- Reklama -

Iginla a Tanguay: Dobře prošlápnuté boty Colorada

- Reklama -

Tým Colorada je světu podstrkován jako celek, jehož jádro tvoří silná skupina mladých útočníků. Přitom čelo bodování Avalanche před přestávkou pro All-Star Game okupuje tandem veteránů, který jinošským letům už značně odrostl: pětatřicetiletý Alex Tanguay a Jarome Iginla, který je dokonce o dva roky starší.
Oba nastříleli po 13 gólech, stejně jako jejich další spoluhráč Matt Duchene. Tanguay si připsal celkem 31 bodů, druhý Iginla o jeden míň. „Kdyby mi někdo na začátku sezóny tvrdil, že se poskládají takhle hezky za sebou, asi bych si o něm myslel svoje. Ale tak to momentálně je. Oba odevzdávají velmi dobrou práci,“ říká kouč Patrick Roy.
Jenže co vlastně má znamenat, že údernou pěstí Avalanche se najednou stala tahle odrostlá dvojka? Je láhev z poloviny plná, nebo napůl prázdná? Tahle druhá míza ostřílených borců naznačuje třeba i to, že mnohem mladší lídři jako Duchene, Ryan O’Reilly, Gabriel Landeskog a Nathan MacKinnon by měli o dost přidat.

„Naše očekávání byla v některých případech o něco vyšší,“ připouští Roy. „Ale zároveň musím říct, že to je součást procesu. Nechci se nikoho zastávat. Ovšem mladší hráči se pořád učí a v hloubi duše sami cítí, že by měli být o něco produktivnější,“ dodává.
Iginlova čísla až tolik nepřekvapují. V historické tabulce střelců se dotáhl s 573 trefami na dvacátou příčku Mika Bossyho, v minulé sezóně nasázel za Boston 30 branek. Ovšem Tanguaye naproti tomu po loňském návratu do Colorada trápily zdravotní problémy, sehrál kvůli nim jen 16 zápasů. „Cítil jsem se fajn, jen jsem se zranil. Ale i tehdy jsem hrál docela dobře,“ vzpomíná.
Dvorním centrem těch dvou byl v posledních týdnech Matt Duchene, před ním mezi veterány nastupoval Ryan O´Reilly. Podstatné ale taky je, že Iginla a Tanguay spolu nastupovali už před lety v Calgary, kde druhý z nich během svých dvou zastávek v letech 2006 až 2013 strávil celkem pět sezon.
 


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Na ledě o sobě moc dobře víme, dovedu předem odhadnout, co provede. Je to, jako když si nazujete staré, prošlápnuté boty, ve kterých se cítíte pohodlně,“ přirovnává Tanguay. On sám vedle Iginly často vypadá jako hlavní tvůrce hry. „Baví mě přihrávat a rychle si vyměňovat puk, on si zase najít si otevřený prostor, najet si a co nejrychleji tvrdě vypálit,“ popisuje.
Iginla se přidává: „Z jeho hry hodně vytěžím, je potěšení být s ním na ledě. Když jeden rád tvoří hru a druhý zase rád často střílí, je to hezká kombinace, pokud to klape. Alex umí podržet puk, obejít s ním hráče nebo se soupeře zbavit. Míchá, míchá, až si lidi začnou myslet, že o kotouč přijde. Jenže on je ještě schopen ho poslat do volného prostoru a dostat tak druhého do šance.“
„Najde se hodně způsobů, jak si puk dát. Máme hokejky, máme brusle. Jemu kolikrát stačí, jen abych natáhl hokejku, najde si skulinu mezi nohama nebo tak něco. A já vím, že si mě najde. A jako střelec miluju, když to pořádně dostanu a můžu pak konečně vypálit,“ uzavírá Iginla.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -