- Reklama -

Jágr, Fleury, Neal či Ryan. Seznam hráčů dostupných pro Vegas nabízí zajímavá jména

- Reklama -

Dlouho a s napětím očekávaná chvíle je tu. NHL včera zveřejnila seznam chráněných hráčů všech třiceti klubů a také seznam hráčů, kteří zůstali pro rozšiřovací draft nechráněni a mohou být ve středu vybráni novým klubem NHL – Vegas Golden Knights.
Každý klub mohl chránit jednoho gólmana, tři obránce a sedm útočníků nebo jednoho gólmana a osm jakýchkoli hráčů do pole. Ze zveřejněného seznamu vyplývá, že většina klubů upřednostnila variantu 1+3+7, našly se však týmy, jako třeba Nashville, které zvolily možnost chránit čtyři obránce (1+4+4). New York Islanders přišli jako jediní s variantou 1+5+3, když na seznam chráněných hráčů zapsali hned pětici zadáků a jen tři útočníky.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Generální manažer George McPhee si se svými spolupracovníky vybere z každého týmu právě jednoho hráče, musí ovšem, stejně jako ostatní, respektovat platový strop. Mohl se však už v předstihu dohodnout s ostatními manažery, že si za nějakou kompenzaci nevybere konkrétního hráče, který byl ponechán na seznamu dostupných hráčů. Mladí hráči pod nováčkovským kontraktem jsou chráněni automaticky.
Vegas si musí vybrat minimálně devět obránců a čtrnáct útočníků. Je pravděpodobné, že někteří hráči budou vybráni jen proto, aby je McPhee následně vyměnil jinam. To se může týkat především gólmanů. Spekuluje se, že ve Vegas si vyberou více brankářů, než potřebují, aby tím výrazně ovlivnili letošní situaci na trhu s gólmany.
Na seznamu hráčů dostupných pro Golden Knights najdeme velmi zajímavá jména. Je možné, že někteří z nich nakonec vybráni nebudou, protože jsou součástí dohody mezi GM Vegas a jejich klubem, to ale v tuto chvíli nevíme. Z českých hokejistů se mohou do Vegas stěhovat například Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec, Radim Vrbata, Aleš Hemský nebo Jiří Hudler, a také gólmani Petr Mrázek,
Michal Neuvirth či Ondřej Pavelec. naopak jistotu setrvání v dosavadním působišti mají třeba Jakub Voráček, David Krejčí, David Pastrňák, Tomáš Hertl, Radek Faksa nebo Radko Gudas.
Když už jsme zmínili brankáře, nechráněni před rozšiřovacím draftem zůstali Marc-Andre Fleury, Roberto Luongo, Ryan Miller, Steve Mason, Brian Elliott, Antti Raanta, Calvin Pickard nebo Philipp Grubauer. Philadelphia se rozhodla vyřešit dilema mezi Masonem a Neuvirthem tím, že nakonec na seznam volných hráčů zařadila oba a ochránila talentovaného Anthonyho Stolarze.
Florida může kromě Jágra či Luonga ztratit třeba Reillyho Smithe nebo letošní objev Jonathana Marchessaulta. Z dalších nechráněných borců jmenujme Jamese Neala, střelce Nashvillu. Spolu s ním budou z kádru posledního finalisty Stanley Cupu k dispozici třeba Colton Sissons nebo Pontus Aberg. Anaheim měl přetlak v zadních řadách a nemohl tedy chránit všechny talentované zadáky, dostupní jsou tedy Sami Vatanen a trochu překvapivě i Josh Manson.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Minnesotě se mezi chráněné beky nevešel Matt Dumba, Ottawa nechrání útočníka Bobbyho Ryana. Senators možná spoléhají na to, že při jeho vysoké smlouvě nebude pro Vegas zajímavým „zbožím“. K dispozici budou také zkušení útočníci – Eric Staal, Shane Doan, Alexander Radulov, Mike Cammalleri, Patrick Sharp, Jarome Iginla, Marián Gáborík a další.
Jak již bylo zmíněno, z třicítky klubů se poněkud vymykali Islanders, kteří ochránili pětici zadáků – Boychuk, Hamonic, Leddy, Pelech, Pulock. Ani tak nebyli schopni ochránit všechny beky, k dispozici zůstali deHaan nebo Hickey, do Vegas se ale může stěhovat také někdo ze zajímavých útočníků, například Brock Nelson, Josh Bailey nebo Ryan Strome.
Obránce Ottawy Dion Phaneuf odmítl zrušit svou klauzuli o nevyměnitelnosti, Senators jej tedy museli zařadit na listinu chráněných hráčů, kam se jim proto nevešel jiný klíčový bek Marc Methot. Šampioni z Pittsburghu mohou místo očekávaného Fleuryho ztratit jiného zajímavého hráče, namátkou jmenujme Bonina, Kunitze, Rusta či Hagelina. Žralokům ze San Jose se na chráněnou listinu nevešly dlouholeté opory – Joe Thornton a Patrick Marleau. Na washingtonském seznamu dostupných hráčů najdeme jména jako T.J. Oshie, Justin Williams, Kevin Shattenkirk nebo Karl Alzner.
Seznam dostupných hráčů zahrnuje i borce, kteří se mají 1. července stát omezeně či neomezeně volnými hráči. Management Golden Knights má nyní tři dny na to, aby s těmito hráči podepsal smlouvu. V tom případě by se podepsaný hráč stal automaticky volbou Vegas ve středečním rozšiřovacím draftu.
Jisté je, že ve středu se budou zraky všech hokejových fanoušků upínat k rozšiřovacímu draftu. Možností, jak sestavit kádr nového klubu NHL, je mnoho. Nechme se tedy překvapit, kdo nakonec vytvoří kostru Golden Knights, nováčka na scéně nejslavnější ligy světa. Čeká nás vzrušující draft!

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -