- Reklama -

Giroux je dobrým kapitánem, myslí si ve Philadelphii. Pokud se tým nesebere, přijdou změny

- Reklama -

V zámoří se mezi fanoušky objevují názory, že se Philadelphii nedaří, protože Claude Giroux není dobrý kapitán. Server philly.com se proti tomuto tvrzení ostře ohradil. Je to špatná teorie. Letci strádají, protože mají ve své sestavě nedostatek talentu, a protože několik hokejistů nehraje s takovou vášní jako třeba právě Claude Giroux a jeho parťáci z útoku.
Giroux možná opravdu není tím nejhlasitějším lídrem, který by v kabině komandoval ostatní, na ledě jde ale rozhodně příkladem. Šestadvacetiletý centr má svůj vlastní styl vůdcovství. Podobně jako Chris Pronger, který nosil ve Philadelphii céčko dřív, prostě přistupuje k funkci kapitána po svém.
„Každý má svou vlastní osobnost,“ říká veterán Mark Streit, který nosil ještě u New York Islanders na dresu áčko. „Někteří chlapi jsou extroverti, jiní jsou spíš tichými typy. Podle druhu osobnosti se chováte, jak chcete. Nemůžete být někým jiným, to by nebylo skutečné.“
„Nejlepší způsob, jak vést ostatní, je hrát každou noc naplno,“ pokračuje Streit, jenž přišel posílit obranu Flyers před začátkem minulé sezóny. „Tak jsem se o to snažil na Long Islandu, je to nejpřirozenější. Je to všechno o tom být pozitivní a ujistit se, že ostatní chlapi jsou taky pozitivní. Někdy musíte dělat zlého a zakřičet, ale hlavně musíte být pozitivní. Vaším denním chlebem musí být připravenost a tvrdý trénink, abyste vedli příkladem.“
Také Jakub Voráček, který je s 29 body (7+22) druhý v ligovém kanadském bodování, nepochybuje o Girouxově vůdcovství. „Je to jeden z nejlepších hráčů ligy, má obrovský respekt všech chlapů a nenávidí porážky. Když prohráváme, vidíte, jak je naštvaný a snaží se ostatní rozhýbat. A tak by to podle mě přesně mělo být,“ říká kladenský odchovanec.
Giroux si bere porážky hodně osobně. Přestože je tichým typem vůdce, něco jako Jonathan Toews v Chicagu, dokáže v pravý okamžik zvýšit hlas. „Nemluví nahlas, když nemusí, ale když hrajeme špatný hokej, ví kdy promluvit,“ upozorňuje Jakub Voráček.
Pokud to nestačí, ujme se role zlého muže někdo jiný. Naposledy po prohře 0:2 v Madison Square Garden vlétl do kabiny generální manažer Ron Hextall a zpražil mužstvo za bezkrevný výkon způsobem, jakým to v probíhající sezóně ještě nikdo neudělal.
Současně naznačil, že pokud jeho výstup nezabere, mohou přijít změny. Zkušení hráči se mohou stěhovat do jiných týmů za vysoké draftové volby, šanci dostanou ve větší míře mladíci z farmy. Dodejme, že tým Philadelphie nepřistoupil k aktuální hrozbě zrovna odpovědně. Z dalších tří zápasů dva prohrál, jednou sice až v prodloužení, zato poněkud ostudně s nulou.
Od chvíle, kdy převzal mužstvo v loňské sezóně trenér Craig Berube, jsou Flyers pro všechny nepříjemným soupeřem. Po rychlém výpadku v play off (3:4 v prvním kole s NY Rangers) jako by ale ztratili drajv. Od té doby Letci znovu trochu hledají svou identitu. Podle názoru Rona Hextalla musí především navýšit bojovnost, jinak hrozí, že se letos vůbec nemusí do play off dostat.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -