- Reklama -

Gary Bettman v Síni slávy? Facka pozůstalým, mají jasno Carcillo s Boyntonem

- Reklama -

V letošním roce rozšířili řady hráčů zařazených do Síně slávy v Torontu třeba Martin Brodeur, Martin St. Louis či Willie O’Ree. Fanoušky a některé bývalé hokejisty ale nadzvedla nominace Garyho Bettmana, dlouholetého činovníka ligy. Za jeho působení byla soutěž třikrát kvůli stávce přerušena. Jeden celý ročník se neodehrál vůbec.

Pohledy na Bettmana se různí. Ano, za jeho vedení soutěž (především ekonomicky) vzkvétala. Podařilo se jí víceméně úspěšně rozšířit. Kolektivní dohoda z roku 2005, díky níž vznikly platové stropy, znamenala revoluci pro sportovní stránku soutěže.


Chceš bezva draftovou kšiltovku za férovou cenu? Klikni TADY


Vrchním komisařem ligy je od února 1993. Tehdy NHL hrálo 24 týmů a roční obrat činil 400 milionů dolarů. Díky němu také hokejisté z NHL startovali na zimních olympijských hrách v Naganu, Salt Lake City, Turíně, Vancouveru a Soči. Počet klubů se rozšířil na 31 (a je slušně zaděláno na příchod 32.) a obrat činí více než pět miliard dolarů.
Bývalí hráči jsou proti
Ne všichni ale při ohlášení jeho jména skákali radostí. Třeba bývalý bitkař Daniel Carcillo, který se dnes pere s následky otřesů mozku, nemůže Bettmanovi přijít na jméno. Viní jej především z toho, že liga nedělala dostatek pro to, aby zamezila následkům otřesů mozku.
„Nemůžu se přes to přenést. Je to facka rodinám Steva Montadora, Ricka Rypiena, Dereka Boogaarda, Boba Proberta a Wada Belaka,“ vyjmenoval bývalé ostré hochy, kteří tragicky přišli o život následkem komplikací po častých úrazech hlavy.

- Reklama -


Nick Boynton zase ohlásil, že volal Síni slávy, aby mu vrátili všechny memorabilie, které jí věnoval. „Nechci být součástí něčeho takového,“ vysvětlil někdejší bek Chicaga nebo Philadelphie. Společně s Carcillem také nedávno podal žalobu na NHL za to, že nedělala nic, aby své hráče uchránila následkům zranění hlavy.

Další stávka?
Déle než Bettman vydržel ve vedení NHL jen legendární Clarence Campbell – 31 let. Je to ojedinělý výkon i mezi ostatními severoamerickými soutěžemi. Pouze David Stern ve vedení NBA strávil taktéž tři dekády.
Kontrakt současného komisaře má vypršet v roce 2022, tedy v jeho 29. roce ve funkci. Očekává se, že během té doby zažije čtvrté kolektivní vyjednávání. Současná dohoda mezi hráči a vlastníky má sice platnost do roku 2022, ale obsahuje opci o jejím předčasném vypovězení, což bude příští rok. Očekává se, že bude využita.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -