- Reklama -

Hurricanes na prodej. Pokud si zájemci nepospíší, cena poroste, věří jejich majitel

- Reklama -

Peter Karmanos Jr. (na snímku) oznámil, že chce prodat tým Carolina Hurricanes. Klub mu patří od roku 1994 a požadovaná cena je okolo 500 miliónů dolarů. Alespoň zatím. Majitel Hurikánů tvrdí, že má předběžnou dohodu o prodeji s vlastnickou skupinou kolem Chucka Greenberga, bývalého výkonného ředitele Texas Rangers. Smlouvu o prodeji nicméně zatím obě strany nemají.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Karmanos říká, že kolem jedenácti až dvanácti skupin vyslovilo zájem o koupi jeho klubu, který se v roce 1997 přestěhoval z Hartfordu do Raleighu a přejmenoval na Carolina Hurricanes. Majitel hokejové organizace sebevědomě tvrdí, že pokud nebude Greenberg dost rychlý při shánění peněz, dá mu sbohem a poohlédne se jinde.
Osobně odhaduje konečnou cenu mezi 450 až 500 milióny dolary, a to přestože uznávaný ekonomický magazín Forbes stanovil cenu klubu na 230 miliónů dolarů. Prodejce neupřesnil, zda bude součástí transakce i dluh, který stihnul jeho klub v posledních letech vytvořit. Odhaduje se na 100 miliónů dolarů. Součástí nabídky určitě není klub ECHL Florida Everblades, který Karmanosovi taktéž patří.
„Cena může narůst na 550 až 600 miliónů dolarů,“ varuje zájemce Karmanos. „Jestli budu čekat celou sezónu a ten rok se nám finančně povede na pozitivní bázi, jako minulá sezóna, cena významně vzroste,“ věří majitel Hurricanes.
Prezident klubu Don Waddell potvrdil, že v sezóně 2016-17 skončila Carolina v černých číslech, přestože se její hráči nekvalifikovali do play off. Návštěvnost mají přitom Hurricanes nejnižší v NHL, loni na ně chodilo v průměru jen 11 776 diváků. Aby se tedy klub udržel v plusu, drží hodně nízko mzdy. Pod platovým stopem má v tuto chvíli skoro 15 miliónů dolarů volného místa.
Daří se, i pokud jde o sponzorské smlouvy. „Sponzorské příjmy jsou vyšší, než kdy byly,“ chlubí se Karmanos. „Přestože jsme se nedostali osm let do play off.“
Karmanos popisuje Raleigh a okolí jako rychle rostoucí trh s vysokým příjmem obyvatel na hlavu. Dobré vztahy má prý také s vlastníkem arény Centennial Authority. Všechno tedy vypadá navenek v pořádku. Pokud sežene zájemce o Hurricanes, klub by se ani nemusel stěhovat.
„Můj problém je, že mi je 74 let a doma mám čtyři malé děti,“ říká. „Nechci opustit rodinu a zanechat je v obtížné situaci, kdy budou vlastnit tento obrovský majetek. Snažím se udělat to nejlepší pro svou rodinu, pro tým i pro investory. Bez ohledu na to, komu bude patřit, tým by se neměl stěhovat,“ slibuje NHL i fanouškům.
S vyhlídkami do příští sezóny je spokojený. Generální manažer Ron Francis prý si zaslouží velké ocenění za svou práci, kterou odvedl při přestavbě týmu, na draftu a s mladými hráči. Přišly taky zajímavé posily, například brankář Scott Darling nebo Justin Williams. I když se klub prodá, Peter Karmanos, člen Hokejové síně slávy, by s ním rád zůstal ve spojení, například ve funkci jako poradce.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -