- Reklama -

Hvězdy a pruhy na vlajce, hvězda na střídačce. Juniory USA povede Ron Wilson

- Reklama -

Americká juniorská reprezentace ještě nikdy neměla na své lavičce trenéra s praxí z NHL. Ron Wilson, který ji před půldruhým měsícem dostal na starost, bude prvním. S působením u národního týmu má ale zkušenosti velice bohaté. V roce 1996 získal pro USA Světový pohár, ve stejném roce jim zajistil první medaili po 34 letech (bronz), před pěti lety dovezl z olympijského Vancouveru stříbro.
„Jeho renomé a zkušenosti jsou na hony vzdálené všemu, co jsme tu kdy měli,“ říká Jim Johannson z americké hokejové federace. „Ron má hodně zkušeností s prací u reprezentace a já věděl, že MSJ v jeho životopise chybí, tak jsem si říkal, že by mohl mít zájem.“
Poprvé zkusil rodáka z kanadského Windsoru zlákat v březnu 2012, když dostal Wilson „padáka“ od Maple Leafs, rány na duši tehdy 57letého kouče však byly ještě příliš hluboké.
„Když se mě zeptal poprvé, nebyl jsem na to ještě připraven,“ přiznává Wilson v rozhovoru pro ESPN. „Angažmá v Torontu nedopadlo dobře a já neměl chuť trénovat nikoho, obzvlášť ne mladé kluky. Jak ale běžel čas, stával jsem se stále hladovějším a hladovějším a chtěl jsem se vrátit do hry. Zeptal jsem se JJ, zda jsou dveře stále otevřené.“
Spojené státy mezitím využily služeb Phila Housleyho, Dona Lucii a Marka Osieckiho. Housleyho skvadra, v níž figurovali např. brankář John Gibson, obránce Seth Jones nebo útočníci Johnny Gaudreau a Alex Galchenyuk, zacinkala zlatými medailemi. Další dva výběry musely rozdýchat čtvrtfinálové vyřazení.

I proto se svazoví činovníci znovu obrátili na Wilsona, který byl stále bez práce. A on si mohl částečně diktovat, koho chce za spolupracovníky. Sáhl po legendárním obránci Chrisi Cheliosovi a nezapomněl doplnit svoji sestavu o dva muže, kteří se mezi mladíky dlouhodobě pohybují – vedoucího amerického rozvojového programu pro 18leté hráče Dantona Colea a trenéra brankářů Kevina Reitera.
„Chtěl jsem Chrise Cheliose, protože byl důležitým členem amerických týmů, které jsem dřív koučoval a dosáhli jsme spolu mnoha úspěchů. Cheli se poté snažil naučit co nejvíc o trénování a myslím, že na tuhle pozici je dobře připravený,“ říká Wilson. „Důležité také bylo mít člověka, který se s hráči vzájemně zná. Neustále se Dantona na někoho vyptávám a on dobře zná přednosti a nedostatky každého kluka a ví, jak je motivovat a dodat jim kuráž.“
Chelios byl po skončení kariéry v roce 2010 k ruce generálnímu manažerovi Rudých křídel Kenu Hollandovi, ale práce daleko od ledu ho neuspokojovala. Více mu vyhovovala pozice konzultanta trenérů na detroitské farmě v Grand Rapids, ani při ní se ovšem během zápasů na střídačku nepostavil. To ho čeká až na podzim, protože byl jmenován asistentem nového hlavního kouče Red Wings Jeffa Blashilla. Práce pro klub pro něho bude dobrou přípravou na prosincový turnaj.
„Přišlo to úplně znenadání,“ říká o Wilsonově pozvánce. „Ron mi na začátku léta zavolal a zeptal se mě, jestli chci být součástí jeho trenérského týmu. Bylo to nečekané, ale jsem mu za tuhle příležitost velice vděčný. Doufám, že v sobě dokážu vykřesat oheň, který ve mně plál v době aktivní kariéry. Doufám, že budu schopný kluky nabudit, když to budou potřebovat.“
Americká juniorská reprezentace má za sebou zatím jen letní přípravný kemp. Účty bude skládat až na přelomu roku ve finských Helsinkách.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -