- Reklama -

Fantastický Marner! Útočník Toronta předvedl parádní akci a jeho cena raketově stoupá

- Reklama -

Když v létě získalo Toronto do svých řad Johna Tavarese, vypadali Maple Leafs na papíře hodně nebezpečně. A letošní sezóna to zatím potvrzuje. Svěřenci Mikea Babcocka se vezou na vítězné vlně. V domácím prostředí vyhráli už šestkrát v řadě minimálně dvougólovým rozdílem.



Naposledy Javorové listy přehrály ve středu San Jose v poměru 5:3. Auston Matthews vstřelil při svém návratu po zranění dva góly a navrch přidal i jednu asistenci. Dvě trefy obstaral také John Tavares. Vítězný zásah proti svým bývalým spoluhráčům měl na svědomí Patrick Marleau. A Mitch Marner třikrát asistoval, což se mu povedlo podruhé za sebou.
Fanshop týmu
Důvodů, proč se Torontu daří, je hned několik. Frederik Andersen chytá velmi spolehlivě. V obraně prožívá životní sezónu Morgan Rielly. No a vepředu řádí ti, od kterých se to nejvíc očekávalo, tedy trio Tavares, Matthews, Marner.
Poslední jmenovaný už je třetí v ligovém bodování, když nasbíral celkem šestatřicet bodů za šest branek a třicet asistencí. Před ním je pouze nezastavitelná dvojka z Colorada – Nathan MacKinnon a Mikko Rantanen. Až za Marnerem najdeme taková jména jako Connor McDavid, Nikita Kučerov a další.
Pokud jde o gólové přihrávky, se třiceti asistencemi je Marner na druhém místě, o pouhé dvě přihrávky za Rantanenem. Když ale spočítáme pouze primární (první) asistence, nikdo jich nemá na kontě tolik, jako právě torontský štírek. V posledních dvou duelech nasbíral shodně po třech asistencích, za poslední tři zápasy jich pobral rovnou osm.
Svými pravidelnými příspěvky se čtyřka draftu z roku 2015 zapsala do historických kronik slavného klubu. V celé historii Maple Leafs měli jen čtyři hráči po 26 odehraných zápasech sezóny více bodů, než má nyní Marner (36), naposledy to byl Doug Gilmour v sezóně 1992-93.


V celé historii NHL byly doposud jen čtyři případy, že hráč, kterému je teprve 21 let nebo méně, má po 26 zápasech na kontě minimálně 30 asistencí. Před Marnerem to dokázali pouze legendy jako Bobby Orr, Denis SavardWayne Gretzky (ten dvakrát). V dresu Leafs stačilo na třicet asistencí pouze 26 zápasů (nebo méně) jen dvojici Doug Gilmour (1992-93) a Borje Salming (1976-77).

- Reklama -


Mitch Marner se hokejem opravdu baví. Důkazem budiž jeho poslední kousek. Během hry zlomil hůl, a aby nevyfasoval trest, musel ji zahodit. Spěchal tedy ke střídačce pro novou. Ani na okamžik nepřestal bruslit. Jakmile mu kustod Bobby Hastings podal novou hokejku, řítil se do útočného pásma, převzal přihrávku od Zacha Hymana a naservíroval gólovou lahůdku Johnu Tavaresovi, který pohodlně zvýšil na 3:1 pro Javorové listy. Marnerovo děkovné gesto ihned směřovalo směrem ke střídačce…
„Byla to od něj skvělá přihrávka. Musím zjistit, co rád pije, a určitě mu brzy koupím drink,“ děkoval Marner členovi realizačního týmu za jeho duchapřítomnost a pohotovou reakci. „Měli by mu započítat třetí asistenci,“ smál se po úžasné akci také Auston Matthews.


Pokud by Marnerovi přibývaly asistence stejným tempem až do konce sezóny, dostal by se nad hranici osmdesáti přihrávek. To v tomhle věku dokázala jen pětice Wayne Gretzky, Denis Savard, Bobby Orr, Mario Lemieux a Sidney Crosby. Klubový rekord Toronta v jedné sezóně drží s 95 asistencemi Doug Gilmour.
Svého spoluhráče si velmi pochvaluje také John Tavares. „Jsou s Austonem oba ještě lepší, než jsem čekal. Jsou velmi talentovaní a extrémně motivovaní a soutěživí. Moc touží po tom, aby byli skvělými hráči,“ prohlásil Tavares.
Ten si v zápase proti San Jose připsal dvě branky a celkem jich má na svém kontě už sedmnáct. Na čele tabulky střelců tak pronásleduje trio Patrik Laine, Jeff Skinner a David Pastrňák.
Jak již bylo zmíněno, vítězný gól obstaral v zápase proti San Jose Patrick Marleau, který u Žraloků strávil devatenáct sezón. Marleau se tak nyní může pyšnit neuvěřitelnou statistikou – ve své kariéře skóroval proti všem jednatřiceti klubům NHL a proti třiceti z nich zaznamenal alespoň jednu vítěznou trefu. Jediným týmem, proti němuž Marleau zatím nezaznamenal „game-winner“, jsou Vegas Golden Knights.
V Torontu mají tedy momentálně důvod k radosti. Problém ale může nastat už po skončení letošní sezóny, kdy končí nováčkovské smlouvy Matthewsovi a Marnerovi. V létě Leafs přivedli za nemálo peněz Johna Tavarese a pokud se nakonec přece jen dohodnou na nové smlouvě i s Williamem Nylanderem, budou mít co dělat, aby dostali všechny své hvězdy pod platový strop. Cena Mitche Marnera totiž roste každým povedeným zápasem…

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -