- Reklama -

Gretzkyho nástupce končí. Cesty Tippetta a Coyotes se rozchází

- Reklama -

Zástupci Arizony Coyotes ve čtvrtek oznámili, že cesty klubu a dlouholetého kouče Davea Tippetta se rozešly. Zpráva přišla poté, co Tippett ukončil v Arizoně osmou sezónu. Dosáhl během nich 282 vítězství, 257 porážek a 83 proher po prodloužení. Třikrát se s Kojoty podíval do play off.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Jménem celé organizace bych Tipovi rád upřímně poděkoval za jeho tvrdou práci a všechno, čím naší organizaci přispěl,“ řekl majitel Coyotes Andrew Barroway v prohlášení. „Tip je muž vysokého charakteru a my jsme velmi vděčni za jeho vedení během vykonávání práce hlavního kouče.“
„Bohužel jsme došli k určitým filosofickým rozdílům v pohledu na to, jak stavět tým. Proto jsme po vzájemné dohodě dospěli ke shodě, že bude v tom nejlepším zájmu obou stran změna na místě trenéra, aby se klub mohl pohnout dopředu,“ dodal Barroway.
Vzájemnou dohodu na rozchodu potvrdil také Tippett. „Po několik dlouhých diskuzích s Andym jsme se oba shodli, že nejlepší pro mě bude odejít. Svůj čas u Kojotů jsem si opravdu užil a přeju Andymu a celé organizaci do budoucnosti jen to nejlepší.“
Coyotes najali Tippetta v roce 2009, aby nahradil ve funkci trenéra Waynea Gretzkyho. V první sezóně v klubu dosáhl nový kouč 50 výher, 25 proher a 7 proher po základní hrací době. Poprvé se s týmem dostal do play off. Tento rok obdržel Tippett také prestižní individuální ocenění Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra základní části.
Absolutně nejlepší sezónu v Arizoně zažil v letech 2011-12, kdy se svým týmem vyhrál Pacifickou divizi a zaznamenal taktéž první vyhranou sérii v play off v historii klubu. Nakonec z toho byl největší Tippettův průnik pohárovými boji.
Tehdy ještě Phoenix Coyotes přehráli v prvním kole Chicago Blackhawks 4:2, pět zápasů dramatické série končilo v prodloužení. Ve druhém kole pokořili Kojoti ještě Nashville Predators 4:1, ve finále konference už nestačili na pozdější vítěze Stanley Cupu z Los Angeles, kterým podlehli 1:4.
V roce 2015 dostal Tippett dlouhodobou smlouvu a byl také jmenován výkonným viceprezidentem pro hokejové operace. Arizona prochází poslední dobou divokým obdobím. Vyměnila brankáře Mikea Smithe a před pár dny oznámila, že už nenabídne smlouvu dlouholetému kapitánovi Shaneu Doanovi. Tippett je další obětí změn ve směrování klubu.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -