- Reklama -

Jako Hextall a Giguere. Získá Fleury Conn Smythe Trophy, i kdyby Vegas padlo?

- Reklama -

Všichni účastníci finálové série touží po jediném – zvednout nad hlavu Stanley Cup. Takováto příležitost už se nemusí nikdy opakovat. Triumf bývá výsledkem týmové práce, každý musí přispět svým dílem. Přesto i během vyřazovacích bojů někteří hráči vyčnívají z řady a jeden, ten nejužitečnější, obdrží po skončení finále Conn Smythe Trophy.
Fanshop týmu
Ocenění MVP play-off se uděluje od roku 1965 a jeho prvním držitelem byl legendární montrealský kapitán Jean Beliveau. Celkem bylo uděleno dvaapadesátkrát (sezóna 2004-05 byla zrušena) a doposud ji získalo pětačtyřicet různých hokejistů.
Pouze Bobby Orr, Bernie Parent, Wayne Gretzky, Mario Lemieux a Sidney Crosby ji získali dvakrát, jediným trojnásobným držitelem pak je Patrick Roy. Obhájit tuto trofej hned v následující sezóně dokázal jen trojlístek Bernie Parent (1974, 1975), Mario Lemieux (1991, 1992) a Sidney Crosby (2016, 2017).
Poměrně často ji dostává brankář vítězného týmu – mezi vítězi najdeme jména jako Ken Dryden, Billy Smith, Bill Ranford, Mike Vernon, Cam Ward, Tim Thomas nebo Jonathan Quick. Jen výjimečně je trofej udělena hráči poraženého týmu, ale i tyto výjimky se najdou. Nejčastěji jde opět o brankáře – Roger Crozier (1966), Glenn Hall (1968), Ron Hextall (1987) a Jean-Sebastien Giguere (2003). Jediným hráčem z pole, který cenu obdržel jako poražený, byl v roce 1976 útočník Philadelphie Reggie Leach.
Také letos je největším favoritem na zisk titulu MVP brankář. Kandidátů, jejichž jména by se měla přinejmenším vzít do úvahy, je však v kádrech obou finalistů několik. Alex Ovečkin (12+11) hraje nejlepší play-off ve své kariéře, skvělý je také Jevgenij Kuzněcov (11+14), aktuálně nejproduktivnější muž vyřazovací části. Velkou zásluhu na tom, že Capitals jsou tam, kde jsou, má bezesporu i Braden Holtby.
Na straně Vegas najdeme produktivní první útok, zejména nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč Golden Knights Jonathan Marchessault (8+11) by si zasloužil zmínku. Velkým favoritem ovšem i přes čtyři inkasované branky v prvním duelu finále zůstává Marc-Andre Fleury.
Gólman Vegas je v letošním play-off fantastický. Žádný jiný brankář nevychytal tolik výher jako on (13), a nikdo nemá tak výrazně kladnou bilanci výher a porážek (13-3). Průměrně pouští 1,81 branky na zápas při fantastické úspěšnosti zákroků 94,2%. Takhle vysokou úspěšnost zákroků měli na konci play-off jen dva gólmani, kteří odchytali minimálně 16 utkání – Quick (94,6% v roce 2012) a Giguere (94,5% v roce 2003). Čtyři vychytané nuly jsou také nejlepším počinem mezi všemi gólmany, kteří letos zasáhli do play-off.
V prvním kole Fleury naprosto zdeptal Los Angeles Kings, když jim povolil ve čtyřech duelech pouhé tři branky. Ve výborných výkonech pokračoval i proti San Jose a svého soupeře v brance předčil také v sérii s Winnipegem, kdy byl lepší než jeden z kandidátů na Vezina Trophy Connor Hellebuyck.
Pokud dotáhnou Golden Knights svou spanilou jízdu až k poháru, nebude o držiteli Conn Smythe Trophy nejmenších pochyb. Otázkou ovšem zůstává, zda by Fleury nedostal přednost před Ovečkinem, případně Kuzněcovem, i kdyby se nakonec ze Stanley Cupu radoval Washington. Tak dominantní jeho letošní výkony jsou.
To potvrzuje i Ken Campbell z magazínu The Hockey News. „Pokud dovede svůj tým ve finále ke čtyřem výhrám, mohlo by to být nejjednoznačnější hlasování v historii. Ovšem i kdyby se tak nestalo, stále si zaslouží tuto cenu. Jednoduše proto, že bez něj by Golden Knights ani náhodou nebyli ve finále,“ píše Campbell.
Napodobí oblíbený „Flower“ Rona Hextalla a Jeana-Sebastiena Giguerea?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -