- Reklama -

Hokejový svět smutní. Ve věku 78 let zemřel legendární Stan Mikita

- Reklama -

Fanda NHL
Chicago Blackhawks vypustili ve středu do světa smutnou zprávu. Ve věku 78 let zemřela klubová legenda Stan Mikita.
Slovenský rodák byl po celou svou kariéru věrný Černým Jestřábům.


„S velikým zármutkem oznamujeme, že nás Stan 7. srpna 2018 opustil,“ stojí v rodinném v prohlášení, které Blackhawks citují na svých stránkách. „Byl obklopen milující rodinou, kterou nadevše miloval. Podrobnosti o dalších záležitostech budou zveřejněny později. V tuto chvíli vás žádáme o soukromí.“
Mikita se narodil jako Stanislav Guoth na Slovensku v obci Sokolče. V osmi letech jej rodiče poslali za strýcem do Kanady, kde vyrůstal a později i přijal jeho jméno.
Nezapomenutelný centr, který hrával na kluzištích NHL v letech 1958 – 1980, je s 1 394 zápasy a 1 467 body lídrem historických statistik illinoiského celku. Jeden z nejlepších ligových hokejistů všech dob je také čtyřnásobným držitelem Art Ross Trophy a vítězem Stanley Cupu z roku 1961.
Nevysoký (175 cm) útočník vytvořil v Chicagu jednu z nejobávanějších dvojic 60. let s neméně slavným Bobbym Hullem. Společně patřili k průkopníkům používání zahnutých čepelí.


„Nemám slov, kterými bych mohl popsat náš smutek z odchodu Stana. Pro Chicago Blackhawks znamenal hrozně moc, stejně tak i pro hokej, a vlastně i pro celé Chicago. Zanechal po sobě odkaz, který bude žít navždy v srdcích fandů, a to ať minulých, současných či budoucích. Stan udělal z každého, koho znal, lepšího člověka,“ uvedl prezident Blackhawks Rocky Wirtz.
Mikitův dres s číslem 21 visí pod stropem chicagské haly. Jeho celoživotní výkony byly v roce 1983 oceněny uvedením do Hokejové síně slávy v Torontu.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -