- Reklama -

Gáborík je v ráži, ale Králům to moc nepomáhá

- Reklama -

Sedmkrát v kariéře pokořil Marián Gáborík metu třiceti branek za sezónu, ale podle vstupu do aktuální sezóny se zdálo, že se  nedostane ani na polovinu. Teď už je slovenský útočník zase srovnán na správné koleji, k vánočnímu stolu usedne s jedenácti góly ve střeleckém balíčku.
Nebýt zranění v horní části těla, které ho připravilo o dvanáct startů, mohlo jich být mnohem víc. Do nového ročníku vstoupil trenčínský rodák třemi utkáními, v nichž zaznamenal pouze jednu asistenci, poté se skoro na tři týdny uchýlil na marodku. Po návratu se další tři zápasy rozkoukával, následně skóroval do sítí Vancouveru a Anaheimu.
Koncem listopadu musel znovu do lékařské péče, tentokrát jen na necelé dva týdny, a historie se opakovala – ve třech utkáních na začátku druhé prosincové dekády nebodoval. Od poloviny měsíce je ale k nezastavení. Co hrací den, to gól, někdy dokonce dva. Šestizápasovou střeleckou sérií vyrovnal letošní ligový rekord Filipa Forsberga z Nashvillu.
Pět ze sedmi zásahů padlo při přesilových hrách. Nejen při nich těží Gáborík ze znovunalezeného souznění s Anže Kopitarem. Není náhodou, že slovinský forvard byl vyhlášen nejlepším hráčem uplynulého týdne. Duo z Evropy dobře doplňuje Jeff Carter.
„Ani nevím, čím to je, že se nám v poslední době začalo dařit. Hokej je někdy zvláštní. Povede se vám jedna akce, začnete se cítit lépe a najednou cítíte, že se vám daří vše, na co sáhnete,“ těší se z návratu do tradiční formy Kopitar. „Dřív jsme neproměňovali příležitosti, teď nám to tam párkrát spadlo.“
Když vstřelil Gáborík minulou neděli první gól své současné série, Los Angeles to k vítězství nepomohlo, prohrálo s Torontem po samostatných nájezdech. Když se o dva dny později trefil dvakrát do sítě St. Louis, zůstal ve svém úsilí osamocený a obhájci titulu znovu nebodovali. Teprve ve čtvrteční odvetě s Bluesmany mohli Králové slavit.
„Dnešní výsledek nám snad zvedne sebevědomí,“ hlásil po výhře 6:4. „Minulý zápas jsme ztratili ve třetí třetině, takže jsme byli rádi, že jsme si to s nimi mohli znovu rozdat. Jsem rád, že jsme získali dva body. Povedlo se nám to díky přesilovkám a kvalitnímu výkonu po celých šedesát minut.“
Následovala výhra 4:2 nad Arizonou, kdy se Gáborík kromě gólu znovu zapsal i mezi nahrávače. A trenér Darryl Sutter mohl svoji elitní formaci s klidným srdcem chválit: „Všichni si během sezóny prošli vzestupy a pády, ale teď se jim daří. Všichni od nich očekávají, že ponesou hlavní tíhu naší ofenzívy, a oni to v tuhle chvíli zvládají.“
Po včerejším utkání s Calgary ale dostal optimismus Kings pořádný direkt. Ještě krátce před druhou přestávkou vedli 3:0, ale Johnny Gaudreau svým hattrickem umlčel rozjásané Staples Center a kapitán Plamenů Mark Giordano v prodloužení dokonal dílo. Další přesilovková trefa Mariána Gáboríka tak přišla vniveč.
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -