- Reklama -

From zero to hero. Zetterberg se vzepřel všem předpokladům

- Reklama -

Fanshop týmuHenrik Zetterberg pokračoval v tradici úspěšných švédských krajánků v dresu Rudých křídel. V roce 2013 se po Nicklasi Lidströmovi stal kapitánem Detroitu, kde strávil celou svou zámořskou kariéru. V osmatřiceti letech ještě končil nechtěl, tělo mu ale nakonec vystavilo účet za 15 sezón v NHL (čtěte ZDE). Loňský ročník byl tím posledním v kariéře vítěze Stanley Cupu z roku 2008.
Rodák z Njurundy byl při draftu prakticky mimo pozornost skautů. Jeho jméno přišlo v roce 1999 na řadu až jako 210. v pořadí. Navzdory tomu urputný Švéd zaujal a takřka všichni skauti si museli rvát vlasy hrůzou, kdo jim proletěl jako stealth bombardér mimo dosah jejich radarů.
Životní sezona
A to přitom ještě v sedmnácti letech ani nepočítal s tím, že by se někdy živil hokejem profesionálně. Dlouho hrál zároveň i fotbal a přivydělával si v rodném městě v bowlingovém klubu, kde uklízel. Najít talenty skryté v pozdějších fázích draftu jako by bylo jednu dobu pro Detroit typické.

Životní období strávil švédský člen Triple Gold Clubu v ročníku 2007-2008 po boku Pavla Dacjuka a Thomase Holmströma. Neboli hráčů, kteří byli draftovaní z 171. (Dacjuk) a 257. místa (Holmström). Ve zmíněné sezoně získal v základní části celkem 92 bodů (43+49) a stal se nejlepším střelcem vyřazovací části i jejím nejproduktivnějším mužem. Nebylo žádné překvapení, že kromě Stanley Cupu přebral i jako teprve druhý Evropan v historii Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off.
O rok později se skvělými výkony opět zasloužil o to, že Red Wings znovu sahali po Poháru. V repríze finálové série však byli úspěšnější Tučňáci z Pittsburghu, Sidney Crosby tehdy jako nejmladší kapitán v historii převzal nejcennější hokejovou trofej.
Rekordman Detroitu
Švédský křídelník naskočil do NHL poprvé v sezoně 2002-2003, rok po celkovém triumfu Red Wings s Dominikem Haškem v brance. Při svém debutu překonal hranici 20 gólů a okamžitě ukázal, že bude velmi platným členem základní sestavy. Spoluhráč a krajan Niklas Lidström o něm prohlásil, že v něm vidí nového Steva Yzermana, který se v době Zetterbergova nástupu do soutěže pomalu uklízel do hokejového zákulisí.

Švéd zaujal tím, že nejen skvěle útočil, ale zároveň měl v sobě smysl pro zodpovědnost a poctivě se vracel. Několikrát byl nominován na Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka, nikdy ji ale nezískal.
Někdejšího kapitána Rudých křídel ale dokázal detroitskou ikonu překonat. Ve své životní sezoně 2007-2008 bodoval v každém ze svých prvních sedmnácti utkání sezony, což se stalo novým rekordem Red Wings. Ani Ted Lindsay, Gordie Howe nebo Marcel Dionne tohle nedokázali.
Bolest byl silnější
Zetterbergova síla byla v jeho nespoutanosti. Nevyhýbal se tvrdé hře, vždy dřel do maxima a vedl tak tým svým příkladem. Bohužel jeho kapitánská éra u Red Wings je spojená s postupným výkonnostním úpadkem hrdého mužstva. Od sezony 2014-2015 se také potýkal s velkými bolestmi zad, které jej nakonec donutily ukončit kariéru. Ke konci loňské sezony podle insiderů už vůbec s mužstvem netrénoval, aby se co nejvíce šetřil na zápasy. Letošní léto ani nemohl začít přípravu, záda ho nepustila. Dlouho v sobě živil naději, ta ho ale v půlce září úplně opustila.
Hokejové legendě zbývaly z jeho kontraktu s průměrnou roční gáží 6,083 mil. dolarů ještě tři roky. S největší pravděpodobností však bude zapsán na listinu dlouhodobě zraněných hráčů (tzv. Injury List) a klubu se tak pod platovým stropem uvolní místo.
Henriku, díky za skvělé vzpomínky!
Fanda NHL
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -