- Reklama -

Génius Sweeney? McAvoy prodloužil za méně než pět milionů ročně

- Reklama -

Trh s omezeně volnými hráči (RFA) se se začátkem přípravných kempů podle očekávání rozhýbal. Další z mladých hvězd je ode dneška pod smlouvou a tentokrát si mohou oddechnout fanoušci v Bostonu. Jejich klíčový zadák Charlie McAvoy se s klubem dohodl na tříletém bridge kontraktu.



Od nedělního rána prosakovaly na Twitteru informace, že by dnes mohlo dojít mezi hráčem a klubem k dohodě a McAvoy by se mohl okamžitě zapojit do tréninkového kempu. Jako první o tom informoval obvykle dobře obeznámený Bob McKenzie.
Podle známého insidera se nemělo jednat o dlouhodobý kontrakt, který by mladému bekovi vynesl „raketu“ jako v případě Mitche Marnera, ale spíš o kratší smlouvu podobnou té, jakou před pár dny podepsal v Columbusu Zach Werenski. To se také nakonec potvrdilo a jednadvacetiletý rodák z Long Beach kývnul na tříletý kontrakt v celkové hodnotě 14,7 milionu dolarů.
Fanshop týmu
V prvních dvou sezónách si vydělá vždy 3,7 milionu, v té poslední pak 7,3 milionu, což také bude hodnota kvalifikační nabídky pro následující smlouvu. Průměrný cap hit tak činí velice přijatelných 4,9 milionu. Na rozdíl od Werenskiho (3 roky, 5 milionů cap hit) dostane McAvoy v prvních dvou letech podpisový bonus, což je pro něj jakási jistota pro případ výluky.


V NHL debutoval McAvoy šesti zápasy v play-off v roce 2017 proti Ottawě. V ročníku 2017-18 zvládl 63 zápasů a 32 bodů (7+25), loni ho zdravotní problémy pustily pouze do 54 duelů, v nichž zaznamenal 28 bodů (7+21). V obou sezónách byl výrazně v plusu ve statistice účasti na ledě při gólech (+20 a +14).
Pokud McAvoy, který patří k nejlepším mladým obráncům v lize, v následujících sezónách prokáže, že je oprávněně považován za elitního beka do prvního obranného páru, a vydrží mu zdraví, ty skutečně velké peníze si ho najdou.
Hráč zkrátka musí ještě přesvědčit, že patří mezi skutečné superhvězdy, a klub zase musí čekat, než vyprší některé tučné smlouvy, které Medvědům v současné situaci malinko svazují ruce. Tohle je ideální řešení pro všechny. Platový strop může jít dost nahoru a McAvoy si může za tři roky říci o víc, než kolik by dostal, pokud by dlouhodobý kontrakt podepsal dnes. A Sweeney je nepochybně také spokojen.
Boston jako by se vymykal současnému trendu přeplácení hráčů. Vždyť jeho klíčové opory v čele s Patricem Bergeronem (cap hit 6,875 mil.), Bradem Marchandem (6,125 mil.) či Davidem Pastrňákem (6,666 mil.) hrají za velmi team-friendly podmínek. Nyní se k nim připojil i McAvoy, čtrnáctý muž draftu z roku 2016, který momentálně stojí méně peněz než třeba takový Tyler Myers.
Pouze David Krejčí a Tuukka Rask mají stropovou zátěž ve výši sedm milionů a výš. Jediným opravdovým průšvihem je momentálně šestimilionová smlouva Davida Backese, jehož výkony už této sumě zdaleka neodpovídají. S takovým cap hitem je však Backes prakticky nevyměnitelný.
Fanoušci Bruins si nyní přejí už jen to, aby se McAvoyovi vyhýbala zranění. Během své nedlouhé kariéry už se musel vypořádat se srdečními problémy, otřesem mozku i zraněním nohy. Přišel kvůli tomu během dvou sezón o několik desítek zápasů. I proto byl názor fanoušků na jeho novou smlouvu nejednotný.
Jedni, kteří v něm vidí tzv. franchise obránce, kolem kterého se buduje tým, by si jej nejraději pojistili dlouhodobou smlouvou na maximálních osm let. Ti druzí, opatrnější, varovali právě před jeho zdravotními problémy a tvrdili, že na opravdu velké peníze musí ukázat ještě o něco více stability a odolnosti.
Nakonec se trefila ta druhá skupina a Charlie McAvoy se spokojil s velice rozumnou částkou. Bruins díky tomu zůstanou konkurenceschopní a mohou spřádat plány na další útok na pohár. Momentálně jim zbývá podepsat už jen jeden omezeně volný hráč, a tím je další obránce Brandon Carlo.
„Tohle je město šampionů. Chci tu zůstat hodně dlouho,“ tvrdil McAvoy v červnu po zdrcující porážce v sedmém finále Stanley Cupu. Fandové Medvědů si nepřáli nic jiného. Nakonec to trvalo mnohem déle, než asi čekali, ale dnes mohou jásat. Pilíř zadních řad a veledůležitý dílek skládačky je pod smlouvou.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -