- Reklama -

Hertlovi se znovu daří. Hra na postu centra mu prospěla, myslí si trenér DeBoer

- Reklama -

Když Tomáš Hertl začínal svou nováčkovskou sezónu za velkou louží v roce 2013 na levém křídle Thorntonovy formace, záměr byl takový, že se jen zahřeje, než ho trenér přesune na pozici centra. Úplně se to nikdy nestalo, ačkoli letos odehrál uprostřed útoku 35 z úvodních 38 utkání.
Výsledky měl různé. Někdy lepší, někdy horší. Podle trenéra Sharks Petea DeBoera nicméně pobyt uprostřed útoku českému forvardovi prospěl. Byla to dobrá zkušenost, která mu pomohla být lepším hráčem opět na křídle, kde nyní kouč slávistického odchovance využívá.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Hertl má v Thorntonově formaci mnohem víc prostoru. A je to vidět i na jeho bodovém účtu. V posledních 26 utkáních nastřílel na pravém křídle vedle Big Joea 12 gólů a nasbíral dohromady 20 bodů. Statistiku plus minus měl v této části sezóny na hodnotě +17. Třetím hráčem Thorntonovy formace je Joe Pavelski.
„Myslím, že jeho zkušenost z prvních 35 utkání pro něj byla velmi prospěšná. Umožnilo mu to dostat se do bodu, kde je právě teď,“ řekl minulý týden DeBoer. „Nevím, jestli bude hrát vedle Joea a Joea i zítra, jestli tam bude každý den. V jeho případě je to proces. Zrovna teď za nás hraje velmi dobrý hokej, což je právě včas.“
V prvních 37 zápasech měl Hertl mnohem horší statistiky. Nastřílel čtyři branky a nasbíral 15 bodů. V tabulce pravdy měl mínus šest bodů. Jednu dobu ho trenér odsunul až do čtvrté útočné řady.
Proces zrání pražského rodáka by byl zřejmě rychlejší a jednodušší, kdyby Hertl hrál v týmu, který prochází přestavbou a hodlá víc stavět na mladých hráčích. Jenomže San Jose má v sestavě hodně zkušených borců a stále si věří, že může zabojovat o Stanley Cup.
Trenér DeBoer říká, že Hertl se na centru naučil větší pozornosti, jeho smysly jsou ostřejší. Naučil se tvrdě bojovat a to na denní bázi. Pochopil, že v NHL nejde nic ani na okamžik vypustit.
„Myslím, že když hrajete centra NHL, nastupujete proti nejlepším řadám soupeře, musíte věnovat větší pozornost i těm nejmenší detailům. Určitě větší než při hře na křídle. Vaše pozornost musí být stoprocentní, vaše bojovnost musí být na správné úrovni, jinak se velmi rychle odkryjete. To všechno jsou lekce profesionála a já myslím, že letos dostal pár zajímavých lekcí.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -