- Reklama -

Hotovo! Babcocka ulovilo Toronto, dostane 50 milionů

- Reklama -

Sledovaná sága okolo nejžádanějšího kouče současnosti, kterou žurnalisté vtipně pojmenovali „Babwatch“, je u konce. Jak dnes oznámil jeho budoucí zaměstnavatel, dnes už bývalý kouč Detroitu Mike Babcock míří do Toronta. Klubu Maple Leafs se upsal na osm let a hodnota kontraktu činí podle zpráv ze zámoří pohádkových 50 milionů dolarů. Ročně si tak nejlépe placený trenér NHL přijde na 6,25 milionu dolarů.
Na čtvrteční jedenáctou hodinu východního času byla svolána tisková konference za účasti Babcocka a klubového prezidenta Maple Leafs Brendana Shanahana. Podle zákulisních informací byl žádaný kouč ve styku také se zástupci San Jose, St. Louis, Buffala a Philadelphie.
V posledních hodinách se souboj o kanadského kouče zúžil na dvojici Toronto-Buffalo. Oba kluby o Babcocka hodně stály a přetahovaly se o něj svými nabídkami. Terry Pegula, majitel Sabres, údajně nabízel roční plat pět milionů, jeho nabídku ale přebila společnost Maple Leaf Sports and Entertainment.
Mike Illitch, majitel Red Wings, údajně nabízel čtyřletý kontrakt na čtyři až pět milionů dolarů ročně. Doposud bral kouč v Detroitu dva miliony. V deseti sezónách u Red Wings dokázal Babcock s týmem pokaždé postoupit do play-off.
Detroit nepřijde úplně zkrátka, podle nových pravidel NHL dostane za odcházejícího trenéra kompenzaci, mělo by se jednat o volbu ve třetím kole draftu.

Rodák ze Saskatoonu je jediným členem prestižního Triple Gold Clubu z řad trenérů. Postupně dokázal vyhrát MS (2004), Stanley Cup (2008) a ZOH (2010, 2014). V roce 1997 také dovedl ke zlatu Kanadu na juniorském šampionátu.
Dvaapadesátiletý kouč, jemuž stávající smlouva vyprší 30. června, dostal 8. května od Red Wings svolení jednat s ostatními kluby a prozkoumat případné nabídky. Do poslední chvíle bylo ve hře i jeho setrvání v Hockeytownu, nakonec se ale Babcock loučí a odchází za novou výzvou.
Maple Leafs skončili v uplynulé sezóně NHL až na 27. místě. Do play-off se za posledních deset let probojovali jen jednou a byla z toho hořká porážka v prvním kole s Bostonem, když ještě deset minut před koncem rozhodujícího sedmého zápasu vedli Leafs 4:1. Na Stanley Cup čekají od roku 1967.
Organizace Maple Leafs prochází obdobím velkých změn a angažování Babcocka je dalším významným tahem Brendana Shanahana. V této sezóně už propustil generálního manažera a dva hlavní kouče, k tomu také několik předních skautů. Před uzávěrkou přestupů také provedl změny v hráčském kádru.


Babcock je v Detroitu klubovým rekordmanem v počtu výher, dvakrát získal s Red Wings Prezidentovu trofej, v roce 2008 s nimi získal Stanley Cup, o rok později si zahráli finále.
Babcockova bilance v NHL je následující: 12 sezón, dva kluby (Anaheim, Detroit), 527 výher, 285 porážek, 119 porážek za jeden bod (po prodloužení nebo po nájezdech), 19 remíz.
S Detroitem se Babcock loučí po deseti sezónách, v letošním play-off nestačili Red Wings v prvním kole v sedmi zápasech na Tampu Bay.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -