- Reklama -

I bez hráčů NHL za obhajobou zlata. Kanadský olympijský tým postaví Burke s Desjardinsem

- Reklama -

Dokonce i bez hvězd NHL se Kanada nevzdává naděje na obhajobu zlatých medailí. Kanadský národní svaz jmenoval Willieho Desjardinse (na snímku vpravo) a Seana Burkea hlavními staviteli reprezentace javorového listu pro nadcházející olympijské hry v Pchjongjangu, kde bude Kanada usilovat o třetí zlato v řadě.
V úterý byl Desjardins jmenován trenérem a Burke generálním manažerem národního týmu Kanady, který se zúčastní turnaje příští rok 9.-25. února. Na minulých dvou turnajích pod pěti kruhy vedl Kanadu Mike Babcock, ve Vancouveru 2010 i v Soči 2014 s ní vybojoval zlaté medaile.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jelikož se příští olympiády nezúčastní hráči NHL, očekává se, že mužstvo Kanady bude vytvořeno z hokejistů působících v Evropě a v nižších soutěžích po Severní Americe, zejména American Hockey League. Možnost asi dostanou i studenti z univerzitního systému NCAA.
„Je to zřejmě první olympiáda v historii, do které půjde tolik států s pocitem, že má šanci vyhrát,“ zdůrazňuje Burke. „My budeme jedni z nich. Chápeme tu výzvu. Od teď do února musíme využít každý den. Těšíme se na to. Abychom toho dosáhli, musíme vybrat ty správné lidi.“


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Burke, profesionální skaut Montrealu Canadiens, hrál za Kanadu na olympiádě 1988 v Calgary a 1992 v Albertville, kde získal stříbrné medaile. V NHL odehrál 18 sezón a byl trenérem brankářů v Arizoně v letech 2008-15. Pomůže mu také Martin Brodeur, jmenovaný dalším členem manažerského týmu.
Tuto brankářskou legendu asi není nutné vůbec blíže představovat. Martin Brodeur je rekordmanem v počtu vychytaných vítězství v NHL (691), s Kanadou vyhrál zlaté medaile na olympijských hrách 2002 v Salt Lake City a 2010 ve Vancouveru.


Šedesátiletý Desjardins trénoval v letech 2014-17 Vancouver Canucks. S Kanadou získal v roce 2010 stříbrné medaile na mistrovství světa juniorů. Asistenty mu budou dělat Dave King, Scott Walker a Craig Woodcroft. „Jsem šťastný, že s nimi budu moct spolupracovat. Už jsme se krátce poznali. Je to životní příležitost, těším se na ni,“ řekl kouč.
Kanadský národní tým se bude tvořit jako za starých časů během příštích šesti měsíců na mezinárodních turnajích, včetně finského Karjala Cupu nebo ruského Channel One Cupu. „Musíme zjistit všechno, co máme, ale taky to, co nemáme,“ řekl padesátiletý Burke. „Začneme v listopadu, pak budeme tým zužovat. V prosinci už bychom chtěli mít pohromadě většinu týmu pro olympiádu.“
„Nikoho neodepisujeme, každému chceme dát šanci. Chceme identifikovat každého hráče, který by mohl pomoct. Bude to hodně práce. Jsme si ale jistý, že s kýmkoli nastoupíme, všichni budou extrémně tvrdě bojovat a extrémně připravení. Právě tohle musíme během příštích šesti měsíců zajistit,“ uzavírá Burke.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -