- Reklama -

Gretzky projde kosmetickou proměnou. Ale jen ten bronzový

- Reklama -

Posledních sedmadvacet let věrně stál před halou hokejistů Edmontonu a se Stanley Cupem nad hlavou připomínal slavné časy klubu. Nyní ale musel z podstavce dolů a čeká jej stěhování.
Řeč je o bronzové soše Waynea Gretzkého, která projde pořádnou proměnou. Tým Olejářů se totiž stěhuje do nové arény a podobizna nejslavnějšího hráče všech dob logicky poputuje s ním.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Vypadá dobře. Ale musíme jej pořádně prozkoumat, přece jen po téměř třiceti letech budou třeba nějaké drobnější úpravy,“ říká kovářský mistr Don Begg o soše, kterou v roce 1989 vytvořil sochař John Weaver.
Socha bude upravena voskem a vyleštěna, ale největší práce bude s jejím přesunem. Kolos vážící 430 kilogramů se musí odšroubovat z podstavce a důkladně upevnit na novém místě, aby náhodou hokejová modla nespadla a neponičila se.

O to, že by sochu poničili nějací vandalové, se v Edmontonu asi nikdo neobává. Přesto, že Gretzky klub v slzách opustil při výměně do Los Angeles, dodnes je ve městě uctíván jako hrdina.
„Fyzicky už tady není, ale jeho duch úspěchu a socha tady zůstává. A to je hlavní,“ tvrdí Begg, jenž v Edmontonu sice nežije, ale pokaždé když jel kolem, tak se u sochy zastavil a prohlížel si ji, jestli je v pořádku.
„Samozřejmě nemůžeme omezit, aby kolem nelétali ptáci, a také neovlivníme počasí a prach, který poletuje všude kolem. Tohle všechno se dá ale napravit a po přemístění na nové místo bude socha zase jako nová,“ slibuje mistr, jenž je pyšný na to, že může být u toho.
„Je to velká pocta být součástí toho všeho. Něčeho, co může vydržet i tisíc let. Protože nic nevydrží tak dlouho, jako bronz,“ usmál se na závěr Begg.

- Reklama -

Foto: Colby Cosh (flickr.com)

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -