- Reklama -

Frkova parádní střela jej může vystřelit do prvního týmu Detroitu

- Reklama -

K tomu, abyste se prosadili do nejlepší hokejové ligy světa, musíte mít podle trenéra Detroitu Jeffa Blashilla něco navíc. „Přinést do týmu něco zvláštního. Musíte v něčem vynikat a dělat něco, co ostatní nedělají,“ tvrdí. A jeden z jeho svěřenců by to mohl splňovat – český útočník Martin Frk.
„V přesilových hrách může být jeho střela opravdu vážnou zbraní. Nepamatuji si, že bych někdy hrál s někým s takovou střelou,“ chválí spoluhráče útočník Frans Nielsen.
„I průměrná přesilová formace se může hodně zvednout, když tam máte kluka, který dokáže takhle vypálit. Pro spoluhráče bude těžké před takovou střelou clonit před brankou a ani naši brankáři jeho dělovky během tréninků zrovna nemilují,“ dodal Blashill.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


To potvrzuje i gólman Red Wings Jimmy Howard. „Střílí jak z kanónu. Teď, když už jde o něm taková pověst, bude záležet na něm, jestli to zvládne uplatnit i v zápasech,“ myslí si.
Frk už to ukázal v sobotním přípravném utkání s Bostonem při debutu Red Wings v Little Caesars Areně. K vítězství 5:1 přispěl hned dvěma góly a ještě přidal jednu přihrávku a posílil svoje šance probojovat se do prvního týmu Detroitu.
Ty ještě vzrostly v situaci, kdy jeho konkurent Andreas Athanasiou ještě nepodepsal nový kontrakt a další bojovník o soupisku Tyler Bertuzzi je mimo hru minimálně na tři týdny kvůli zraněnému zápěstí.
Embed from Getty Images
Pak jsou tu ještě dva veteráni, kteří jsou v Detroitu zatím jen na zkoušku: P.A. Parenteau a David Booth, a ještě mladíček Jevgenij Svečnikov. Ale u něj se předpokládá, že ještě na rok zůstane v AHL. „Potřebujeme někoho, kdo dokáže skórovat a být platný v přesilovkách. A Frk by to mohl zvládnout,“ prohlásil Blashill.
Český talent si však uvědomuje, že jen tvrdá střela nestačí. „Není to jen o střílení gólů, ale také o tom, jak zvládáte hru na druhém konci kluziště. A já chci být dobrým hráčem celkově, ne jen v útočné zóně,“ tvrdí Frk, který měl už od svých dvanácti vždy ostřejší střelu než jeho vrstevníci. „Ale je třeba střílet také přesně. I když vystřelím tvrdou ránu, vždy se puk ještě může odrazit a být z toho dobrá šance k dorážce.“


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Zlepšit přesnost střely Frkovi doporučuje i trenér Blashill. „Musí na tom pořád pracovat. Je spousta jiných hráčů, kteří v AHL dominovali a přesto se do NHL neprosadili. Někteří i v naší organizaci a už tu s námi nejsou. Také Frk musí dokázat, že je schopen být dobrý i na téhle úrovni. Nebo to může skončit odchodem jinam.“ A to už třiadvacetiletý rodák z Pelhřimova ostatně poznal na vlastní kůži.
Detroit si Frka vybral v draftu už před pěti lety ale nechával jej první dva roky pendlovat mezi farmářským týmem v AHL a nižší ligou ECHL. Pak Red Wings nepřesvědčilo ani Frkových 27 branek ze sezóny 2015-16, které nasázel v AHL za Grand Rapids, a nechali jej na listině volných hráčů. Z ní si jej vybrala Carolina, ale v jejím dresu stihl v uplynulé sezóně jen dva zápasy a putoval zpátky do Detroitu. Nyní má druhou šanci.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -