- Reklama -

Gretzky ani Howe už po třicítce Stanley Cup nevyhráli. Crosby věří, že to dokáže

- Reklama -

Říkali mu „Sid the Kid“, jako dítě. Teď je to zralý dospělý. Slovo, které by se na Sida rýmovalo, neexistuje. Prý se hledá nová přezdívka. Třeba by při jejím hledání pomohlo, kdyby příští rok obhájili s Pittsburghem Stanley Cup a stali se vítězi třikrát za sebou. Rozhodně se o to chtějí pokusit.
„Do tréninkového kempu půjdeme s tím, že to budeme mít v hlavách,“ slibuje Crosby. „Bude to obrovská výzva, ale proč ne?“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Už teď má prsteny za tři vítězství. Dokázal toho hodně. Po třicítce se pomalu posune do věku, kdy se mu bude jeho pozice čím dál obtížněji potvrzovat. Zvlášť v lize, kde se klade čím dál větší důraz na mládí a rychlost. Vyrůstají v ní nové hvězdy, jako Connor McDavid, Jack Eichel, Auston Matthews nebo Patrik Laine.
Ani Wayne Gretzky ani Gordie Howe nevyhráli Stanley Cup po třicítce. Oba ho vyhráli čtyřikrát ve věku do třiceti let. Ani jeden z nich to ale nedokázal třikrát v řadě. Mario Lemieux i Bobby Orr taktéž po třicítce prsten pro vítěze nezískali, ačkoli jejich kariéry byly značně zkráceny zraněními.
O Crosbym se stále hlasitěji mluví jako o jednom z nejlepších hokejistů historie. Pomohly mu k tomu právě tři úspěchy ve Stanley Cupu nebo dvě Conn smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Řeči o tom, že po třicítce bude mít všechno těžší, odmítá. „Je to jen číslo. Pro mě je to jen číslo,“ odsekává Crosby všem kritikům.

V roce 2015 dovedl Kanadu ke zlatým medailím na mistrovství světa, což z něj udělalo člena prestižního Triple Gold Clubu. Zařadil se mezi hráče, kteří dokázali vyhrát Stanley Cup, olympiádu i světový šampionát. Dlouhou dobu je všeobecně považovaný za nejlepšího hráče NHL.
„Vypadá to, že se neustále zlepšuje,“ říká Matt Duchene, jenž s Crosbym příležitostně v létě trénuje. „Je legrační, jak to funguje… Lidé jen čekají na to, až se těm nejlepším přestane dařit. Pomlouvají ho. Říkali o něm, že nedá ani 25 gólů a on měl skvělou druhou polovinu sezóny, vyhrál pohár, Conn Smythe Trophy a před tím vším byl nejužitečnějším hráčem World Cupu. Kdykoli o něm chviličku pochybujete, vrátí vám to.“
Embed from Getty Images
Určitě bude muset upravit způsob tréninku. Možná bude muset trénovat víc než dřív, aby zůstal ve vrcholné formě ještě několik dalších let. Bude muset přidat, ale bude muset také víc odpočívat. Musí najít tu správnou tréninkovou rovnováhu pro stárnoucího sportovce. Asistent trenéra v Pittsburghu Mark Recchi, který sám hrál do 43 let, říká, že Crosbyho chuť trénovat mu umožní hrát hokej tak dlouho, jak bude chtít.
„Je na vrcholu a má před sebou pořád hodně let, protože se o sebe perfektně stará a svoje tělo výborně zná,“ říká Recchi, jenž bude v listopadu uveden do Hokejové síně slávy. „Když jste mladý, hledáte se, když jste starší, pochopíte, co vaše tělo potřebuje, abyste byli úspěšní. Ví, co potřebuje, aby se udržel ve formě dalších pět, šest nebo sedm let.“
Pomůže mu i to, že bude mít kolem sebe v Pittsburghu hodně mladých hráčů. Jake Guentzel (22 let), Olli Määttä (33), Conor Sheary (35) nebo Bryan Rust (25) jsou hráči na vzestupu. Crosby říká, že mu to pomáhá udržet si mentalitu mladíka. Aktuální úspěchy, kterých s Pittsburghem dosáhl, mu pak dávají najevo, že přistupuje k hokeji dobře a není potřeba nic důležitého měnit.
„Dobře ví, jak se hokej hraje. Například jeho obousměrná hra je vynikající. Možná si to ani úplně neuvědomuje a lidé to dostatečně neoceňují. Rozhodně ale ví, jak hokej hrát,“ zdůrazňuje Recchi.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -