- Reklama -

Gordieho den. Před šedesáti lety padla první tisícovka

- Reklama -

Šedesátá léta minulého století, v kalendáři 27. listopadu a na programu zápas Red Wings. Pokud jste v tento den zavítali na utkání Detroitu, měli jste slušnou šanci, že budete svědky něčeho výjimečného. Legendární útočník Gordie Howe totiž hned třikrát překonal významný milník NHL a pokaždé byl úplně prvním hráčem, který na danou metu dosáhl.

Přesně před šedesáti lety (27. 11. 1960) se hráč, kterému se přezdívalo Mr. Hockey, stal prvním hokejistou v dějinách, který v National Hockey League zaznamenal magických 1 000 bodů.

O pět let později, v roce 1965, zakulatil sedmadvacátého listopadu počet svých gólů v nejslavnější lize na 600. Za další čtyři roky pak jako první dosáhl na metu 1 700 bodů. Pokaždé kalendář ukazoval 27. 11. Jako by tohle datum mělo pro Gordieho magickou moc.

A jak se vlastně jubilejní tisící bod zrodil? Ve stařičké hale Olympia v Detroitu toho dne Red Wings zvítězili 2:0. Na konci první třetiny skóroval Howie Glover a Howe zapsal u jeho trefy asistenci.

- Reklama -

„Vůbec jsme nevěděli, jak historická chvíle to byla, dokud to někdo nezmínil po zápase v kabině,“ komentoval historický zápis svého slavného spoluhráče Glover, autor branky. Jak reagoval jubilant? „Nijak. Gordie byl docela tichý. Ze svých úspěchů nikdy nedělal vědu,“ vzpomínal na chvíle po utkání Glover.

Všeobecně je považován za jednoho z nejlepších hráčů všech dob. Odborníci i fanoušci se budou asi navěky přít, zda tím úplně nejlepším byl Wayne Gretzky, Bobby Orr, Mario Lemieux nebo právě Gordie Howe.

Samotný Bobby Orr, nejlepší obránce, jaký kdy žil, má v této otázce jasno. „Gordie byl nejlepší ze všech. Chcete důkaz? Dvacetkrát skončil v nejlepší pětce bodování, dvacetkrát!“, píše osminásobný držitel Norris Trophy v předmluvě Howeho memoárů „Mr. Hockey: My Story“.

Jisté je, že nikdo jiný nezasáhl do hry v NHL v pěti dekádách. Howe zažil ligu ve čtyřicátých, padesátých, šedesátých, sedmdesátých i osmdesátých letech. Od roku 1946 do roku 1971oblékal dres Detroitu. Dva roky poté, co ukončil kariéru, se vrátil, aby si v konkurenční lize WHA zahrál za Houston Aeros se svými syny Markem a Martym.

„Nejraději vzpomínám na ty roky s Markem a Martym v Houstonu. Nikdy nezapomenu na ten pocit, když jsme všichni tři společně poprvé skočili na led. Byl jsem na ně moc pyšný,“ vyznal se na přelomu milénia.

Ve World Hockey Association nakonec strávil šest let, poslední dvě sezóny v dresu New England Whalers. Když v roce 1979 WHA zanikla, klub byl pod názvem Hartford Whalers přijat do NHL, kde Mr. Hockey odehrál ještě jeden, rozlučkový ročník. Když v roce 1980 pověsil brusle definitivně na hřebík, bylo mu 52 let.

Celkem strávil v profesionálním hokeji 32 sezón, z toho 26 v NHL. Když končil, bylo jeho 801 branek a 1 850 bodů rekordem NHL. Překonal ho až jistý Wayne Gretzky. Dnes mu patří čtvrtá příčka historického bodování, když se před něj postupně dostali ještě Jaromír Jágr a Mark Messier.

Šestkrát v kariéře vyhrál Howe bodování NHL, ve sbírce má také šest Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny. Celkem čtyřikrát zvedl s Detroitem nad hlavu Stanley Cup. Zemřel v červnu 2016 ve věku 88 let.

Dnes je to přesně šedesát let od chvíle, kdy v NHL poprvé padla hranice tisíce bodů. Do dnešního dne ji překonalo celkem devadesát hráčů. Gordie Howe byl prvním z nich.

Použité zdroje:
Gordie Howe: Mr. Hockey – My Story (2014)
Scott Morrison: A Centennial of NHL Hockey – 100 Years, 100 Moments (2017)
Chris McDonell: For the Love of Hockey – Hockey Stars‘ Personal Stories (2001)

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -