- Reklama -

Fantastický Jones a rekordní Couture pokazili Tučňákům očekávaný večírek

- Reklama -

Snad každý hokejový příznivec v Pittsburghu byl včera přesvědčen, že tohle je ta noc. Noc, kdy hokejová sezóna skončí a Tučňáci počtvrté ve své historii zvednou nad hlavu Stanley Cup. Scéna byla nachystaná pro velkolepý spektákl – hala natřískaná k prasknutí, v downtownu se tísnily davy lidí, město bylo nachystáno explodovat, všude bylo cítit očekávání něčeho velkého a nezapomenutelného. Tenhle večírek ale dokonale pokazila dvojice Martin Jones – Logan Couture.
Žraloci si pro domácí připravili nečekaný dáreček v podobě dvou rychlých branek. Od porážky ve čtvrtém duelu nemluvili hráči San Jose o ničem jiném, než o nutnosti dostat se konečně ve finále do vedení v zápase. Už po 64 vteřinách jim tohle přání splnil Brent Burns. Ten tímto gólem vyrovnal výkon Larryho Murphyho a se třiadvaceti body se stal čtvrtým nejproduktivnějším zadákem během jediného play-off za posledních třicet let (Leetch 34, MacInnis 31, Bourque 25, Larry Murphy 23, Burns 23).
A zanedlouho bylo v táboře Sharks ještě veseleji, to když v čase 2:53 zvyšoval Logan Couture už na 2:0 pro hosty. Nejproduktivnější hráč dosavadního průběhu play-off si připsal bod také za asistenci u první trefy Burnse. Od roku 2010 nenasbíral nikdo v jednom play-off více bodů, než právě letos Couture.
Kdo si ovšem myslel, že domácí zůstanou jako opaření, zmýlil se. V čase 5:06 totiž bylo srovnáno! Nejprve využil Jevgenij Malkin přesilovku, když dostal puk za Jonesova záda šťastným odrazem od brusle bránícího hráče. Rus se tak se 48 brankami posunul na sedmé místo ve střelecké tabulce play-off mezi aktivními hráči, v počtu přesilovkových gólů v play-off mezi aktivními hráči s 22 brankami vyrovnal druhého Patricka Marleaua.
O chvíli později tečoval Carl Hagelin Boninovu střelu a Consol Energy Center bylo na nohou. Obě trefy Tučňáků od sebe dělilo pouhých dvaadvacet vteřin. Ještě nikdy se nestalo, aby ve finále Stanley Cupu padly čtyři branky v úvodních pěti minutách. Doposud padly čtyři góly ve finále nejrychleji v roce 1992 a byli u toho opět Penguins. V duelu s Chicagem tehdy padla vyrovnávací branka na 2:2 v čase 6:51, tedy o minutu a tři čtvrtě později, než včera.
Zámořští hokejoví žurnalisté se na Twitteru rozplývali nad tím, jak „šílený“ zápas je na ledě k vidění. „Takovýto zápas tahle série zoufale potřebovala,“ napsal kupříkladu James Mirtle. „Nejvíce vzrušujících deset minut z celého finále,“ přidal se Pierre LeBrun. A Richard Cloutier se podivoval: „Kde byl tenhle hokej v minulých čtyřech zápasech?“.
Sharks se z drtivého úderu, kdy velmi rychle přišli o toužebně vybudovaný náskok, oklepali, a další góly už domácím nedovolili, a to přesto, že Pittsburgh měl opět v utkání navrch. Hosty neskutečně držel fenomenálním výkonem Martin Jones, který předváděl jeden těžký zákrok za druhým. Rozhodně se nedá říci, že by Pens neměli šance, právě naopak. Jones byl ale neuvěřitelný. Čtyřiačtyřiceti zákroky vytvořil klubový rekord, žádný jiný gólman Sharks nelapil v zápase play-off, který skončil po 60 minutách, 44 střel.


Ještě v první třetině pak po nádherné zpětné přihrávce Couturea vstřelil rozdílovou branku zápasu Melker Karlsson. Couture se stal osmnáctým hráčem historie, jenž během jedné vyřazovací části nasbíral alespoň dvacet asistencí, od roku 1994 je teprve pátým hokejistou, kterému se podobný kousek povedl. Od zmíněného roku 1994 dokázali nejvíce asistencí během jednoho play-off nasbírat Malkin (2009) a Toews (2010), oba se zastavili na čísle 22.
V celé historii klubu ze San Jose se stalo teprve pošesté, aby některý z hráčů nasbíral tři body za jedinou třetinu zápasu play-off. Častěji než Couture dokázali od roku 1997 v jednom play-off bodovat pouze tři hokejisté – v roce 2009 Malkin (36) a Crosby (31), o rok později Danny Briere (30). Couture je momentálně na 29 bodech, stejně jako v roce 2009 Jonathan Toews.
Tím výčet Coutureových úspěchů nekončí. Útočník Sharks třemi body vyrovnal rekord NHL v počtu bodů za jedinou třetinu ve finále Stanley Cupu. Naposledy dokázal třikrát za jednu třetinu ve finále bodovat Danny Briere v prvním utkání finále 2010. Pro Couturea to bylo už čtvrté tříbodové utkání v letošním play-off, více tříbodových večerů ve vyřazovací části sezóny zaznamenal od roku 1994 pouze Jevgenij Malkin, který se při jízdě Pens za Stanley Cupem v roce 2009 připomněl třemi body celkem pětkrát.


Couture se také stal teprve čtvrtým hráčem, který dokázal nasbírat tři body za třetinu ve finálovém zápase, kdy jeho tým čelil vyřazení. Kromě něj dokázali svůj tým takto zachránit jen Stan Mikita, Dirk Graham a Pavel Bure.
Výsledek pečetil v 59. minutě střelou do prázdné branky Joe Pavelski, pro kterého to byl první gól ve finálové sérii. Byla to jeho čtrnáctá branka v letošních bojích o Stanley Cup, čímž se zařadil na třetí místo historických tabulek mezi americkými hokejisty. Více branek za jediné play-off dokázali nastřílet pouze dva Američané – Kevin Stevens (17, 1991) a Joe Mullen (16, 1989).

- Reklama -


Večer plný statistických zápisů do historie skončil výhrou Žraloků, pro které to byla v součtu základní části a play-off už letošní 34. venkovní výhra. Jen tak mimochodem, to je nový rekord NHL. Nejvíce výher z hal soupeřů (33) za jednu sezónu doposud přivezli hráči Montrealu v ročníku 1976-77.
Série se tak stěhuje zpátky do Kalifornie, šesté utkání je na programu v noci z neděle na pondělí v SAP Center.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -