- Reklama -

Hitchcock oslavil 700. výhru v NHL, Elliott dvacátý shutout v dresu Blues

- Reklama -

Ken Hitchcock se posouvá historickou tabulkou nejúspěšnějších trenérů NHL a nezapomíná při tom na svého velkého kamaráda. Už v úvodu této sezóny překonal 684. vítězstvím Pata Quinna, nyní se mu ještě víc vzdálil. Kouč St. Louis se stal ve čtvrtek po výhře nad Philadelphií 1:0sn čtvrtým mužem, který vstoupil do klubu sedmistovkařů. Právě tolik triumfů v NHL má nyní na svém kontě.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Hitchcock, u něhož výhry výrazně převažují nad porážkami, vedl ve své kariéře St. Louis, Philadelphii, Dallas a Columbus. U nynějšího zaměstnavatele má bilanci 167 výher, 74 porážek a 25 proher po prodloužení. Pat Quinn, jenž byl jeho blízkým přítelem, v listopadu zemřel.
„Myslím na to od chvíle, kdy jsem Pata vyrovnal,“ přiznal uznávaný „Hitch“. „Moje kariéra byla zábava. Netrvala tak dlouho. Užil jsem si každou štaci. Skutečně mě baví práce s touhle partou. Snad se nám bude dařit navázat na práci, kterou jsme tu už odvedli.“
Sedm set výher je mezi trenéry hodně. Hitchcock se tímto milníkem zařadil po bok Joela Quennevillea (746), Ala Arboura (782) a Scottyho Bowmana. Nejlepší zámořský trenér všech dob je v počtu výher zcela mimo běžná měřítka, za život jich nastřádal 1244. Zajímavostí je, že všichni tři zmínění trenéři pracovali během své kariéry také pro St. Louis, kde nyní trénuje jejich čtvrtý následovník.
„Na Scottyho a Ala nikdo nemá, pokud jde o Stanley Cupu a výhry,“ vyzdvihl první dvojici Hitchcock. „Myslím, že kdyby Al chtěl trénovat ještě pár let, mohl být ještě výš.“
Trenérský oslavenec nezapomněl zdůraznit, že úspěchy kouče jsou závislé na týmu lidí, se kterými pracuje. „Jak jsem řekl už mockrát, první věc je, s kým děláte. Hlavně je to generální manažer. To je pro mě klíčový post. V tomto směru jsem měl opravdu štěstí. Za druhé musíte mít dobrý tým. Měl jsem dobrý tým v Dallasu i v Columbusu, byl jsem vždycky v dobrých klubech. Hodně záleží na tom, kam se dostanete.“
Včera se domácí na výhru hodně nadřeli. Po šedesáti minutách svítil na ukazateli skóre stále stav 0:0. Nic se nezměnilo ani po prodloužení. Rozhodnout tedy musely až samostatné nájezdy, ve kterých se za St. Louis trefil penaltový specialista T.J. Oshie a Vladimir Tarasenko, na straně hostů selhali Jakub Voráček a Wayne Simmonds.
Brankář Brian Elliott se mohl radovat z dvacáté vychytané nuly v dresu Blues. Dosavadní držitel klubového rekord, Jaroslav Halák, dosáhl této úrovně ve 159. zápase, Elliott to svedl ve 131. utkání.
„Je příjemné, když dosáhnete individuální pocty, nicméně jak se vždycky říká, když vychytáte shutout, zvlášť v zápase jako byl tento, je to týmová práce. Je to týmová statistika, jak hrají chlapi před vámi. Na ledě přece nejsem sám,“ řekl ke svému úspěchu skromně Elliott.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -