- Reklama -

Horachekova mise v Torontu byla vskutku jen dočasná. Končí také GM Nonis

- Reklama -

Když před třemi měsíci přebíral Peter Horachek kormidlo Maple Leafs, dohodly se obě strany pouze na krátkodobé spolupráci. U toho také zůstane, 54letému trenérovi nová smlouva nabídnuta nebude. Spolu s ním ovšem končí také muž, který měl v klubu ještě tři roky působit – generální manažer Dave Nonis.
„Je evidentní, že musí nastat spousta změn a klub se musí vydat jinou cestou,“ tušil už po porážce od Montrealu v závěrečném utkání základní části Horachek.
Kromě dvou nejviditelnějších mužů z vedení Javorových listů opouští organizaci také asistenti hlavního kouče Steve Spott a Chris Dennis, trenér gólmanů Rick St. Croix, šéfové oddělení profesionálního skautingu a hráčského rozvoje a další lidé, dohromady více než dvacet zaměstnanců. Zámořský tisk nalezl pro masivní čistku, kterou loni jmenovaný prezident Brendan Shanahan provedl, příznačné pojmenování „Krvavá neděle“.

Než najde bývalý šéf ligové disciplinárky Nonisova nástupce, budou se společnými silami starat o chod klubu dosavadní asistent GM Kyle Dubas a ředitel oddělení pro hráčské záležitosti Mark Hunter. V obou případech jde o muže, které si přivedl právě Shanahan.
Pokud se vladařského žezla v Torontu neujme on sám, patří k nejvážnějším kandidátům na obsazení uvolněné funkce Rob Blake (asistent GM v Los Angeles) a Sean Burke (asistent GM a trenér brankářů Arizony, který dostal nedávno od Coyotes svolení hledat si jinou práci). Spekuluje se také o současném detroitském trenérovi Mikeu Babcockovi, jenž byl mohl u Leafs zastávat dvojroli, či bývalém šéfovi Pittsburghu Rayi Sherovi.
Důvody pro propuštění Horacheka s Nonisem jsou nasnadě. Rozklížené mužstvo zakončilo základní část ziskem pouhých 68 bodů, což je nejhorší výsledek (počítáme-li kompletní sezóny) od roku 1997. Ve zkrácené sezóně 2012-13, první pod Nonisovým vedením, se sice po devíti letech znovu podívalo do play off, ale jednalo se o jedinou vlaštovku, která jaro nedělá.

Peter Horachek tak neuspěl ani při svém druhém pokusu stát se plnohodnotným členem trenérské rodiny NHL. Dlouholetý asistent trenéra u Predátorů dostal v minulé sezóně jako dočasný kouč příležitost na Floridě, kde z 66 utkání zaznamenal 26 vítězství, u Maple Leafs přidal pouhých 9 výher ze 42 zápasů. Je paradoxní, že v době, kdy na lavičce Javorových listů vystřídal svého odvolaného nadřízeného Randyho Carlylea, kanadský klub ještě figuroval na příčkách zajišťujících účast v play off. Při včerejším závěrečném účtování bylo Toronto ve Východní konferenci předposlední s 30bodovou ztrátou na osmý Pittsburgh.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -