- Reklama -

Forsberg se chystá bořit rekordy

- Reklama -

V roce 1995 vyhrál Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL Peter Forsberg, o 20 let později jej může napodobit jeho krajan a jmenovec Filip Forsberg. Dvacetiletý útočník stále vládne kanadskému bodování nováčků a kromě útočníka Johnnyho Gaudreau z Calgary s ním nikdo jiný nedokázal udržet kontakt.
Rodákovi z Östervåly to však nestačí a je na nejlepší cestě pokořit i některé rekordy, které vytvořili jeho předchůdci za 16 let existence klubu Nashville Predators. První z nich může zdolat už v zítřejším domácím zápase proti Carolině. V sezóně 2006/2007 posbíral ruský útočník Alexander Radulov 37 bodů (18+19), čímž vytvořil nové bodové maximum, na jaké dosáhl hráč Predátorů ve svém nováčkovském ročníku.
Forsberg už toto číslo dorovnal, ale kvůli menšímu počtu vstřelených branek potřebuje ještě jeden zápis do statistik, aby pozměnil dějiny svého klubu. Ale vzhledem k tomu, že letošní sezóna je stále teprve ve své první polovině, bude mít spoustu a spoustu času k tomu, aby dosavadní rekord nejen překonal, ale aby výrazně pozvedl laťku toho nového. „Vůbec jsem o tom nevěděl. Snad je to důkaz toho, že moje hra nabrala správný směr,“ řekl švédský forvard.


Ale posuňme se dál. Další milník, který se otřásá v základech, byl vytvořen rovněž v sezóně 2006-2007 dlouholetým lídrem klubu Davidem Legwandem. V onom ročníku nasbíral americký forvard 23 plusových bodů do statistiky plus/mínus. Forsberg, který byl ještě loni Legwandovým spoluhráčem, je na tom jen o bod hůře.
Švédský útočník může pomýšlet i na NHL plus/minus Award, protože momentálně je třetím nejlepším hráčem ligy v tabulce pravdy. A i v tomto ohledu může napodobit Petera Forsberga, který toto ocenění získal v roce 2003, tehdy společně se svým spoluhráčem z Colorada Milanem Hejdukem.
A co stojí za tak výrazným posunem ve výkonnosti Filipa Forsberga, když porovnáme letošní sezónu se dvěma předchozími, během kterých do NHL jen letmo nahlédnul? „Loni to bylo jak na houpačce. Jeden zápas se mi vydařil, v dalším jsem hrál hrozně. A právě na to mě vedení klubu upozornilo – moje výkony musí být vyrovnanější.“
A tento úkol splnil do puntíku. Letos bodoval ve 27 ze 38 odehraných duelů, drží si průměr bod na zápas a momentálně je nejproduktivnějším hráčem klubu. Výrazně mu k tomu dopomohla i důvěra trenéra Petera Lavioletta, který mladého útočníka zařadil na pravé křídlo elitní formace po bok Mikea Ribeira a Jamese Neala.
A tam sem mu daří skvěle. Stačí vzpomenout na první polovinu listopadu, kdy mladý Švéd skóroval v šesti duelech po sobě – jako teprve třetí hráč v historii klubu. „Hraje skvěle zápas co zápas. Doufám, že bude ve svých výkonech pokračovat. Věřím v to,“ řekl obránce Shea Weber.
A tak se dostáváme k rekordu zatím nejvzdálenějšímu. A to je bodové maximum, na jaké dosáhl hráč Predátorů v průběhu jednoho ročníku. Tento status drží Kanaďan Paul Kariya, který jich v ročníku 2006-2007 posbíral celkem 85. To je v pravdě hodně vysoká laťka.
Od roku 2000 jí překonali pouze dva nováčci – Alexander Ovečkin a Sidney Crosby, oba v sezóně 2005-2006. Ale jednou musí přijít někdo další. A možná to bude právě Forsberg.
Foto: Icon Sportwire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -