- Reklama -

Hráčům Oilers se povedla paráda, kterou fanoušci od dob Gretzkého neviděli

- Reklama -

Fanshop týmuV nočním utkání proti Los Angeles se hráčům Edmontonu povedlo něco, co se jim nepodařilo už 33 let a sice, aby dva hráči v jejich dresu zaznamenali hattrick. V nočním utkání se ze tří branek mohli radovat Ryan Nugent-Hopkins a Leon Draisaitl.
Naposledy se podařilo v jednom zápase zaznamenat hattrick dvěma Olejářům v polovině osmdesátých let. Přesně 20. prosince 1985. Paradoxní je, že ofenzivní explozi Edmontonu i tehdy odnesli Los Angeles Kings. Tři góly nastřílel obránce Paul Coffey, o jeden víc si připsala finská legenda Jari Kurri. Společně s Waynem Gretzkym oba úspěšní střelci vyslali na zoufalého brankáře Kings Darrena Elliota 25 z celkových 41 střel svého týmu.
„Zacházeli s pukem a bruslili snad nejlépe, jak jsem je kdy viděl,“ řekl po zápase kouč Edmontonu Glen Sather.
Poprvé za čtyři
Pro finskou hvězdu Kurriho byl zápas s Kings prvním, ve kterém nastřílel čtyři branky. Dvě z těchto branek navíc vsítil v oslabení.
„Měl jsem skvělý pocit, všichni tři jsme se neskutečně bavili. Záznam zápasu musím poslat tátovi do Finska,“ spokojeně odpovídal reportérům někdejší kapitán finského národního mužstva.
I Paul Coffey přidal jednu branku v oslabení. Na svůj hattrick potřeboval 13 (obránce!) střel. „Je to nejvíce střel, co jsem kdy měl. Pamatuji si, že jednou jsem měl 11 střel. Asistent trenéra Bob McCammon mi říkal, že mám jít domů naštvaný. Třináct střel a jenom tři branky?“ s úsměvem hodnotil své vystoupení legendární ofenzivní bek. Dále se novinářům svěřil, že jej k takové ofenzivní smršti vyzvaly den staré opakované záběry jeho souputníka Larryho Robinsona z Montrealu z utkání proti Québecu. Robinsonovi taktéž nebyly cizí časté výlety do hloubi soupeřova útočného pásma, Nordiques tehdy nasázel hattrick. Coffeyho před zápasem kvůli tomu pošťuchovali spoluhráči a úspěšně jej namotivovali.

V zápase zářila i ta největší hvězda Oilers a celé historie ligy – Wayne Gretzky. Připsal si šest asistencí, všechny byly první. Bylo to pojedenácté v kariéře, co nasbíral v utkáních šest a více bodů. Výkonem v tomto zápase vyrovnal kariérní bodový zisk někdejšího kapitána Flyers Bobbyho Clarka a s 1210 body se dělili o desátou příčku historického bodování.  Gretzkého ice time v zápase dosáhl 32 minut a 10 vteřin.
„Přihrával jak zblázněný a bůhvíproč nestřílel,“ naoko se po zápase zlobil kouč Sather. Gretzky měl v té době zajímavou sérii 10 zápasů, ve kterých dvaatřicetkrát přihrával na gól,  přidal k nim však „pouhé“ tři vstřelené branky.
Následníci legend
O více než 33 let později napodobili výkon těchto velikánů Ryan Nugent-Hopkins s Leonem Draisaitlem. Současný tým se ale nachází v úplně odlišné situaci, než ten ze zmíněné sezony 1985-1986. Zatímco tehdejší Olejáři byli dvojnásobnými obhájci Stanley Cupu, jejich současní následovníci se za posledních třináct let dostali do vyřazovacích bojů pouze jednou.
Stejně jako v roce Šejbova legendárního hattricku proti Kanadě byl v utkání vidět hráč považovaný za nejlepšího ve své generaci. Connor McDavid sice v počtu bodů oproti Gretzkému o dva zaostal, oproti legendárnímu číslu 99 ale nevyšel gólově naprázdno. Stal se třetí hvězdou utkání s bilancí jedna branka tři nahrávky.

Titulní foto: Icon Sportswire
 
 

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -