- Reklama -

Jágr je opět ve finální nominaci na Mastertonovu trofej, tentokrát se o ni popere s Zuccarellem a Dupuisem

- Reklama -

Nejproduktivnější Evropan v historii NHL Jaromír Jágr byl nominovaný na cenu Bill Masterton Memorial Trophy, která se uděluje za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji. Ještě žádný z českých hráčů se z této ceny neradoval. Soupeřem mu budou Nor Mats Zuccarello z NY Rangers a Kanaďan Pascal Dupuis (Pittsburgh), který v průběhu letošní sezóny ukončil aktivní kariéru.
Čtyřiačtyřicetiletý Jágr je mezi finalisty na Masterton Trophy podruhé během posledních tří let (v roce 2014 triumfoval Dominic Moore z New York Rangers). Útočník Floridy má za sebou další skvělou sezónu, ve které ovládl tabulku týmové produktivity.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V 79 utkáních nasbíral 66 bodů (stal se tak nejstarším hráčem NHL s šedesátibodovou sezónou) a měl tedy velkou zásluhu na tom, že Panthers získali druhý divizní titul ve své historii. Poprvé se jim to podařilo v roce 2012. V počtu gólů (27) a asistencí (39) byl druhý, třetí místo obsadil v hodnocení plus/minus (+23).
Zámořští experti oceňují především Jágrovu lásku k hokeji, tréninkovou píli a velký vliv na růst mladých hráčů.
Osmadvacetiletý Zuccarello si zaslouží velký obdiv za to, jakým způsobem se dokázal vypořádat se zraněním, které utrpěl v loňském play off. V pátém zápase úvodního kola s Pittsburghem ho trefila do hlavy střela spoluhráče Ryana McDonagha. Další putování Jezdců, které skončilo v konferenčním finále porážkou 3-4 od Tampy Bay, sledoval jen zpovzdálí – a zpočátku ani to ne.
Zranění hlavy přinutilo norského útočníka dokonce i k úvahám o uzavření aktivní kariéry. Tři dny strávil v nemocnici. Měl otok na mozku a čtyři dny nemohl mluvit. Před začátkem sezóny se dal do pořádku. V základní části sezóny absolvoval 81 utkání a se 61 body byl nejproduktivnějším členem kádru Rangers. V počtu vstřelených branek (26) byl druhý za Derickem Brassardem.
Bojoval, rval se, ale svůj souboj nakonec prohrál. Sedmatřicetiletý Pascal Dupuis se loni v říjnu po téměř roční zdravotní pauze moc těšil na návrat do NHL, nakonec ale naskočil jen k osmnácti utkáním (2+2) a po nich vyhlásil definitivní konec (8. prosinec 2015). Důvodem byli zdravotní problémy, podobné těm, se kterými bojoval dlouhé měsíce. Krevní sraženiny. Naposledy se objevil v soutěžním zápase 6. prosince na ledě Anaheimu o dva dny později  dal hokeji sbohem.
Kandidáty na ocenění vybírají členové Asociace profesionálních hokejových novinářů (PHWA), kteří za každý klub NHL nejprve zvolí jednoho uchazeče. Letošní vítěz trofeje, udělované od roku 1967, bude vyhlášen 22. června na galavečeru v Hard Rock Hotel & Casino v Las VegasLas Vegas.
Foto: Sarah A.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -