- Reklama -

Hokejový svět ztrácí velkou osobnost. Alfredsson dnes učiní tečku za svoji kariérou

- Reklama -

Smlouva je podepsána. Dres s kapitánským ‘C’ je připraven. Ještě jednou, v poslední den jeho dlouhé a bohaté kariéry, se Daniel Alfredsson stane hráčem Ottawy Senators. Po boku svých bývalých spoluhráčů se objeví na rozbruslení, které bude předcházet večernímu zápasu proti NY Islanders. Pak se rozloučí s domácími fanoušky, které udivoval svým hokejovým uměním celých 17 sezon. A poté vstoupí do nové kapitoly svého života.
Švédský veterán doufal, že si ještě letos zahraje, bohužel přetrvávající problémy se zády už mu to nedovolí. „Už před čtyřmi lety mě moje tělo varovalo, že hokej mnohé dává, ale bohužel i mnohé bere. A už v minulé sezoně se začalo ozývat znova.“

Minulý ročník odehrál Alfredsson v barvách Detroitu Red Wings, když se přes léto 2013 nebyl schopen dohodnout na novém kontraktu s Ottawou. Na nějaký čas to ochladilo vztahy mezi oběma stranami, ale čas zdá se všechny rány zahojil. „Bylo to pro mě nesmírně těžké rozhodnutí. Změnit tým, být odloučený od rodiny.“
„Daniel chtěl zkusit změnu. Nechtěli jsme, aby odešel, ale prostě se to stalo. Nic to nemění na tom, že mám k němu obrovský respekt jako k hráči, stejně jako k člověku. A vím, že jeho vztah k Senátorům je obdobný,“ řekl generální manažer Bryan Murray.
A jak se šířila znamení toho, že Alfredsson brzy pověsí brusle na hřebík, vedení Ottawy začalo pracovat na tom, aby švédský útočník ukončil kariéru oděn do dresu Senátorů. Murray a majitel klubu Eugene Melnyk se tak vydali do Detroitu, aby se domluvili jak s vedením týmu, tak se samotným Alfredssonem. A vyšlo to, s dvaačtyřicetiletým forvardem podepsali jednodenní kontrakt.
A tak se vrátil do města, kde vynikal nejen jako skvělý hokejista, ale i jak výborná persóna. Alfredsson vynaložil nemálo prostředků na podporu charity, především pak na pomoc dětem, ke kterým život nebyl tak štědrý. „Byly to ohromující, ale zároveň velmi dojemné momenty. Snažil jsem se hrát co nejlépe a pomáhat svému týmu. Ale moji rodiče mi vždy říkali, jak je důležité být dobrým člověkem. Jak se říká – chovej se k ostatním tak, jak chceš, aby se oni chovali k tobě.“

Alfredsson byl lídrem na ledě a velkou inspirací mimo něj. A dnes se dočká pocty, kterou si bezesporu zaslouží. Po 1246 odehraných zápasech a dvaceti letech od doby, kdy jej Ottawa draftovala, jeho hokejová pouť končí.
„Daniel je nejlepším hráčem, kterého kdy tohle město mělo tu čest poznat,“ řekl Melnyk. Rodák z Göteborgu oslaví příští čtvrtek své dvaačtyřicáté narozeniny. Nezbývá, než mu popřát vše nejlepší do příštích let.
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -