- Reklama -

Hokejový svět truchlí. Legendární hokejista Gordie Howe zemřel

- Reklama -

10. červen 2016 bude nejen v Kanadě dnem smutku. Ve věku osmaosmdesáti let zemřel legendární hokejista Gordie Howe, který byl známý pod přezdívkou „Mr. Hockey“. O odchodu Howea do hokejového nebe informoval zámořská média jeho syn Marty prostřednictvím emailu.
Howe měl diagnostikovanou demenci, v posledních letech prodělal také několikrát mrtvicí. Rodina se mu snažila všemožně pomáhat, nicméně věk se nedá zastavit. 10. června někdejší populární hokejista svůj nerovný zápas s churavějícím zdravím dobojoval.
„Dnešek je smutný den pro Detroit Red Wings, ale i pro celý hokejová svět. Truchlíme kvůli ztrátě jednoho z největších hokejistů všech dob,“ řekl Mike Ilitch, majitel Rudých křídel. „Red Wings a NHL už nebudou, co byly, bez Gordieho Howea. Nikomu nesedí přezdívka ‚Mr. Hockey‘ víc než jemu. Byl to tvrdý a úspěšný hráč na té nejvyšší úrovni. Jeho výkony a dosažená čísla jsou obdivuhodná. Bylo skutečným požehnáním mít ho v naší organizaci tolik let. Budeme jej hluboce postrádat.“


Jako jediný hráč v historii zasáhl do NHL v pěti různých dekádách. Hrál ji ve čtyřicátých, padesátých, šedesátých, sedmdesátých a nakonec i začátkem osmdesátých let, kdy po připojení šesti klubů zanikající WHA absolvoval svou derniéru v NHL. Právem se mu přezdívalo „Pan Hokej“.
Ve 26 sezónách odehrál v nejslavnější lize 1767 zápasů, z toho 1687 v Detroitu. 21krát nastoupil v All Star Game. Přestože hrál NHL hlavně v hodně defenzivních dobách, nastřílel 801 branek a nasbíral 1850 bodů. Byl prvním hráčem ligy, který v ní odehrál 1500 utkání. Zůstává a zřejmě navždy zůstane nejstarším hokejistou, který tuto ligu kdy hrál. Končil v 52 letech. Nikdo jiný nepřekročil věk 48 let.
Jeho seznam úspěchů a individuálních počinů je nekonečný. Dvacetkrát skončil v první pětce kanadského bodování. Sedmkrát vyhrál s Detroitem základní část sezóny, čtyřikrát vyhrál Stanley Cup. Šestkrát byl nejužitečnějším hráčem základní část, šestkrát vyhrál ligovou produktivitu. Svou jedinou stobodovou sezónu zaznamenal ve 41 letech, kdy se NHL otevřela novým týmům a začal se hrát otevřenější hokej.

Byl ztělesněním vůle a síly. Málokdo se mu v tomto směru mohl v NHL rovnat. Památné bitvy sváděl s Mauricem Richardem, ale i dalšími fyzicky hrajícími hokejisty. Málokdo si na Howea troufnul. Respekt, který si během let vybudoval, se dal těžko s někým srovnávat. V NHL nasbíral celkem 1685 trestných minut, v jedenácti sezónách měl víc trestných minut než kanadských bodů. Vžil se takzvaný „Howeův hattrick“, který znamená gól, nahrávku a absolvovanou bitku.
Po skončení kariéry se stal ambasadorem tohoto sportu, podílel se na charitativních projektech, objevoval se na veřejnosti na mnoha místech Severní Ameriky. Málokdo mohl lednímu hokeji v tomto směr posloužit lépe než Gordie Howe. Muž, k němuž vzhlížel Wayne Gretzky a spousta dalších hokejistů. Po návratu do WHA si zahrál hokej se svými dvěma syny Markem a Martym.
V roce 1997 naskočil v 69 letech k jednomu utkání za Detroit Vipers (IHL). Šlo spíš o kuriozitu než vážně míněný pokus o návrat. Howe se tak stal jediným hokejistou, který nastoupil k profesionálnímu hokejovému utkání v šesti různých dekádách.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -