- Reklama -

Iginla jako devatenáctý hráč v historii NHL nastřílel 600 branek

- Reklama -

Do vybrané společnosti se v pondělí dostal útočník Colorada Jarome Iginla. V duelu proti Los Angeles Kings vstřelil už svůj 600. gól v základní části National Hockey League, což se vedle něj povedlo jen dalším osmnácti hokejistům.
Aktivní z nich je vedle Iginly přitom jen Jaromír Jágr. Česká legenda je mu gólově hodně vzdálena, nicméně jinak se Iginla ještě v letošní sezóně může v žebříčku posunout výše. Jari Kurri má jen o gól více, Dino Ciccarelli o osm, a šestnáctý Bobby Hull o deset.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Iginla je teď ale hlavně rád, že má za sebou 600. gólovou bariéru, tři zápasy se totiž trápil, než ti zpropadenou jubilejní branku vstřelil. „Jakmile jsem byl na čísle 599, měl jsem nějaké šance a pořád na to myslel: ‚teď to přijde, teď to dám‘. A tajně jsem si přál, aby se to stalo doma. Teď už to mám konečně za sebou a mohu se zase dívat dopředu,“ prohlásil rodák z Edmontonu.
„Když jsem v NHL začínal, nikdy jsem nemyslel na to, že někdy dám 500 nebo 600 branek. Vstřelit jich tolik, je něco neskutečného. Prostě jsem jen chtěl být v lize. Chtěl jsem vyhrávat a být součástí NHL. A když roky přibývaly, snažil jsem se na sobě pracovat, abych mohl pokračovat. Myslím, že moje rodina a přátelé si to také užívají.“


Iginla se posunul i v několika dalších žebříčcích NHL. Jeho 182. gól v přesilovce pro něj znamená 26. místo v historické tabulce ligy a v počtu odehraných zápasů (1432) vyrovnal Mikea Gartnera na 24. místě historie NHL.
„Cítím se požehnán tím, že mám možnost ještě pořád hrát a že jsem zažil vedle sebe tolik skvělých hráčů. Alex Tanguay je jedním z těch nejlepších, s kterými jsem hrál,“ jmenoval Iginla současného spoluhráče.
„Ve svých osmatřiceti letech je z našeho týmu v nejlepší kondici, je jako stroj,“ obdivuje svého parťáka z kabiny teprve dvacetiletý Nathan MacKinnon, jemuž byl teprve rok, když Iginla začínal v NHL v dresu Calgary Flames.
„Je to úžasný chlap, pokaždé si s ním rád popovídám. Dává nám mladým hodně dobrých rad a rád si povídá o hokeji, a jak se za ta léta změnil. Toho je třeba využít, protože už nikdy nebudu hrát s někým jako je Iggy. On je legenda.“

- Reklama -


S podobným obdivem o něm mluví i brankář Semjon Varlamov. „Když jsem byl malý, vzhlížel jsem k němu jako k idolu. Je vzorem pro mnoho hráčů a dětí. Asi každý by si přál podobnou kariéru jako on. Je to skvělý parťák a je příjemné být s ním v jednom týmu.“
Iginla byl vyhlášen druhou hvězdou nočního duelu mezi Coloradem a Los Angeles. Lépe si v tomto ohledu vedl jen Tyson Barrie, který se na výhře Avalanche 4:1 podílel dvěma góly a shodným počtem asistencí.
„Nemohu být za něj víc šťastný. Je to jeden z nejlepších spoluhráčů a nejlepších kluků, které jsem kdy potkal. Je působivé, co dokázal,“ pochválil Iginlu kanadský obránce.
Když Iginla vstřelil svůj 600. gól, byli u toho v hledišti Pepsi Center (15202 diváků) i jeho žena a tři děti. „Máma s tátou a mí bratři tady byli během svátků. Škoda, že se mi to nepovedlo dříve, ale jsem vděčný, že se to vůbec stalo. Mohlo to být kdykoliv. Určitě to sledovali v televizi.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -