- Reklama -

Jako Plante! Demko vynuloval Vegas a přepisoval historii

- Reklama -

Tak tohle bylo dokonalé DemK.O. Brankářské vystoupení, které vstoupí do dějin. Thatcher Demko předvedl 48 úspěšných zákroků a vynuloval Zlaté Rytíře (4:0). Vancouver si tak vynutil rozhodující sedmý zápas a zítra bude usilovat o postup do konferenčního finále.Fanda NHL
Odchytat jeden skvělý zápas v play-off, kdy doslova ukradnete pro svůj tým výhru, je fajn. Dokázat to dvakrát po sobě je úžasné. Předvést ale něco podobného jako nováček, navíc v situaci, kdy v obou duelech čelíte vyřazení a musíte zvítězit? Neskutečné.
V baseballu se tomu říká „perfect game“ nebo také „no-hitter game“. Jde o zápas, kdy nadhazovač vyautuje všechny pálkaře soupeře a za celé utkání jim nepovolí jediný odpal. Čtyřiadvacetiletý Kaliforňan včera nepovolil soupeři jedinou gólovou radost a osmačtyřiceti zásahy se zapsal do historie.Fanshop týmu
„Dobře jsme bránili a Demmer předvedl spoustu skvělých zákroků. Je to pro nás velké vítězství,“ hlásil spokojený kouč Travis Green. „Cítím se dobře, nestěžuji si,“ odpověděl hrdina utkání na dotaz, zda přeci jen necítí únavu.
V závěru zápasu na něm bylo vidět, jak dostává zabrat, těžce se vydýchával. Není divu, během tří dnů čelil ve dvou zápasech celkem 91 střelám a za záda propustil jedinou. Nepříjemnou zprávou však může být, že rozhodující sedmý duel je na programu už dnes. Bude dost času na odpočinek a regeneraci? Nebo půjde do branky Markström? Kdo ví.
Na druhou stranu, v hokeji je často rozhodujícím faktorem tzv. momentum, a to je nyní jednoznačně na straně Vancouveru. Canucks jsou rozjetí, mladí, hladoví a sebevědomí. Vyřadili obhájce poháru a také proti jednomu z největších favoritů (Vegas) si dokázali, že mohou hrát s každým. A je jisté, že Demko se dostal soupeřům do hlavy.
Jakmile Golden Knights odskočili do vedení 3:1 na zápasy, kdekdo už je viděl ve finále konference. Tím spíš, že Jakob Markström nebyl pro pátý zápas zdravotně v pořádku a do branky musel mladý Demko. Omyl! Sympatický student psychologie předvedl bez přehánění jeden z nejúchvatnějších výkonů všech dob (myšleno od gólmana-nováčka, který čelí vyřazení, ve dvou zápasech po sobě).
Pojďme si tyto dva zápasy zrekapitulovat (abychom nezapomněli – jedná se o jeho první starty v play-off v kariéře):
Game 5 (stav série 1:3) – výhra 2:1, zákroky 42/43
Game 6 (stav série 2:3) – výhra 4:0, zákroky 48/48
Jeho aktuální statistiky v letošním play-off jsou neuvěřitelné – průměr 0,50 branky na zápas a úspěšnost zásahů 98,9%.
Demko je prvním nováčkem od roku 1953, který vyhrál oba své první zápasy v play-off, v situaci, kdy jeho tým čelil vyřazení! Tehdy to dokázal legendární Jacques Plante.


Jeho 48 zákroků je nejvíc v historii NHL, kolik předvedl gólman-nováček při shutoutu v play-off (v zápase, který nedospěl do prodloužení). Dosavadním maximem bylo 37 zákroků (Mike Richter, 1991).
Posledním gólmanem Canucks, který vychytal čisté konto, když jeho týmu hrozilo vypadnutí, byl v roce 1992 Kirk McLean. Na sociálních sítích Canucks se diskutující shodují, že tohle byl nejlepší výkon gólmana Vancouveru v play-off v celé padesátileté historii klubu.
Kirk McLean či Roberto Luongo předvedli také parádní zápasy v play-off, ale ve dvou zápasech po sobě takhle neuvěřitelný výkon? Těžko se hledá přirovnání k tomu, co dnes předvedl rodák ze San Diega.
Před dvěma dny se stal prvním gólmanem narozeným v Kalifornii, který vyhrál zápas v play-off NHL. Dnes je také prvním Kaliforňanem, jenž vychytal nulu. A Demko psal historii nejen z pohledu nováčka.


Pokud vezmeme v potaz všechny gólmany (nejen nováčky), tak více zákroků při shutoutu, v zápase, kdy čelil vyřazení, předvedl pouze Dominik Hašek (70 zákroků v dresu Buffala v roce 1994). Stejný počet zákroků jako Demko (48) měl při čistém kontě v eliminačním zápase ještě Ed Belfour (48 v dresu Dallasu v roce 2000).


Oněch 48 zákroků je také nejvíc, kolik nějaký gólman předvedl při vychytané nule v zápase, který skončil po šedesáti minutách (dosud Curtis Joseph, 47 zásahů).
Jen dva gólmani před ním vychytali nulu v zápase číslo šest za stavu 2:3 v sérii, čímž vynutili pro svůj tým sedmý duel (Jacques Plante v roce 1953 a Steve Shields v roce 1997).
Zkrátka a dobře – to, co dnes v noci vancouverský brankář předvedl, bylo jedno z nejúchvatnějších gólmanských vystoupení za dlouhé roky.
Napíše dnes tahle pohádka usměvavého Kaliforňana třetí díl?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -