- Reklama -

Hokej je pro všechny. Dívka ze SAE zažívá u Capitals týden snů

- Reklama -

Vzrušením ani nemohla pořádně dýchat. Sedmadvacetiletá reprezentantka Spojených arabských emirátů, Fatima Al Ali z Abu Dhabí, prožila ve středu den jako ze snu. Přesněji řečeno, jako ve snu si tahle dívka připadá už od svého nedělního příletu do Washingtonu.
Včera se v tréninkovém komplexu Capitals setkala se svým idolem Alexandrem Ovečkinem a dokonce si s hráči zatrénovala. Přestože reprezentuje svou zemi, hokej je pro ni stále relativně novým sportem, aktivně se mu věnuje teprve šest let. „Celá se třesu a srdce mi buší,“ popisovala dojatá dívka své pocity. Jakmile však vstoupila s hvězdami Washingtonu na led, hráči se k ní chovali, jako by k nim patřila odjakživa.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Byla jsem tak nervózní, ale jakmile jsme se začali bavit, uklidnila jsem se. Prostě jsme mluvili o hokeji, o sportu, který všichni milujeme,“ svěřila se po tréninku novinářům. Jak se vůbec dívka z arabského světa do Washingtonu dostala?
Za všechno může bývalý vynikající útočník Caps Peter Bondra. Ten se s talentovanou dívkou setkal v listopadu v její zemi a byl uchvácen jejími schopnostmi. Na sociálních sítích se tehdy Bondra pochlubil videem, na kterém Fatima ukazuje, jaké úžasné kousky s hokejkou dovede. Bondra pod video připojil komentář: „Seznamte se s Fatimou. Má lepší ruce než já!“ To byl vskutku velký kompliment od někoho, kdo v NHL nasázel 472 branek.


Jelikož NHL vyhlásila únor za měsíc, kdy „Hockey Is For Everyone“, zrodil se v hlavě Petera Bondry nápad přivést v rámci tohoto projektu Fatimu do Ameriky. Hokej je její život – ve své zemi je trenérkou, rozhodčí a dělá vše, co s hokejem souvisí. „Lidé mi říkali, že bruslí každý den,“ řekl Bondra, co se dozvěděl při návštěvě emirátů. Její návštěva Washingtonu je organizována klubem Washington Capitals a aerolinkami Etihad Airways.
Před šesti lety začínala s hokejem společně s malými dětmi ve věku čtyř až šesti let. „Byli oproti mně vzrůstem poloviční a určitě si říkali, co s nimi na ledě dělám,“ vzpomíná Fatima. Nyní se snaží inspirovat ostatní dívky ve své zemi, aby se daly na hokej. Z osmi stovek registrovaných hokejistů v SAE je podle údajů mezinárodní federace IIHF 82 dospělých žen. „Chci, aby vše, co dělám, inspirovalo ostatní. Ať se nebojí prolomit bariéry ve své kultuře, ať už dělají cokoliv,“ říká Fatima.

- Reklama -


Nadšený byl ze setkání i samotný Ovečkin – globální hvězda, která má fanoušky po celém světě. Vyjet ovšem na led s dívkou ze země, která je v hokeji absolutní neznámou, to byla podle jeho vlastních slov velká věc. „Doufám, že zvedne ve své zemi zájem o hokej, to jsem jí také řekl. Setkala se tu se spoustou lidí, třeba vznikne i nějaká liga,“ svěřil se Ovie.
„Hraju hokej šest let a tohle jsem opravdu nečekala. Je to něco neuvěřitelného, prostě splněný sen. Moc děkuju Peterovi a všem, kteří mi tohle umožnili. Nemám slov, vůbec nevím, co k tomu říct,“ soukala ze sebe sympatická dívka, která od svého idolu obdržela podepsanou hokejku.
Ta si v pondělí v doprovodu svého bratra užila prohlídku města a ve Verizon Center shlédla zápas basketbalové NBA Washington Wizards proti Cleveland Cavaliers. V úterý navštívila ambasádu SAE a večer sledovala výhru Capitals 5:0 nad Carolinou.


Návštěva kabiny po utkání ji vehnala do očí slzy štěstí. Ovečkin ji představil ostatním a poté se s ní vyfotil, stejně jako T.J. Oshie a další hráči. „Byla jsem ohromena. Pracuji tvrdě na tom, abych byla lepší hráčkou, prostě jen kvůli sobě, od nikoho nic nečekám. A pak se mi stane tohle. Je to neuvěřitelné. Asi budu zase brečet,“ nemohla najít slova.
A zážitky ještě nekončí. V dalším průběhu týdne si měla ještě zatrénovat s týmem Washington Pride z ženské juniorské ligy, dnes pak nebude chybět na střídačce při rozbruslení před zápasem Capitals proti Detroitu. Dokonce jí byla svěřena úloha vhodit slavnostní buly.
„Je to skvělé. Vidíte úsměv na její tváři, úsměvy na tvářích hráčů…je naší fanynkou, je Ovieho fanynkou. Hráči si alespoň uvědomí, že svět je rozmanitý a hokej je opravdu pro všechny. Ona je skutečným vzorem pro ostatní,“ vysekl dívce poklonu i kouč Barry Trotz. Majitel klubu Ted Leonsis si dokonce na Twitteru dělal legraci, že ve čtvrtek vyjede na led v zápase lajna Ovečkin, Fatima, Oshie.
Život je zkrátka plný překvapení, hokejový svět nevyjímaje. I díky podobným příběhům je NHL naprosto jedinečná.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -