- Reklama -

Gaudreau a Monahan: Milujeme Calgary a chceme tu zůstat

- Reklama -

Strávili vedle sebe zatím jen dvě sezóny, přesto byste o nich s klidem prohlásili, že tvoří nerozlučnou dvojku. Jak na ledě, tak i mimo hokejové arény jsou si blízcí. Johnny Gaudreau a Sean Monahan se už v mladém věku stali hlavními tvářemi Calgary Flames. Po vypršení nováčkovské smlouvy by měli oba útočníci v létě podepsat se svým klubem nový kontrakt. Vyjednávání o smlouvě je ale nechává klidnými. Oba svorně prohlašují, že to v Calgary milují a chtějí zde společně působit ještě hodně dlouho.
Milujeme tohle město a chceme hrát spolu
„Hraju s ním moc rád a dovedu si představit, že bychom spolu hráli dalších deset let,“ přiznává bez obalu „Johnny Hockey“. Při rozhovorech s parťákem na tohle téma prý čas od času přijde řeč, nechtějí se však těmito věcmi nechat příliš rozptylovat. Užívají si, kdykoli jsou společně na ledě.
„Je to zábava. Snažím se mu dát puk, kdykoli jsme v útočném pásmu. Pokud to dostane přímo na střelu, většinou je z toho gól. Má neuvěřitelnou střelu,“ chválí kamaráda Gaudreau. „Myslím si o sobě, že jsem spíš nahrávač a tvůrce hry, proto nám to tak klape,“ dodává.
„Máme mezi sebou skvělou chemii. Na ledě se dokážeme najít kdekoli a mimo led jsme kamarádi, což nám pomáhá i při hře. Těším se, že to tak bude ještě dlouho,“ svěřuje se Gaudreau.
Maximálních osm let, nebo jen překlenovací smlouva?
Maximální délka kontraktu vyplývající z nové kolektivní smlouvy činí osm let. Je však otázkou, zda obě hvězdy dostanou nabídku, aby zůstaly takhle dlouho. Vzhledem k tomu, že nová dohoda bude u obou mladíků velmi lukrativní, bude to pro Flames závazek v hodnotě desítek milionů dolarů.
Přestože jsou všeobecně vnímáni jako sehraná dvojka, jejich pozice při jednání bude přeci jen malinko odlišná. Gaudreau by se mohl stát nechráněným volným hráčem za pět let, zatímco Monahan už za čtyři roky. Jednou z možností je tedy uzavřít s Gaudreauem střednědobou smlouvu na čtyři roky, která by vypršela rok před možností jít na volný trh, a poté kontrakt prodloužit znovu.
Monahan by v tom případě mohl dostat smlouvu tříletou (kluby málokdy uzavírají smlouvy, po jejichž konci může hráč odejít rovnou na UFA trh). Jisté je, že si tahle dvojka vydělá podstatně více, než 925 000 (bez bonusů), které jim garantovaly jejich nováčkovské smlouvy.
Pokud by byl Gaudreau, jeden z nejproduktivnějších hráčů současné NHL, ochoten podepsat dlouhodobou smlouvu zasahující i do jeho UFA věku, mohl by si s přehledem říci o plat převyšující 7 milionů ročně. Jen pro srovnání, takový Vladimir Tarasenko loni v létě prodloužil v St. Louis o maximálních osm let při stropové zátěži 7,5 milionu.
To Monahanova mzda bude nejspíš o něco skromnější. Přesto na tom nebude vůbec zle. Do ligy vstoupil ve stejnou dobu, jako Alexander Barkov, který přijal nabídku Panterů na šestiletou smlouvu v hodnotě 5,9 milionu ročně. Monahan se přitom může pochlubit lepším kariérním průměrem gólů i bodů na zápas, než má Fin.
Jednadvacetiletý centr měl letos pomalejší rozjezd sezóny, starostmi o to, kolik peněz bude vydělávat, si však hlavu neláme. „Vůbec na to nemyslím. Starám se o to, jak hraju, to je nejlepší vyjednávání, jaké můžete udělat. Snažím se držet své hry, odvádět svou práci jak nejlépe dovedu a jít ostatním příkladem,“ říká Monahan.
Určitě se dohodneme, zní z obou stran
Ačkoli sezóna v podání Plamenů skončila zklamáním, jejich budoucnost stále vypadá slibně. Kromě dvojice mladých hvězd mají Flames v kádru ještě devatenáctiletého Sama Bennetta, esem v rukávu pak může být letošní vysoká volba v prvním kole draftu. To je dostatečně silný argument pro to, aby tahle dvojka chtěla v Calgary zůstat a dál si užívat zápasy bok po boku. A možná, že dokonce budou ochotni malinko slevit ze mzdových požadavků, aby je mohlo vedení klubu obklopit dalšími kvalitními spoluhráči.
„Každý máme svého agenta, tak uvidíme. Agenti si asi vždycky myslí, že jejich hráči si zaslouží víc, ale my se Seanem milujeme tohle město a užíváme si to tady. Pokud by to bylo na nás, podepsali bychom nejraději stejnou smlouvu a nastoupili společně do kempu před novou sezónou. Agenti jsou ale chytří, jsou to profesionálové, takže opravdu nevím, co se stane,“ přiznává určitou nejistotu. „Důvěřuji svému agentovi. Dělá toho pro mne moc, dohlíží na mne. Věřím všemu, co dělá,“ nechává vyjednávání na povolanějších.
Slova o tom, jak to Johnny se Seanem v Calgary milují, musí znít vedení Flames jako rajská hudba. „Perfektní,“ přikyvuje generální manažer Brad Treliving. „Dáme se do práce a ty smlouvy uzavřeme. Vím, že oba dva jsou tu nadšeni. I nadále budou důležitou součástí našeho klubu,“ ujišťuje fanoušky Treliving. „Nakonec dojdeme k dobré dohodě,“ nepochybuje GM.
Zaslouží si oba stejné peníze?
Gauderau, který byl loni nominován na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka, se letos zlepšil na 30 branek, 48 asistencí a 78 bodů. V ligovém bodování jej předčila pouze pětice mnohem zkušenějších hokejistů – Patrick Kane, Jamie Benn, Sidney Crosby, Joe Thornton a Erik Karlsson.
Monahan za svým kamarádem z útoku malinko zaostal, přesto to nebyl žádný propadák. S 27 brankami a 63 body skončil v týmu druhý. V každé ze svých prvních tří sezón překonal dvacetigólovou metu, v posledních dvou ročnících se vždy dostal přes 60 bodů.
Jonathan Toews a Patrick Kane podepsali v Chicagu identické osmileté smlouvy v hodnotě 84 milionů. Oporám Calgary by se také velmi zamlouvalo, kdyby dostaly k podpisu naprosto stejné dohody, vždyť právě k Toewsovi s Kanem bývají občas přirovnáváni. Také v Edmontonu dostali Taylor Hall a Jordan Eberle týden po sobě šestimilionové kontrakty. O rok později podepsal za stejnou částku i Ryan Nugent-Hopkins.
„Johnny je skvělý kamarád a vynikající hráč. Pokud bychom dostali stejné smlouvy, bylo by to cool,“ přiznává Monahan. „Nevím, kdy se to stane, ale stane se to. Je to jen otázka času a já se na to těším,“ vyhlíží stvrzení své budoucnosti.
Totožné kontrakty pro oba, které se ještě před rokem zdály být logickým krokem, ale nejsou po letošní sezóně příliš pravděpodobné, jak uvádějí některé zdroje ze zámoří. Gaudreau je (narozdíl od svého parťáka) naprostá elita NHL. Je stále velmi mladý a už patří k nejlepším hráčům v lize. Svá nejlepší léta má pořád před sebou. To sice Monahan taky, ale Gaudreau je přece jen lepším hráčem. A přestože si s ním náramně rozumí, vlastně ho nutně nepotřebuje. Může klidně hrát s Bennettem nebo někým jiným. A kdo ví, možná Flames letos v prvním kole draftují dalšího výborného centra. Monahan zkrátka nemusí být jeho spoluhráčem v lajně navěky.
Pro jaký krok se nakonec vedení Flames rozhodne? Nabídne oběma hvězdám střednědobé překlenovací smlouvy, nebo si je bude chtít zavázat na maximální možnou dobu? Přinejmenším v případě Gaudreaua je pravděpodobnější druhá varianta. Každá sranda ale něco stojí a je jasné, že v Calgary budou muset sáhnout dost hluboko do kapsy, aby si mohli fanoušci i nadále užívat fantastické kousky téhle dvojice.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -