- Reklama -

Jak sestavit nový tým? Kouči Golden Knights Gallantovi se hodí zkušenosti u reprezentace Kanady

Náročné dny mají před sebou funkcionáři hokejového týmu Vegas Golden Knights. Budou muset vybrat tým pro novou sezónu NHL a nemohou při tom spoléhat na to, jak to spolu hráčům sedlo v té předchozí. Golden Knights totiž vstoupí do ligy jako totální nováček a tak je před nimi mnoho otazníků. Jak dobrý tenhle tým v NHL může být? A jaká vůbec bude sestava pro první zápas?
Na konci června proběhl rozšiřovací draft, ve kterém si klub z Vegas vybral 30 borců z ostatních týmů NHL. Další hráče pak získali v rámci různých výměn a sháněli je i po celém světě. Teď půjde o to dát dohromady tu vybranou skupinu 23 vyvolených, kteří budou zapsáni na soupisku pro NHL 2017-18. A vyřešit, kdo s kým bude hrát, aby vše do sebe dobře zapadalo na ledě. To je největší úkol pro hlavního kouče Gerarda Gallanta.

- Reklama -

Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Ten teď naplno využije zkušenost z kanadského národního týmu, u kterého působil na posledním mistrovství světa jako asistent. Tam zažil stejnou situaci – dát dohromady hráče, kteří přijeli z různých klubů a nastoupili spolu třeba vůbec poprvé.
„Po téhle zkušenosti už si nedělám takové starosti. Právě v reprezentaci jsem viděl, jak se tým teprve dával dohromady a začínala se budovat ta správná chemie. Jak dát hráče dohromady, aby tahali za jeden provaz? Jsou i náročnější úkoly,“ nedělá si z toho hlavu.
A se současnou soupiskou Knights je spokojený. „Věděl jsem, že budeme mít dobrý tým, ale nakonec je ještě lepší, než jsem myslel. Odvedli jsme dobrou práci, soupiska vypadá dobře. Na druhou stranu, když se pak podíváte na soupisky ostatních týmů v naší divizi a konferenci…,“ uvědomuje si, že to nebude mít v lize vůbec jednoduché.
„Jestli je náš tým dost dobrý, aby pravidelně vyhrával? Myslím, že ano. Ale kolik výher? To opravdu nedokážu říct, to po mně nechtějte. Budeme se snažit vyhrát každý zápas. To je můj úkol jako trenéra. Samozřejmě, že máme dlouhodobé plány, ale mojí prací je vyhrávat každý večer a o to se také budu snažit,“ přesvědčuje Gallant.
Pomoci mu k tomu mají především ti nejvíc ostřílení borci. Brankář Marc-Andre Fleury je trojnásobným vítězem Stanley Cupu, James Neal už dokázal nastřílet 40 gólů.
Velké naděje klub vkládá do Jonathana Marchessaulta, který loni zaznamenal 30 gólů, nebo do Vadima Šipačjova, jenž v KHL nasbíral 76 bodů (26+50) v 50 zápasech. Předpokládá se, že bude prvním centrem Golden Knights.
„Máme opravdu dobré hráče. Náš brankář Fleury měl úžasnou kariéru. Ale nejsou tu žádné superhvězdy jako Connor McDavid nebo Sidney Crosby. A když se podíváte na týmy, které v NHL měly úspěch, tak měly v kádru tyhle špičkové hráče. Takže se teprve uvidí, jak se nám v lize povede,“ uzavírá Gallant s tím, že pro úspěch ještě bude třeba trpělivosti.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -