- Reklama -

Finále začíná! Dáme do toho naprosto vše, slibují oba tábory

- Reklama -

Dlouhá pauza je u konce, dnes v noci to konečně vypukne. V bostonské TD Garden startuje finálová série o Stanley Cup. Proti sobě se po dlouhých devětačtyřiceti letech znovu postaví Boston Bruins a St. Louis Blues.
Má finále favorita?
Na papíře to vypadá, že výhoda je na straně Medvědů. Ti měli lepší bilanci v základní části. V play-off dávají v průměru na zápas více branek a také jich průměrně méně dostávají. Mají vynikající speciální týmy – nejlepší přesilovku a jedno z nejlepších oslabení ve vyřazovací části.



Zkušenosti
Pokud jde o zkušenosti, ty jsou jednoznačně na straně Bruins. Pětice Zdeno Chára, Tuukka Rask, Patrice Bergeron, Brad Marchand a David Krejčí má od roku 2011 své jméno na poháru. V dresu soupeře žádného takového hráče nenajdete. Jediným, kdo má z Bluesmanů finálovou zkušenost, je útočník David Perron.
To Medvědi jsou za posledních devět sezón ve finále už potřetí. Šest hráčů pamatuje finálovou prohru s Chicagem před šesti lety. Bruins také začínají sérii před vlastními fanoušky, což by pro ně měla být výhoda. Zdá se tedy, že bostonským hraje všechno do karet.
Nezkušenost svého celku ale kapitán Alex Pietrangelo odmítá. „Hráli jsme na mnoha jiných úrovních. Většina z nás si někdy zahrála rozhodující zápasy o titul, ať už to byla olympiáda, světový šampionát nebo třeba Memorial Cup. Taky už jsme dříve postoupili do finále konference. Dostali jsme se sem z nějakého důvodu. Zasloužíme si tu být,“ říká. „Nebylo to vždycky snadné. Museli jsme překonat spoustu překážek. Ale vždycky jsme našli cestu k vítězství,“ dodal.
Ofenziva
O góly Bostonu se v play-off nestará jen obávaná první lajna, i když trojice Marchand-Bergeron-Pastrňák samozřejmě hraje prim. Brad Marchand je nejproduktivnějším hráčem ze všem účastníků finále (18 bodů), za ním pak na bostonské straně následuje české duo Pastrňák (15) – Krejčí (14), pravidelně přispívají také Bergeron (13) nebo Charlie Coyle (12).
Fanshop týmu
Oproti tomu v dresu s notou najdeme nejlepšího střelce dosavadního průběhu play-off Jadena Schwartze. Kanadský útočník nasázel už dvakrát hattrick a aktuálně vévodí kanonýrům s dvanácti přesnými trefami. Nebezpečí ovšem nehrozí pouze od něj. Je tu také Vladimir Tarasenko, který bodoval už v šesti zápasech za sebou. A velmi užitečný je také zkušený Ryan O’Reilly.
Defenziva
Oba týmy se kromě střílení branek a gólmanů mohou spolehnout také na své zadní řady. Defenziva Bruins i Blues patří na papíře k těm lepším v rámci ligy. Bruce Cassidy spoléhá zejména na čtveřici Charlie McAvoy, Zdeno Chára, Brandon Carlo, Torey Krug. Posledně jmenovaný diriguje přesilovky, McAvoy zase vedle Cháry vyrostl v jednoho z nejlepších mladých beků ligy. A velmi příjemným překvapením jsou výkony dalšího mladého beka – Brandona Carla.
Fanshop týmu
Craig Berube má podobně jako jeho protějšek v obraně k dispozici mix mládí a zkušenosti. Vedle veterána Jaye Bouwmeestera nastupuje Colton Parayko, základním pilířem zadních řad je ale bezpochyby kapitán Alex Pietrangelo. Právě on by měl odehrát největší porci minut.
Gólmani
Nováček Jordan Binnington chytá výtečně a je jedním z hlavních strůjců postupu Blues do finále. Kandidát na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny zakončil sérii proti San Jose ve velkém stylu. Působí neuvěřitelně klidně a zdá se, že ho jen tak něco nerozhodí. Co s ním udělá atmosféra finále?


Tuukka Rask na druhé straně je zřejmě vůbec nejlepším hráčem letošního play-off. Fin se rozchytal k parádním výkonům a aktuálně je asi hlavním adeptem na zisk Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Poté, co v roce 2011 dělal náhradníka Timu Thomasovi a v roce 2013 finále prohrál, chce na třetí pokus konečně vychytat pohár.
Už to nechceme znovu zažít, vracejí se Marchand a Krug k prohranému finále 2013
Torey Krug je jediným hráčem Bostonu, který pamatuje finálovou porážku z roku 2013, ale nebyl u vítězství o dva roky dříve. „Ten pocit byl zdrcující. Bylo to opravdu těžké. Díky tomu si uvědomíte, jak těžké je se do finále vůbec dostat. Když před sebou máte takovou příležitost, musíte ji využít,“ říká nevysoký, ofenzivě laděný bek. „Upřímně říkám, že už to nechci nikdy zažít,“ dodal.
„Bylo tak sladké ten pohár vyhrát, ale taky to zatraceně bolelo, když jsme ho prohráli. Dodnes to hrozně bolí. Štve nás to, nezapomněli jsme na to. Když jste tak tvrdě pracovali a dostali se tak blízko, a nakonec prohrajete, nikdy na to nezapomenete. Ten pocit nebudeme chtít znovu zažít,“ říká přesvědčivě Brad Marchand. Ten, na rozdíl od Kruga, už ovšem pohár vyhrál.
Také ti mladší, kteří finálové boje ochutnají poprvé, si moc dobře uvědomují, že takhle blízko k poháru se člověk nedostane každý rok. „Je to šílené, že jsme ve finále. Někteří kluci se takhle daleko nedostanou za celou kariéru. Dám do toho naprosto všechno. Není se na co šetřit,“ slibuje obránce Charlie McAvoy.
„Věřím, že by to pro nás měla být výhoda. Máme kluky, kteří pohár vyhráli, a taky máme hráče, kteří zažili, jaké to je ve finále neuspět. To nám určitě pomohlo, dobře jsme se připravili,“ říká kouč Bruce Cassidy.
Fyzická hra Blues
Oproti tomu Bluesmani budou chtít využít svých fyzických předností. Určitě jsou nejsilovějším týmem, na který Medvědi letos v cestě za pohárem narazili. Jsou vysocí a silní a umějí pořádně přitvrdit. „Chceme mít puk pod kontrolou, chceme hrát s pukem, Pokud budeme mít příležitost je trefit, uděláme to. Budeme je dohrávat,“ slibuje soupeři obránce Robert Bortuzzo.
Zároveň však vyvrací, že by se jeho tým zaměřoval pouze na špinavou práci. „Budeme hrát svou hru. Nebudeme opouštět svůj systém a nahánět je po ledě jen proto, abychom je mohli trefit,“ dodává.
Disciplína
V St. Louis si uvědomují, že základem úspěchu bude vyvarovat se zbytečných vyloučení. „Sledovali jsme je v průběhu celého play-off. Mají vynikající ofenzivní hráče, dokážou vám ublížit mnoha způsoby. Na střelu z první tam mají Pastrňáka, který má dobrou chemii s Marcahndem a Bergeronem. Bude to pro nás velká výzva,“ říká Bortuzzo.
„Musíme hrát jen do hvizdu rozhodčího,“ má jasno kouč Craig Berube. Naráží tím samozřejmě na disciplínu svých svěřenců poté, co je hra přerušena. Důležité bude nenechat se vyprovokovat. Takový Brad Marchand se soupeři umí dostat pod kůži. „Dosud se nám to celkem dařilo. Hrajeme hodně fyzicky, protože chceme získat puk. Ale nebudeme nikoho honit a trefovat jen tak. Hrajeme hodně do těla, ale musí to být čisté,“ nabádá Berube své svěřence.
Dlouhá pauza před finále
Otázkou také je, zda se na Bruins přece jen nepodepíše dlouhá jedenáctidenní pauza. „Nesnáším, když máme mezi zápasy pauzu delší než dva dny. To potom vaše tělo začne cítit každou bolístku. Když každý druhý den hrajete, nemáte na to čas, prostě to ignorujete,“ říká obránce Torey Krug.
Backes: Kamarádství stranou. Buď my, nebo oni
„Poslal jsem jim několik textovek s gratulací a napsal jsem jim, že to je na nějakou dobu naposled, co se spolu bavíme. Vzpomínky musí jít stranou. Měl jsem týden na to, abych si uvědomil, že jsou to naši soupeři. O tomhle sní každý kluk. Teď je to my, nebo oni,“ říká David Backes, který v St. Louis působil dlouhých deset let, z toho pět jako kapitán. V táboře soupeře má tedy spousty velmi dobrých přátel.
Hrajeme za celé město, shodují se Davidové
Žádná speciální motivace dnes nebude potřeba. „Kvůli tomuhle hrajeme hokej. Hrajeme pro spoluhráče, trenéry, pro tenhle klub a pro celé město,“ říká český útočník David Krejčí, dvojnásobný nejproduktivnější hráč play-off.
„Já rozhodně nehraju hokej pro peníze,“ ujišťuje o své obrovské motivaci také jeho krajan David Pastrňák. Slovenský obr Zdeno Chára se může stát prvním hráčem v historii Bruins, který dovede Medvědy dvakrát k poháru jako kapitán.

- Reklama -


Napodobí Binnington Roye?
Na druhé takový Jay Bouwmeester odehrál v základní části 1 184 zápasů, než se poprvé probojoval do finále. Jen sedm hráčů před ním potřebovalo na premiérový postup do finále více zápasů.
Pokud Blues uspějí a v brance u toho bude Jordan Binnington, napíše tím neuvěřitelný příběh. Vychytat svému týmu Stanley Cup jako nováček, to před ním dokázalo jen pár vyvolených. Navázal by tak na výkony Kena Drydena (1971), Patricka Roye (1986), Cama Warda (2006) a Matta Murrayho (2016, 2017).
Missouri na nohou
Fanoušci v Missouri čekali na tuto příležitost dlouho. Blues si sice zahráli o Stanley Cup už třikrát v letech 1968, 1969 a 1970, vždy ale odešli poraženi. Dokonce dosud nevyhráli ve finálové sérii ani jeden zápas. Parta okolo gólmanů Halla a Plantea tehdy na Montreal ani Boston nestačila.
Silný tým se dal dohromady opět v devadesátých letech, kdy dres s notou na prsou oblékali takoví velikáni jako Wayne Gretzky, Brett Hull, Adam Oates, Al MacInnis, Scott Stevens, Chris Pronger, Brendan Shanahan nebo Curtis Joseph. Nikdo z nich ale Bluesmany do finále nedotáhl. „Pokud vyhrajeme, budeme slavit celý týden,“ slibuje legendární ostrostřelec Brett Hull.
Fanouškovská základna v Missouri by si za půl století oddanosti pohár jistě zasloužila. To stejné si ale mohou říkat i v Bostonu. Také tam fanoušci hokejem žijí a v TD Garden dokážou vytvořit bouřlivou atmosféru.
Finálový souboj začíná už dnes a slibuje napínavou podívanou.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -