- Reklama -

Jágr v play off? Pastrňák je proti

- Reklama -

Osmý Boston 91 bodů, desátá Florida 85. Tak vypadá tabulka Východní konference v době, kdy oběma týmům zbývá do konce základní části odehrát pět utkání. Čí je to zásluha? Především Davida Pastrňáka s Milanem Lucicem, kteří ve vzájemném utkání gólem a asistencí přispěli k vítězství Medvědů 3:2.
Klíčové okamžiky se odehrály v závěrečné třetině. V 50. minutě rychlý Lucic zabránil odpískání zakázaného uvolnění, přihrál zpět Ryanu Spoonerovi a jeho nahození těsně před Luongem přizvedl Pastrňák. O devět minut později oba hokejisté Bruins zachytili kotouč těsně za modrou čárou, počkali na vyjetí spoluhráče z pásma a Lucic střelou mezi obránci rozhodl.
„Hlídal jsem si, aby Ryan stihl vybruslit z pásma. Byla to vlastně situace jednoho proti čtyřem a já zkusil přes obránce poslat puk na bránu,“ popisuje svoji akci Lucic. „Trochu se štěstím jsem to trefil Luongovi mezi nohy.“
Panteři mohli být spokojeni pouze s prostředním dějstvím, v němž – přestože bostonští hokejisté byli aktivnější – dokázali dvěma góly otočit průběžný stav.
„Ve druhé třetině jsme úplně vypadli z rytmu, přestali jsme předvádět svoji hru,“ uznává kouč Medvědů Claude Julien. „Útočníci byli strašně daleko od obránců a nedávali jsme si dobře puky.“
Většinu druhé třetiny odehráli Panthers bez Jaromíra Jágra, který odešel do šatny poté, co ho protihráč sekl do ruky, ale na třetí část hry se vrátil. Prohra je pro Floridu její první ztrátou v normální hrací době z posledních čtyř startů.
„Musíme teď postupovat zápas od zápasu. Okolnosti jsou sice proti nám, ale musíme se zmátořit a nepřestat bojovat,“ komentuje Roberto Luongo postavení mužstva v tabulce.


Vstupte do světa statistik NHL


Víc než úterní protivník zatím ohrožuje Medvědy Ottawa, která utnula sérii tří nezdarů vítězstvím z Detroitu. Nezabránil jí v tom ani Petr Mrázek, který sice během pětašedesáti minut dovolil z 34 pokusů skórovat pouze Clarkeu MacArthurovi, ale při nájezdech už tak úspěšný nebyl. Překonali ho tři střelci, ve čtvrté sérii zajistil Senátorům bod navíc Mark Stone.
Nechybělo mnoho a neměli by ani jeden, na gól Gustava Nyquista z poloviny zápasu dokázali odpovědět až čtyři minuty před sirénou. Mezitím promarnili pět početních výhod. V tabulce jsou Senators srovnaní přesně mezi kluby, o nichž referujeme výše, takže na postup momentálně ztrácejí tři body. Oproti Bruins mají ovšem k dispozici o jedno utkání více.
Nájezdy určily vítěze rovněž v Nashvillu, kam zavítal Vancouver. Hosté v nich byli stoprocentní, vzhledem k nulové úspěšnosti domácích stačilo, aby se prosadili dva. Tím druhým byl Radim Vrbata, který tím alespoň takto navázal na své výkony z předchozích zápasů, kdy měl dvakrát bilanci 1+1. Canucks po výhře 5:4 drží druhou příčku Pacifické divize a o postup už by neměli přijít.
V zápase s Predátory ale dlouho tahali za kratší konec provazu. První třetinu prohráli o dva góly, se ztrátou odcházeli do kabin i při druhé přestávce. V závěrečném dějství se však mohli naplno opřít o své speciální formace. Ve 42. minutě ujel Alex Burrows v oslabení, o čtyři minuty po jeho nahrávce využil Chris Higgins početní výhodu. Nashville sice v čase 54:57 při další přesilovce srovnal, ale následně promarnil šanci v podobě pětiminutového Burrowsova vyloučení.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru

- Reklama -

Jako den a noc vypadaly výkony Tampy Bay na začátku týdne. Zatímco v pondělí si Lightning poradili s Montrealem, s nímž se perou o divizní titul, v úterý nestačili na Toronto, předposlední tým své skupiny. Jistou omluvou pro porážku 1:3 může být neúčast čtyř stabilních členů defenzivních řad, ale ani ta nevysvětluje, proč Blesky z 41 střel překonaly Jamese Reimera pouze jednou. V 19. minutě dorazil Ryan Callahan střelu Ondřeje Paláta.
Posledním z bodujících Čechů byl včera Jiří Tlustý, ani jeho asistence ale Winnipegu nepomohla. Tryskáčům vyšel vstup do prvních dvou třetin, ale Jezdci pokaždé zásluhou Dericka Brassarda (1+1) v polovině dějství srovnali. V závěrečné části hry vydrželo nerozhodné skóre do 57. minuty, kdy unikající Chris Kreider v pádu dopravil kotouč za záda Ondřeje Pavelce. Jets mají ve vlastnictví divokou kartu pro postup, ale jen s dvoubodovým náskokem na Los Angeles.
Alexandr Ovečkin pošesté v kariéře pokořil 50gólovou hranici, což se před ním povedlo v NHL pouze pěti mužům. 472. gólem v zámořské kariéře zároveň vyrovnal klubový rekord Capitals, jenž drží Peter Bondra. S uměním ruského útočníka se včera seznámili hokejisté Caroliny, Ovečkin se postaral o polovinu branek v jejich síti (1+1). Washinton po první třetině vedl 2:0, Hurikáni během jedenácti minut druhého dějství srovnali, ale do přestávky byl náskok Capitals znovu dvoubrankový – a u toho už zůstalo.
Ani úterní vítězství nad New Jersey nic nezměnilo na faktu, že Columbus už ani teoreticky nemůže postoupit do play off (vzhledem k výše popsanému úspěchu Bostonu). Poslední tón labutí písně Modrokabátníků odezpíval v první minutě nastavení Jack Johnson, před ním se prosadili Nick Foligno při přesilovce a Brandon Dubinsky z trestného střílení. Ani dvougólový Mike Cammalleri, jenž si vzal za své starat se o ofenzívu Devils, neskóroval ze standardních situací – jednou se trefil při početní výhodě, podruhé v 58. minutě v oslabení.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -