- Reklama -

Gaudreau a Monahan. Mladé pušky táhnou Flames do play-off

- Reklama -

Tým Calgary Flames se momentálně drží na pozicích zaručujících postup do play-off, na který celek z Alberty čeká od roku 2009. Velkou zásluhu na tom, že Plameny letos hrají nad očekávání dobře, má i dvojce mladíků Sean Monahan a Johnny Gaudreau.
Sami dva by pochopitelně na všechno nestačili. Dobré výsledky jsou vyústěním týmové práce. Flames se mohou opřít o solidní gólmany, výbornou čtveřici beků (Giordano, Brodie, Wideman, Russell) a produktivní první útok ve složení Gaudreau-Monahan-Hudler. Přesto jsou výkony této mladé dvojice příjemným překvapením.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Sean Monahan je dvacetiletý centr, pocházející z Bramptonu v kanadské provincii Ontario. Flames jej draftovali v roce 2013 z celkové šesté pozice. Loni ve své premiérové sezóně hned překonal dvacetigólovou metu, trefil se celkem dvaadvacetkrát. To ale byla jen malá ochutnávka toho, co mělo přijít letos. V 74 zápasech má bilanci 29 branek a 27 asistencí. Je s přehledem nejlepším střelcem týmu a uzavírá elitní desítku kanonýrů celé NHL. Třicetigólová meta je známkou vysoké střelecké kvality a Monahan by ji měl letos bez problémů překonat.
Zatímco loni skončil ve statistice účasti na ledě s dvaceti zápornými body, letos se drží v plusu. I to svědčí o tom, jak svou hru zlepšil. Sedm jeho tref bylo vítězných, jen pět hráčů v lize se může pochlubit tím, že rozhodli více zápasů než právě Monahan. Syndrom druhé sezóny se v jeho případě nedostavil, ba právě naopak. Letos se jeho hvězda rozzářila naplno.

Ze všech hráčů draftovaných v roce 2013 nastřílel Monahan jako první v NHL padesát branek. V produktivitě je před ním pouze Nathan MacKinnon, tehdejší jednička draftu. Od sezóny 1996-97, kdy podobně vlétl do NHL Jarome Iginla, neměli Flames takového mladého střelce. „Nevím, o čem ten syndrom druhé sezóny je. Myslím, že ve druhém roce byste měli být lepší, než první rok. Tu teorii o syndromu nechápu. Máte za sebou první rok a už víte, co čekat,“ říká Monahan.
„Zralost a odpovědnost,“ charakterizuje svého svěřence kouč Bob Hartley, kterému Monahan roste doslova před očima. „Chce být nejlepší. Nelítá v oblacích, ani se nedrží při zemi, zkrátka dělá svou práci. V létě hodně makal a zesílil. Navíc už je zkušenější. Dáváme mu hodně prostoru, protože mu maximálně věříme,“ říká Hartley. „Dát v takhle mladém věku tolik gólů je skutečně obdivuhodné. Každodenní práce s ním je bezproblémová, je z něj skvělý profesionál.“
„Je silný na puku. Má rychlou a velmi přesnou střelu. Je skvělé ho sledovat, jak se mu letos daří. Má úžasný střelecký cit,“ chválí parťáka Gaudreau. Jeho slova o přesnosti střelby potvrzují i statistiky. Monahan má úspěšnost střelby přes sedmnáct procent, na 29 branek potřeboval pouze 168 střel. To jej řadí mezi nejlepší hráče v lize mezi těmi, kteří vystřelili alespoň stokrát. „Asi málo střílím,“ komentuje vysoké procento úspěšnosti střel skromný Monahan.
„S pukem je skutečně šikovný. Vždycky najde cestu, jak se uvolnit. Když jsem s pukem v útočném pásmu, je někde poblíž branky, ale vždy si najde svůj prostor. Když dostane puk, ví, jak ho dostat do branky,“ říká o Monahanovi Johnny Hockey a dodává: „Hrát s ním? Miluju to!“
Johnny Gaudreau je jednadvacetiletý Američan malé postavy, ale s neskutečně šikovnýma rukama. Premiéru v NHL si odbyl loni, kdy se ve svém jediném utkání v NHL hned trefil. Letos má držitel Hobey Baker Award pro nejužitečnějšího hráče amerických univerzitních soutěží bilanci 21 branek a 37 asistencí. Nejproduktivnější ze všech nováčků je tak žhavým kandidátem na zisk Calder Trophy.

- Reklama -


„Je zážitek ho sledovat. Je jedním z těch hráčů, na které fanoušci chodí a rádi si zaplatí. Rád se na něj dívám,“ chválí rychlonohého štírka jiný „prcek“ Danny Briere. „Je jako závan svěžího větru. Už když jsem ho poprvé viděl hrát, věděl jsem, že bude výjimečný. Má rychlost, šikovné ruce a skvěle čte hru,“ chválí Gaudreaua zkušený útočník Colorada.
„Jeho hokejové smysly ční nad všemi ostatními. V každém momentu ví, kde se všichni hráči na ledě nacházejí. Proto ho také zřídka vidíte inkasovat hit. Vidí, když po něm jdou, je dostatečně chytrý. Má velmi vysoké hokejové IQ,“ pokračuje v hodnocení Briere. „Samozřejmě nebude nikoho srážet tělem v rozích. Svou rychlost a chytrost využívá k tomu, aby se protihráčům vyhnul a vyjel s pukem na hokejce. V tom je jeho síla,“ říká Briere. „Je úžasné, co už ve své nováčkovské sezóně dokázal.“
Johnny Gaudreau a Sean Monahan zkrátka představují pro budoucnost Flames doslova poklad. Oni se ale snaží ze všech sil, aby si o Stanley Cup mohli zahrát už letos.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -