- Reklama -

Finskou kolonii v Minnesotě rozšíří Bergenheim

- Reklama -

Niklas Bäckström v bráně, Mikko Koivu, Mikael Granlund a Erik Haula v útoku – tak vypadala až do včerejška finská enkláva Divochů. Po výměně s Floridou přivítají seveřané dalšího krajánka, přichází Sean Bergenheim.
„Potřebovali jsme trochu zvýšit konkurenci v útoku. Máme dvanáct kluků, kteří hrajou dobře, ale přijde jedno nebo dvě zranění a najednou začnou problémy. Naší prioritou bylo nalézt prověřeného borce se zkušenostmi z play off, který se nebojí zabojovat a jít před bránu. Sean to splňuje,“ vysvětluje generální manažer Divochů Chuck Fletcher, jenž Panterům nabídl jako protihodnotu volbu ve třetím kole draftu v roce 2016.
„Čím dříve, tím lépe. Nemělo smysl čekat na pondělní uzávěrku,“ dodává Fletcher. „Tři forvardy máme (ze zdravotních důvodů) mimo, hledali jsme někoho zkušeného.“

Poznatky z bitev o Stanley Cup rodák z Helsinek nasbíral v letech 2011 a 2012 s Tampou Bay a Floridou. Předtím oblékal v NHL dres NY Islanders, kteří ho v roce 2002 draftovali z dvaadvacátého místa. Wild ovšem i v Bergenheimově případě mohou narazit na problém, kterému se výměnou chtěli vyhnout – totiž zranění.
Kompletní sezónu ještě odchovanec Jokeritu v NHL neodehrál, jeho maximem bylo 80 utkání s Lightning z před čtyř let. Jinak se počet jeho startů pohyboval většinou kolem šedesátky. Zkrácenou povýlukovou sezónu dokonce vynechal celou a Panthers mu kvůli tomu odmítli zaplatit. Argumentovali, že Bergenheim si zranění přivodil ve Finsku, ale útočník u arbitráže uspěl s vysvětlením, že jde o následek zranění z předchozího play off.
V nedávné době sledoval jednatřicetiletý veterán zápasy jen z tribuny, jeho posledním startem byl symbolicky zápas s Wild z 12. února. O výměně se spekulovalo už delší čas, jenže GM Panterů Dale Tallon původně požadoval druhou volbu v draftu. Tu Divoši obětovat nechtěli. Právo výběru v letošním třetím kole pro změnu neměli (věnovali ho Arizoně za brankáře Devana Dubnyka), takže řešením se nakonec ukázala až výměna za třetí volbu v roce 2016.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Sean za mnou přišel s tím, že je frustrovaný z nedostatku prostoru, který dostává na ledě,“ říká Tallon. „Vím, že byl během kariéry častokrát zraněný, ale když je zdravý, hraje tvrdě a dobře. Před pár lety se nám povedlo postoupit do play off a Sean měl úspěšnou sezónu, ale od té doby je skoro pořád zraněný.“
Ve 489 utkáních v NHL nasbíral Sean Bergenheim 179 bodů. S Minnesotou by mohl rozšířit i svoji bilanci z play off (12+5 z 23 startů), Divoši drží v Západní konferenci poslední postupovou kartu.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -