- Reklama -

Fleury vyrovnal Sawchuka

- Reklama -

Když se v neděli Marc-Andre Fleury opět vrátil do důvěrně známých míst, bylo to poprvé, co si v Pittsburghu připsal výhru jako brankář hostujícího týmu. Nikdy před tím tu jako soupeř domácích Pens nezvítězil.



A nebyla to žádná tuctová výhra. Populární „Flower“ pochytal všech devětadvacet střel a proti svému bývalému týmu si při výhře Golden Knights v poměru 3:0 připsal čisté konto.
V Pittsurghu sympatický Fleury působil mezi lety 2003 a 2017 a celkem třikrát se zde radoval ze Stanley Cupu (2009, 2016, 2017).
Fanshop týmu
V dresu Vegas sed dorazil podruhé, při svém prvním návratu loni v únoru jeho tým prohrál 5:4. „Vrátit se sem je vždycky zábava. Zahlédl jsem spoustu lidí v mém dresu a s různými nápisy, mávali na mě a fandili. Bylo to od nich pěkné. Byl jsem zase malinko nervózní, ale pomohlo mi, že na mě hned zezačátku mířily nějaké střely. Tím jsem se dostal do zápasu. Vždycky to tu pro mne bude speciální,“ vykládal po utkání Fleury.
„Penguins nás hodně tlačili, ale on předvedl několik neuvěřitelných zákroků,“ chválil svého svěřence kouč Gerard Gallant. „Jsem za něj velmi šťastný. Dnes si to zasloužil, byl neskutečný, obzvlášť při oslabení. Z té jeho nuly jsem opravdu nadšený,“ zářil po utkání útočník Paul Stastny.
„Udělali jsme spoustu dobrých věcí, ale nenašli jsme způsob, jak dostat puk do branky. Měli jsme dobré šance, které obvykle končívají gólem, ale on je pochytal,“ vysekl svému bývalému spoluhráči poklonu Sidney Crosby.
Trojnásobný vítěz Stanley Cupu si tak vylepšil letošní statistiky. Z osmi zápasů, do nichž šel jako startující gólman, jich šest vyhrál. Průměr inkasovaných branek na zápas má nyní 2,18, úspěšnost zásahů činí 93, 4 %. A fanouškům i novinářům z Las Vegas pomalu docházejí slova, kterými by tohoto maskovaného muže dostatečně vychválili.
Čtyřiatřicetiletý gólman se zaskvěl především při šancích Hornqvista či Aston-Reeseho. Díky tomu vyrovnal dva velikány brankářského řemesla. Výhrou číslo 445 dohnal na sedmém místě historického pořadí legendárního Terryho Sawchuka, kterému se přezdívalo „Mr. Zero“. Vychytanou nulou číslo 58 také vyrovnal na dvacátém místě historie Clinta Benedicta.
Sawchuk celkem čtyřikrát získal Stanley Cup a je čtyřnásobným držitelem Vezina Trophy. Dlouhá léta byl rekordmanem v počtu čistých kont (103), než jej překonal Martin Brodeur. V sezóně 1951-52 vyhrál všech osm zápasů play-off, čtyřikrát s nulou, a během této cesty ke Stanley Cupu průměrně inkasoval jen 0,62 branky na zápas.
Zemřel v roce 1970 na selhání srdce po dvou operacích, které musel podstoupit. O dva dny dříve popíjel se spoluhráčem a spolubydlícím Ronem Stewartem. Oba muži se pohádali kvůli nájmu za dům a spor vyvrcholil rvačkou. Sawchuk utrpěl vnitřní zranění s fatálními následky. V roce 1971 byl in memoriam uveden do Síně slávy, aniž by musel čekat obvyklé tři roky.
Od včerejška má Marc-Andre Fleury na kontě stejný počet výher jako tato brankářská ikona několika generací.
Fleuryho legrácky s bývalými spoluhráči:

- Reklama -

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -