Boston College. Nakonec ale zvítězil Harvard. A matka Cindy přidává úsměvnou historku. „Alex jde na Harvard,“ oznámila své nejstarší dceři Katie. „Cože jsi to říkala?,“ dostala odpověď. „Tvůj bratr jde na Harvard,“ zopakovala matka. „Můj malý hloupý brácha jde na Harvard? To si děláš srandu. Můj bože,“ nevěřila Katie svým uším.
„Není to jako ve filmu Pravá blondýnka. Opravdu tam nepotkáte lidi jako Reese Witherspoon. Naopak, je tam spousta opravdu chytrých lidí,“ říká už s vážnou tváří Killorn, jenž byl v roce 2012 nominován na cenu Hobey Baker Award pro nejlepšího univerzitního hráče.
Vždycky se snažil vybalancovat svůj život mezi hokejem a knihami. „Jdete na trénink, pak přijdete domů a musíte napsat dvanáctistránkovou práci. Zvyknete si na to. Ale jsem rád, že už je to za mnou a mohu se soustředit jen na hokej.“
Profesionálem se stal na jaře 2012, kdy se připojil k týmu AHL Norfolk Admirals, což byla v té době farma Lightning. S Norfolkem pak zažil úžasnou jízdu korunovanou ziskem Calder Cupu. Útočník si velmi vážil toho, že jej kouč Cooper, který tehdy Admirals vedl, uvolnil před finále Calder Cupu, aby stihl svou vlastní promoci.
Když jeho matka sledovala, jak si jde pro harvardský titul, měla slzy v očích. Za pár dnů bude mít možná další důvod, aby byla na svého syna pyšná. Absolvent Harvardu a vítěz Calder Cupu zní dobře, což o to. Ale Stanley Cup se do rodiny také nezískává každý den…
Foto: Icon Sportswire
Osmá branka Alexe Killorna v letošním play off NHL

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -