- Reklama -

Jágr své rozlučkové turné neprožívá. Soustředí se na pomoc týmu. Musím využít každou příležitost, říká odhodlaně

- Reklama -

Jaromír Jágr pravděpodobně odehrál svůj poslední zápas na ledě Washington Capitals. Nezdá se však, že by této „rozlučkové“ události přikládal nějakou váhu.
Česká legenda dopředu oznámila, že právě probíhající sezóna bude tou poslední. Jeho kariéra v NHL tak bude trvat neuvěřitelných 24 let!
V utkání proti Washingtonu, které Calgary vyhrálo v poměru 4:1, si Jágr připsal jednu asistenci. Jako významnější z pohledu jeho kariéry by se ale mohl jevit fakt, že na ledě Capital One Arény nastoupil naposledy.
„Takhle nad tím nepřemýšlím,“ říká k celé věci Jágr, který za Washington nastupoval v letech 2001-2004. „Snažím se soustředit na každé střídání, na každou minutu, ve které dostávám příležitost.“
Tato slova pronesl, zatímco se po zápase vyjížděl na rotopedu, což je i ve 45 letech jeho běžnou rutinou. Příznává však, že s tím, jak se změnila jeho role na ledě, musel i on změnit využívání svého času.
Doba kdy hrál na Floridě v prvním útoku je dávno pryč. Nyní nastupuje ve třetí formaci Flames se Samem Bennettem a mladým centrem Markem Jankowskim. V pondělním zápase strávil na ledě 14 minut a 43 sekund, což je více v porovnání s jeho letošním průměrem 12:43. Na Floridě však hrál průměrně přes 16 minut na zápas.
„Je to jiná role, než v jaké jsem býval,“ prozradil Jágr. „Nepřemýšlím nad tím. Je to nová výzva. Musím dělat věci jinak, než jsem byl zvyklý, ale jsou tu nové příležitosti. Nedostávám mnoho minut, ale jsem připraven skórovat ze třetí řady.“
Na začátku této sezóny se mu nevyhnulo zranění a změškal šest zápasů. To byla pro pětačtyřicetiletého vetrána také nová situace. V posledních čtyřech sezónách, kdy nastupoval za New Jersey a Floridu, odehrál 320 z 328 možných zápasů. Minulý ročník odehrál v kompletní délce 82 utkání.
„Věci se dějí. Dějí se z nějakého důvodu, takže si moc nestěžuji. Je to součást hry. Minulý rok jsem měl štěstí. Letos ho tolik nebylo, ale to je OK,“ myslí si legendární útočník.
Trenér Glen Gulutzan je z přítomnosti Jágra u týmu Flames doslova nadšený.
„Miluje, když může pracovat a mluvit s Johnnym (Gaudreauem). Myslí, že Johnny je opravdu dobrý hráč. Už když jsme ho měli v Dallasu, byl skvělý pro mladé hráče. Zůstává na ledě déle a oni ho pozorují. Miluje hru. Po zápasech zůstává v posilovně. Je vždycky ochotný mluvit s mladými hráči a řešít s nimi různé věci,“ popisuje Jágrovi přednosti trenér Calgary.
Jágr se netají svým obdivem k prvnímu útoku Calgary, který nastupuje ve složení Johnny Gaudreau, Sean Monahan a Michael Ferland.
„To jak hrají je důvod, proč máme takovou bilanci, jakou máme,“ říká Jágr. „Jsem ohromen tím, jak hrají každý večer a opravdu to oceňuji.“
Embed from Getty Images
V 11 posledních zápasech si rokák z Kladna připsal 6 bodů (1+5).
„Když dostanu příležitost, musím ji využít. Příležitostí nedostanu mnoho,“ je si vědom český útočník.
Pokud letos odehraje alespoň 46 dalších zápasů, překoná rekord Gordieho Howea v počtu odehraných utkání, který nyní činí 1 767 startů. Jágr jich má 1 722.
„Není tu kvůli oceněním. Myslím, že se od těchto věcí drží stranou. Hraje, protože to miluje. Myslím, že lidé i samotní hráči to respektují,“ dodává Gulutzan.
Pokud se Jágr nedostane před Howea letos, další možnosti pravděpodobně mít nebude.
„Na 99,9% je to má poslední sezóna,“ opakuje číslo 68.
 
 

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -