- Reklama -

Hokejový boom v New Yorku. Rangers se v popularitě dotahují na basketbalové Knicks

- Reklama -

nyrangersPoslední baseballová sezóna neskončila pro newyorské fanoušky tak, jak doufali, a podobně nevalně dopadly i tamní celky NFL. Naděje byly vloženy do startu nového ročníku NBA, ale jak se později ukázalo, ani zde letos pravděpodobně pšenka nepokvete. Nemálo Newyorčanů tak vzdává hold novým zachráncům sportovního renomé města – Rangers a Islanders.
Ze dvou zmíněných klubů na sebe strhávali v New Yorku vždy více pozornosti Rangers. Jedná se o tým patřící k Original Six a své domácí zápasy navíc odehrává v legendární Madison Square Garden. Letošní, doposud nadmíru úspěšná sezóna, v níž se dokázal sbor Alaina Vigneaulta přenést i přes neúspěšný start (více o rekordní sezóně Rangers čtěte zde), pak podnítila v největší severoamerické metropoli neobvykle vysoký zájem o hokej.
Nejobjektivnějším způsobem měření popularity jednotlivých sportovních týmů je srovnání jejich TV sledovanosti v daném trhu. To letošní pak přináší jedno velmi zajímavé zjištění – NHL se začíná v New Yorku dotahovat na NBA.
Během 36 utkání sezóny 2014/15 dosáhla průměrná sledovanost Rangers na lokální stanici MSG 1.54 % tamních domácností (tzv. households rating). Samo o sobě laikům nic neříkající číslo nabude jasných rozměrů při uvedení sledovanosti nejpopulárnějšího basketbalového celku ve městě. Zápasy Knicks sleduje v průměru 1.71 % domácností.

NBA v tomto pomyslném souboji stále vede, ale rozdíl mezi Knicks a Rangers se k potěše vedení hokejového klubu i celé NHL neustále zmenšuje. Podmanit si takhle obrovský trh je výhrou k nezaplacení, což lze pozorovat v případě Chicaga, z jehož znovuzrozené lásky k hokeji těží nejen Blackhawks, nýbrž také celá liga.
Islanders, kteří hrají mezi newyorskými hokejovými fanoušky druhé housle (nemluvě pak o Devils, jež patří k tzv. „no one cares“ týmům), lákají v této sezóně v průměru 0.53 % domácností. Oproti městským rivalům takřka třetinová hodnota, pro Ostrovany se ale jedná o rekordně vysoká čísla.
Derby Rangers-Islanders, které je na programu dnes v noci, pak přichází v naprosto ideální dobu.
„Nyní jsou to Rangers a Islanders, kteří jsou na předních stranách newyorských médií,“ říká pro Neila Besta z deníku Newsday hokejový analytik stanice MSG a bývalý hráč Isles Butch Goring. „Pro mě osobně je to nesmírně příjemná změna. Nebývalo zvykem, aby se ve městě tolik hovořilo o NHL.“
Hlad po dění na kluzištích slavné ligy se promítá i do ceny lístků na tzv. sekundárních trzích (ty z přímého prodeje jsou již dávno skoupeny). V pondělí odpoledne stály nejlevnější lístky na úterní bitvu okolo 200 dolarů.
Na zápas samotný se těší také Alain Vigneault, jenž našel pro souboj tradičních rivalů nové pojmenování. „Bude to New York Classic,“ cituje Vigneaultova slova po pondělním tréninku Brett Cyrgalis z NY Post. „Je před námi skvělé utkání, které si užijí oba týmy. Jsou nejlepšími ve své divizi, je to pro nás velká výzva.“
Jedna výzva v tomto ohledu visí také před samotnými Newyorčany. Bude jejich zájem o NHL i nadále růst?

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -