- Reklama -

Hertl byl přesunut na post centra. Šanci na adaptaci dostane na farmě

- Reklama -

Dala by se na něm dokonale demonstrovat krize druhé sezóny. Loni dal Tomáš Hertl v prvních třech duelech v NHL šest branek (včetně čtyř proti NY Rangers), do zranění kolena stihnul ve 32 utkáních 25 bodů (15+10). Tento rok má stejný hráč 17 bodů ve 48 zápasech a jeho výkony vzbuzují rozpaky.
„Každý si myslel, že tohle bude ta těžší sezóna,“ říká Hertl. „Pro některé chlapy je to tvrdé, pro některé je to ok. Pro mě, aspoň myslím, je to tvrdé. Možná už před sezónou jsem to měl v hlavě, že tenhle rok musím hrát dobře, abych potvrdil ten poslední. Možná to bylo jen v hlavě. Možná jsem si na sebe naložil příliš velký tlak.“

Podivnou sezónu, kterou nazval Čech „nahoru, dolů“, podtrhl nedávný přesun na post centra. Tomáš Hertl zde hrál prvně 13. ledna v utkání proti Arizoně, kdy byl uvolněn k porodu syna centr čtvrté řady Andrew Desjardins. Hertl v tomto zápase vstřelil gól a na stejném místě odehrál i další čtyři duely.
„Na centru hraju rád,“ řekla sedmnáctá volba draftu z roku 2012. „Hrál jsem zde celý svůj život. Je to pohodlnější, mám to rád. Myslím, že posledních pár utkání jsem se cítil mnohem lépe než dřív. Na centru většinu času víc bruslíte. Skoro bez zastavení. Na křídle víc zastavujete. Je to pro mě příležitost víc se pohybovat. Mnohem lepší,“ vysvětlil svou začátečnickou angličtinou.
Změnu zaznamenali také spoluhráči. „Pohybuje se mnohem lépe,“ řekl útočník Matt Nieto, který hraje také druhou sezónu v NHL. „Bruslí dobře, na centru se mu daří. Vím, že se na téhle pozici cítí dobře. Říkal mi, že hrál centra celou dobu, než přišel sem. Lépe bruslí, má lepší odpich. Je to na něm vidět.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Po operaci kolena v prosinci 2013 se Hertl vrátil na dva poslední zápasy základní části a první kolo play off, kde San Jose neslavně vypadlo s Los Angeles, přestože vedlo 3:0 na utkání. Chirurgicky vyspravované koleno však tehdy ještě zdaleka nebylo stoprocentní.
„Pořád nemyslím, že je tam, kde potřebuje být,“ všiml si trenér Todd McLellan. „Trénovali jsme to v létě tři týdny nebo měsíc, aby to zlepšil. Pral se s tím statečně. Uplyne nějaký čas a liga si jméno Hertl zase připomene, však loni na začátku o něm taky nikdo nevěděl.“
Aby se dostal do lepší formy a snad si i rychleji přivykl na místo centra, poslali Sharks Tomáše Hertla v pátek na farmu ve Worcesteru v American Hockey League. Spolu s Hertlem putoval tímto směrem také obránce Dylan DeMelo. Klub se nevyjádřil, jak dlouho hodlá oba hráče v nižší soutěži ponechat. Všichni fanoušci v České republice věří, že půjde jen o krátké období.
Foto: Icon Sportswire
Nejpovedenější zápas Tomáše Hertla v dosavadní zámořské kariéře

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -