- Reklama -

Fleury nebo Murray? Rutherforda čeká v Pittsburghu náročné brankářské dilema

- Reklama -

Ideální scénář pro generálního manažera Jima Rutherforda by byl, že by si Pittsburgh do příští sezóny podržel oba své stávající brankáře a zátěž by mezi Matta Murrayho a Marca Andre Fleuryho rozdělil zhruba rovným dílem. Jenomže situaci vážně komplikuje plán rozšířit NHL o klub z Las Vegas a s tím spojený rozšiřovací draft.
Pokud guvernéři NHL ve středu před předáváním trofejí odhlasují přijetí nového týmu do rodiny nejprestižnější hokejové soutěže světa, bude to příští léto znamenat draft, ve kterém si nový klub bude moci vybrat od těch stávajících vždy po jednom hráči.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Původní týmy budou smět podle určitého klíče vybrané hráče chránit, další budou k dispozici. Problém mohou dělat klauzule o nevyměnitelnosti. V Pittsburghu má z dvojice brankářů „no-movement“ klauzuli Marc Andre Fleury, kterého tak klub musí chránit automaticky, pokud tedy zkušeného gólmana nepřesvědčí, aby se této výhody dobrovolně vzdal.
Pakliže se to nepovede, vystavují se Penguins riziku, že v létě přijdou o talentovaného Murrayho, který je letos dotáhl k poháru. Byl by nejspíš pro Las Vegas automatickou volbou číslo jedna. Pokud bude chtít Rutherford za rok chránit talentovaného a příštích pár let určitě i levnějšího Murrayho, musí Fleuryho do té doby vyměnit.
Jednatřicetiletý gólman má stále na tři roky platnou smlouvu, v každé sezóně se bude z platového stropu Pens odečítat 5,75 miliónu dolarů. Jedním ze zájemců o služby vítěze Stanley Cupu z roku 2009 prý je Calgary, kde shání kvalitní brankářskou jedničku. Podle listu Calgary Sun už proběhl kontakt směrem do Pittsburghu s dotazem na možnou výměnu.
„Nesnažím se nějak agresivně o výměnu našich gólmanů,“ řekl Rutherford, jenž je letos kandidátem na cenu pro generálního manažera roku. „Na jedné straně jsme s brankáři v pohodlné pozici, na druhé straně musíme v určitém bodě udělat závažné rozhodnutí. Máme ještě hodně o čem přemýšlet.“
Vsadit všechno na dvaadvacetiletého Murrayho je pořád trochu risk. Nemá za sebou ani jednu celou sezónu v NHL. Do března nebyl na soupisce Pens. V základní části odchytal jen 13 utkání, v play off pak odchytal 15 z 16 vítězství Tučňáků. Fleury má za sebou 13 sezón, z 653 utkání 357 vyhrál. Dokud se nezranil, chytal loni jednu ze svých nejlepších sezón. Procento úspěšnosti zákroků měl 92,1, průměr obdržených branek 2,29.
„Fleury je brankářská tvář téhle organizace,“ řekl Rutherford. „Těžko najdete lepšího týmového hráče nebo lepšího chlapa, než je on. Murray v lize sotva začal,“ upozorňuje.
„Marc je prověřený brankář, v Mattově případě jde o to, že neodchytal ještě ani jeden rok. Smýšlíme o něm velmi dobře. Věříme, že má před sebou skvělou kariéru. Až sem předváděl výborné výkony, ale nemá za sebou ještě ani rok a to nás vede k obezřetnosti. Na druhé straně za rok při rozšiřovacím draftu budeme muset být také velmi opatrní,“ uvědomuje si šéf Penguins.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -