- Reklama -

Florida Panthers: Mladí a útoční

- Reklama -

Generální manažer:
Dale Tallon
Hlavní kouč:
Bob Boughner
Kapitán:
Aleksander Barkov
Umístění v ročníku 2017-18:
4. místo v Atlantické divizi (96 bodů)
Play-off 2017-18:
neúčast
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
78 – Aleksander Barkov (27+51)
75 – Vincent Trocheck (31+44)
69 – Jonathan Huberdeau (27+42)
Nejlepší střelec 2017-18:
31 – Vincent Trocheck
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+11 Jared McCann
Nejtrestanější hráč:
Micheal Haley – 212 trestných minut
Příchody:
Mike Hoffman, Troy Brouwer, Bogdan Kiselevič, Michael Hutchinson, Julian Melchiori
Odchody:
Radim Vrbata



Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Roberto Luongo, James Reimer (Michael Hutchinson)
Obrana:
Keith Yandle – Aaron Ekblad
Mike Matheson – Mark Pysyk
MacKenzie Weegar – Ian McCoshen
(Alex Petrovic, Bogdan Kiselevič)
Útok:
Jonathan Huberdeau – Aleksandar Barkov – Jevgenij Dadonov
Mike Hoffman – Vincent Trocheck – Nick Bjugstad
Frank Vatrano – Henrik Borgström – Colton Sceviour
Jared McCann – Derek MacKenzie – Maxim Mamin
(Troy Brouwer, Jamie McGinn, Denis Malgin, Owen Tippett)
Shrnutí:
Jeden jediný bodík, tak málo chybělo Floridě k postupu do vyřazovací fáze. O to víc mohl mrzet velmi slabý rozjezd do sezóny v podání Panterů. Naopak závěr ročníku byl v podání svěřenců Boba Boughnera vynikající. O malý kousek to nakonec nevyšlo, ale co se nepovedlo loni, mohlo by se podařit letos. A to navzdory faktu, že zejména trojice Boston, Tampa a Toronto vypadá snad ještě silněji než loni.
Fanshop týmuNa Floridě mají důvod k mírnému optimismu. Pokud sezónu dobře rozehrají a navážou tam, kde loni skončili, budou Panthers nebezpeční, zejména v ofenzivě. Mají stále mladé, ale už poměrně zkušené jádro šikovných a hbitých útočníků, kteří umějí skórovat.
Nenápadnou hvězdou je třiadvacetiletý Fin Aleksander Barkov, který je už ve svém věku komplexním hokejistou. Loni výrazně překonal své dosavadní bodové maximum a byl hlavním tahounem ofenzivy. Před startem letošního ročníku dokonce převzal od Dereka MacKenzieho kapitánské céčko.
Výrazný příspěvek do střelecké listiny poskytli také Vincent Trocheck, Jonathan Huberdeau nebo Jevgenij Dadonov. V létě navíc přišel z Ottawy Mike Hoffman, a to je také vyhlášený střelec. Po dvou vydařených sezónách na denverské univerzitě dostane šanci velmi talentovaný centr Henrik Borgström. Už loni dostal v několika zápasech příležitost ukázat se mladý Owen Tippet, další volba z prvního kola draftu. Na trhu volných hráčů pak Panthers ulovili zkušeného pracanta Troye Brouwera. Kdepak, v ofenzivě tenhle tým šlapal už loni a s příchodem Hoffmana by to mělo být ještě lepší.
Pokud v uplynulé sezóně Floridu něco trápilo, pak to byla nevyrovnaná hra směrem dozadu. Základním pilířem zadních řad je trojice Keith Yandle, Aaron Ekblad a Mike Matheson. O místo v sestavě letos zabojuje také posila z Ruska Bogdan Kiselevič.
Otazník visí nad brankovištěm Cats. Roberto Luongo chytal loni výborně, statisticky prožil jednu z nejlepších sezón své dlouhé kariéry, procentuální úspěšnost zásahů vyšrouboval na výborných 92,9%. Problém je v tom, že jako týmová jednička odchytal sotva polovinu zápasů. V posledních několika letech jej vždy postihlo nějaké zranění a v devětatřiceti letech se nedá příliš sázet na to, že by vydržel celou sezonu zdráv.
Jeho náhradník James Reimer sice dokáže zachytat, ale z dlouhodobého hlediska jsou jeho výkony nepříliš konzistentní. Chtělo by to v jeho podání zkrátka stabilnější výkonnost. Jako zálohu pro případ nouze vedení raději přivedlo Michaela Hutchinsona. Pokud se v dobře rozehrané sezóně Luongo opět zraní a bude tak na Reimerovi, aby Cats dotáhl na svých bedrech do play-off, šance na úspěch rázem poklesnou.
Silnou zbraní Panthers bude i letos útok. Kouč Boughner má spoustu možností, jak útočné řady poskládat, a musí z toho mít příjemně zamotanou hlavu. Konkurenci má sice Florida velkou, ale pokud bude hrát lépe směrem dozadu, Luongo bude i nadále chytat jako zamlada a vydrží mu zdraví, mohlo by to s postupem Panterů klapnout.
O síle Bostonu, Tampy či Toronta už byla řeč, klíčové tak možná budou souboje s týmy jako Ottawa, Montreal, Detroit a Buffalo. S divizními rivaly se Panthers utkají za sezónu nejčastěji a je potřeba, aby z těchto duelů dokázali pravidelně sbírat body. Pak by to na divokou kartu mohlo vyjít.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -