- Reklama -

Finále Stanley Cupu, výsledek a video: Nashville poprvé porazil Pittsburgh a snížil stav série na 1:2

- Reklama -

Hokejisté Nashvillu zvítězili ve třetím finále play off National Hockey League nad Pittsburghem 5:1 a snížili náskok úřadujícího šampiona v sérii hrané na čtyři výhry na 1:2. Čtvrté utkání se odehraje v pondělí rovněž na ledě Predators od 2:00 SELČ.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V Pittsburghu dvakrát prohráli, ale na ledě Bridgestone Arena, kde domácí fanoušci vytvořili báječnou atmosféru, se Predátoři konečně dočkali. Nashville, jenž se letos poprvé od vstupu klubu do NHL v roce 1998 probojoval až do nejposlednější fáze bitev o Stanleyův pohár, se po sobotě může těšit také z premiérové finálové výhry.
K základním stavebním kamenům historického úspěchu Preds patřil finský gólman Pekka Rinne, který předvedl téměř bezchybný výkon. Čtyřiatřicetiletý rodák z Kempele zlikvidoval 27 z 28 střel soupeře a po zásluze byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.
„První dva zápasy a začátek toho dnešního to pro mě byl docela boj. Hlavně po psychické stránce. V takových chvílích se snažíte vymazat paměť, protože se potřebujete plně soustředit na další zákrok a připomenout si, že hrajete finále a život je opravdu krásný,“ uvedl Rinne.
Za jeho záda prošel pouze pokus Jakea Guentzela, který už ve třetí minutě otevřel skóre zápasu. Střílel Ian Cole a Guentzel uklidil pohotovou dorážku mezi betony domácího brankáře. Třináctou trefou ve vyřazovacích bojích si dvaadvacetiletý Američan upevnil vedení v tabulce střelců. K vyrovnání nováčkovského rekordu Dina Ciccarelliho z roku 1981 mu chybí jediná trefa do černého.
Na další branky se čekalo až do druhé třetiny. Právě prostřední část hry byla pro konečný výsledek klíčová. Predátoři v ní vstřelili tři góly a otočili nepříznivé skóre ve svůj prospěch. Ve 26. minutě vyrovnal Roman Josi, který potrestal vyloučení Justina Schultze, do dvoubrankového trháku poslali Nashville Frederick Gaudreau a James Neal. Druhý jmenovaný rozvlnil síť za gólmanem Mattem Muraym 23 sekund před druhou sirénou.
„Měli jsme dobrý start. Ale věděli jsme, že budou tvrdě bojovat o úspěch, což také udělali. Bylo dobré, že jsme po první třetině vedli, ale soupeř pak vyrovnal z přesilovky. To se stane. Jenže my jsme je hodně brzy nechali dát další gól. A pak ještě jeden na konci třetiny nějakých 25 vteřin před přestávkou, což nelze dopustit. Tohle nemůžete udělat nikdy, už vůbec ne v takovýchhle zápasech,“ řekl kapitán Pens Sidney Crosby.
O další změnu stavu na světelném ukazateli se v čase 44:54 postaral Craig Smith a o osm minut později stanovil konečnou podobu výsledku Mattias Ekholm. Švédský obránce zužitkoval přesilovou hru tvrdou ranou z hranice mezikruží. Na zápis do střelecké listiny čekal dlouhých 43 utkání. Naposledy skóroval 19. února 2017 na ledě Columbusu.
„Samozřejmě jsme potřebovali zareagovat na dvě předchozí porážky. Všichni jsme byli nervózní a natěšení, abychom už na to mohli vlétnout. A zvládli jsme to skvěle,“ prohlásil Ekholm.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Nashville – Pittsburgh 5:1 (0:1, 3:0, 2:0)

Stav série: 1:2.
Branky a asistence: 25:51 Roman Josi (Calle Jarnkrok, Mattias Ekholm), 26:33 Frederick Gaudreau (Austin Watson, Roman Josi), 39:37 James Neal (Viktor Arvidsson, Roman Josi), 44:54 Craig Smith, 53:10 Mattias Ekholm (Calle Järnkrok, Colton Sissons) – 2:46 Jake Guentzel (Ian Cole, Sidney Crosby).
Střely na branku: NSH 12-16-5=33, PIT 6-13-9=28. Přesilovky: 2/3 – 0/3. Aréna: Bridgestone Arena (17 283 diváků).
Brankáři: Rinne 28/27 – Murray 33/28.
Hvězdy utkání: Rinne, Josi, Gaudreau (všichni NSH).
Česká účast: – .
Nashville:
Rinne (Saros) – Josi, Ellis, Ekholm, P. K. Subban, Irwin, Y. Weber – Forsberg, Sissons, Åberg – Arvidsson, Fisher, Neal – Watson, Järnkrok, C. Smith – Parenteau, F. Gaudreau, Zolnierczyk.
Pittsburgh:
Murray (Fleury) – Dumoulin, Hainsey, Cole, Daley, Määttä, J. Schultz – Guentzel, Crosby, Rust – Kunitz, Malkin, Kessel – Sheary, Rowney, S. Wilson – Hagelin, Cullen, Hörnqvist.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -