- Reklama -

Iggy goes to Hollywood. Kings trápí útok, z Colorada získali Iginlu

- Reklama -

O jeho odchodu z Colorada se spekulovalo hodně nahlas a v den přestupové uzávěrky devětatřicetiletý útočník Jarome Iginla skutečně mění působiště. Stěhuje se do Los Angeles, Avalanche za něj obdrží podmíněnou volbu ve 4. kole draftu 2018.
Jeden z nejrespektovanějších hráčů současné NHL tak dostane možnost zabojovat o Stanley Cup (pokud Kings postoupí do play-off)  ve slunné Kalifornii, kde se opět setká se starým známým koučem Darrylem Sutterem. Oba muže spojuje společné působení v Calgary v letech 2003 až 2006, jehož vrcholem bylo finále Stanley Cupu (2004).
Zajímavostí jistě je, že ve Staples Center, kde hrají Kings domácí zápasy, se Iginlovi docela daří. Celkem zde odehrál v kariéře 31 zápasů, v nichž zaznamenal 27 bodů za 14 branek a 13 asistencí. Colorado bude nadále platit polovinu jeho mzdy, Kings mu do konce sezóny vyplatí necelých 600 tisíc dolarů. V létě se stane neomezeně volným hráčem a je otázkou, zda bude v kariéře pokračovat.
Devětatřicetiletý Iginla letos nastoupil za Lavinu do 61 utkání a připsal si 18 bodů (8+10). To nejsou zrovna oslnivé statistiky, přesto si od něj Králové slibují, že oživí jejich neproduktivní útok a pomůže jim do play-off. Kings letos patří mezi pětici nejméně skórujících týmů celé ligy.
Během své více než dvacetileté kariéry nastupoval Iginla za Calgary (1996 – 2013), Pittsburgh (2013), Boston (2013-14) a Colorado (2014-2017). Již dříve se „Iggy“ vyjádřil v tom smyslu, že klidně zruší svou no-trade klauzuli, pokud dostane možnost zahrát si v týmu s reálnou šancí na Stanley Cup.


V roce 2002 získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL a také Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce ligy. O dva roky později dotáhl Flames až do finále Stanley Cupu, kde ovšem Plameny nestačily v sedmi zápasech na Tampu. Calgary svého kapitána vyměnilo v roce 2013 před uzávěrkou přestupů do Pittsburghu, následně se jako volný hráč upsal Bostonu, kde však strávil jediný rok. Pod Skalistými horami kroutil svou třetí sezónu, kterou už ale dohraje v „Hollywoodu“.
V Salt Lake City (2002) a Vancouveru (2010) si Iginla pověsil na krk zlatou olympijskou medaili. V NHL doposud odehrál 1 535 zápasů s bilancí 619 branek a 672 asistencí. O jeho užitečnosti ve vyřazovací části svědčí bilance z play-off, kde v 81 duelech nasbíral 37 gólů a 31 asistencí.
Jak dnes samotný hráč potvrdil stanici TSN, šance, že by pokračoval v kariéře i v příští sezóně, je momentálně padesát na padesát. Kings se aktuálně nacházejí jeden bod za druhou divokou kartou v Západní konferenci, kterou drží Bluesmani ze St. Louis.
Iginlovi patří třetí příčka mezi aktivními hráči v počtu bodů za Jaromírem Jágrem a Joe Thorntonem. Mezi střelci je z aktivních hráčů druhý za Jágrem. Jak se shodují takřka všechny komentáře na Twitteru: Iggyho má každý rád a všichni by mu Stanley Cup přáli. Má to však jeden háček – nejprve se musí Kings probojovat do play-off. Zvedne stárnoucí válečník jejich mizernou produktivitu?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -